Ma 2023 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
39dc853179016fea408445cd1acfa08b.jpg

Kritika - Dilemma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ronny (Vince Vaughn) és Nick (Kevin James) az egyetem elvégzése óta jóban-rosszban kitartottak egymás mellett. Most közös cégüket, a B&V Engine Designe-t vezetik, és éppen egy álomprojektet dédelgetnek, amivel berobbanhatnak az élvonalba.

Ronny barátnőjével, Beth-szel (Jennifer Connelly) és Nick feleségével, Genevával (Winona Ryder) legyőzhetetlen csapatot alkotnak. 
 

Egészen addig rózsásak a kilátások, míg Ronny meg nem látja Genevát egy másik férfi (Channing Tatum) karjaiban, félre nem érthető helyzetben. Ronny szeretné megmenteni legjobb barátja tökéletes házasságát, ezért nekilát, hogy tisztázza a dolgokat, mielőtt elmondaná neki a hírt, amire valószínűleg soha, senki nem számított. Amatőr nyomozása iszonyatos felfordulást okoz, és Ronny kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy Nicknek is megvannak a maga kis titkai. Az idő egyre fogy, és autóügyi tanácsadója, Susan Warner (Queen Latifah) is egyre nyüstöli a cégük jövőjét illetően perdöntő prezentáció miatt – közben Ronny kapcsolata is kezd szétesni –, a férfinek tehát el kell döntenie, hogyan és mikor szembesíti legjobb barátját az igazsággal. 
 
Attól még, hogy összeteszünk néhány jó színészt és egy jónak ígérkező forgatókönyvet, nem biztos, hogy a végeredmény is szenzációs lesz. Könnyen lehet ugyanis, hogy elhasal. Így a néző is dilemmába kerül: most ez egy jó film, vagy annyira mégsem? Ez egy úgynevezett buddy comedy, azaz haver komédia a főbb szerepekben tényleg jó színészekkel, mégis, valamiféle poénnal (néhol erősebb, néhol gyengébb módon prezentálva) teletűzdelt drámai valamibe csap át az egész. A film egyre nyomasztóbb és nyomasztóbb lesz, a főszereplő is ebbe az irányba tolja a dolgot, miközben próbál megoldást találni a problémára, próbálja oldani a feszültséget. Vaughn lényegében az egész film alatt egyfajta tudathasadásos helyzetben vergődik, ami tud vicces is lenni. 
 
 
Végeredményben azért jól lehet rajta szórakozni, és vannak benne tényleg „ütős” poénok is, bár a legtöbbel nem kapunk semmi újat. Tulajdonképpen az egész alkotás nem mutat semmi újat, szimpla és üres kikapcsolódást jelent. Ne számítsunk arra, hogy kiesünk a székből a nevetéstől vagy, hogy megfulladunk a kólán vagy a kukoricán miatta, és néhol már a játékidőt is többnek érzékeljünk, mint amennyi valójában. Ettől eltekintve azért egy egyszer (na jó, talán kétszer) nézhető alkotás, habár én személy szerint az előzetes alapján kicsit többet vártam (lehet, hogy éppen ez volt a probléma forrása?) 
Akárhogy is, azt hiszem a vélemény erről a filmről nagyon megosztó, ami nem biztos, hogy annyira pozitívan értékelhető. A kérdés annyi, amire végig és nagyon alaposan keresi a film a választ: honnan tudjuk, hogy ismerjük-e a párunkat? A választ viszont nekünk kell megtalálni. 

A dilemma (The Dilemma)

rendező: ]]>Ron Howard]]>
forgatókönyvíró: ]]>Allan Loeb]]>
operatőr: ]]>Salvatore Totino]]>
producer: ]]>Brian Grazer]]>]]>Vince Vaughn]]>
vágó: ]]>Daniel P. P. Hanley]]>
 
szereplő(k): 
]]>Vince Vaughn]]> (Ronny Valentine)
]]>Kevin James]]> (Nick Brannen)
]]>Winona Ryder]]> (Geneva Brannen)
]]>Jennifer Connelly]]> (Beth)


Szálkai Evelin

 ]]>www.cinemagyar.hu]]> a Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Mondom a magamét (7254) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Vetítő (30) Mozaik (83) Autómánia (61) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Tereb (146) Nézőpont (1) Heti lámpás (282) Jobbegyenes (2724) Politika (1581) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Gazdaság (694) Szépségápolás (15) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>