Ma 2023 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
45287b2768f8e13cbb84bb31f837bc23.jpg

Kritika – The Social Network

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Most legszívesebbe egy „like” buttont raktunk volna ki, amire kattintva olvashatjátok a véleményünket. Ezt nem tudjuk megcsinálni, viszont a kritika ott van, és a film is, ami remek lett, így jövő héten menni kell rá. Én szóltam.

Már a film készítésének korai stádiumában is rengetegszer tették fel a kérdést, kit fog érdekelni annak az embernek a története, aki nagyon rövid idő alatt milliárdos lett, és akinek, az azóta nagyon megimádott "like" button köszönhető? A kérdésre nem lehet nagyon válaszolni, már csak azért sem, mert ez a film nem az ő története, és nem is a Facebook alapításának a története. Vonatkoztassunk el ezektől a dolgoktól. Oké, értem én, hogy Mark Zuckerberg milliárdos lett a Facebook-nak köszönhetően, és azt is, hogy ezt a történetet meg kell írni/filmesíteni, de valahogy a Social Network nem erről szólt, nekem legalábbis. Az egész egy Sneak Peek szerintem a feltalálásról, a megvalósításról. A film sokkal inkább David Fincher újabb mesteri rendezéséről, Aaron Sorkin hasonlóan remek forgatókönyvéről és fiatal színészek nagyon jó alakításáról szól. Mi a történet? Az előbb felsoroltak miatt, igazából nem is érdekel.

 
 
Azért veletek megosztom, hogy az antiszociális, és Harvardon nevelkedő Mark Zuckerberg-et barátnője elhagyja. Ennek köszönhetően talál ki egy oldalt, amivel felkelti mások figyelmét, majd egy jó ötletet tovább fejlesztve megteremti a TheFacebook-ot. A megvalósításban igazából egy társa van, legjobb barátja, Eduardo Saverin. Plusz a történet szerint, a Napster alapítójának, Sean Parker-nek is volt némi köze az oldal terjesztésében. Az alapítás keretét, amibe belecsöppenünk, az két meghallgatás. Mark, a Facebook létrehozása miatt két perbe is keveredik, ezeken a meghallgatásokon veszünk részt mi is, és ezek keretei között láthatjuk a korábban említett eseményeket, flashback formájában.
 
Amitől ez a film rettentően jól működik, az Aaron Sorkin. Talán hallottatok már róla, nem egy jó film vagy sorozat forgatókönyvét köszönhetjük neki (Charlie Wilson háborúja, Az elnök emberei). És most is remekül nyúlt a film alapját képező The Accidental Billionaires-hez. Feszes, pörög végig, nagyon jó párbeszédeket kapunk, nem unatkozunk egyetlen percig sem, folyamatosan figyelmet igényelnek a jelenetek. Olykor vicces, poénos, még nevetni is tudunk, viszont az ellenkezőjét is megkapjuk. Mark karakterét remekül sikerült összehozni a Sorkini szöveggel, és a Fincher féle rendezéssel. Ráadásul az egyik szereplő, a film vége felé, még el is mondja, hogy mi nézők mit is gondolunk róla. Nagyon jól felépített karakterről van szó szerintem, és most is felejtsük azt el, hogy mennyire hasonlít ez az ábrázolás a valósághoz (nem érdekel minket). Sokkal inkább az a fontos, hogy Jesse Eisenberg tökéletes munkát végzett, és neki köszönhetően a korábban említett, pont a kettősség miatt, nagyon jó karaktert rakott a vászonra.
 
Jesse mellett több fiatal, tehetséges színész is feltűnik. Akit leginkább kiemelhetünk, az a legjobb barátját alakító Andrew Garfield. Róla sem tudunk negatívan nyilatkozni. Karakterével teljesen elhiteti velünk, hogy itt ő a jó oldalán áll, ő az aki elfogadja barátjának hullámzó, antiszociális viselkedését, ő az, aki pénzt, fáradtságot nem kímélve segít neki abban, hogy álmát létrehozza. Andrew játéka a jövőre nézve is nagyon biztató lehet, hiszen a következő évek Pókemberét köszönthetjük személyében.
 
 
Ha visszatérünk kicsit a film hátterét adó sikertörténethez, akkor érdemes azt a kérdést is feltennünk, hogy nem korai erről már most filmet forgatni? Kicsit ellentmond ez azzal, hogy számomra ez a film nem a Facebook alapítása miatt jó/fontos, de nem felejthetjük, hogy ezzel a köntössel kúszott be az életünkbe. A válasz viszont egyszerű, közel 500 millió felhasználója van az oldalnak. Nálunk is folyamatosan hódítja meg az embereket, naponta megyünk fel az oldalra. Írunk magunkról, töltünk fel képeket, változtatunk a kapcsolati státuszunkon és így tovább - a film is pont ezt rajongást lovagolja meg. Magunk sem tudjuk, miért megyünk fel naponta ötször az oldalra, akkor meg miért ne nézhetnénk meg azt a filmet, ami az alapításáról szól?
 
Értékelés: The Social Network - 9/10
 
Bár kicsit féltem tőle, sokkal pörgősebb és izgalmasabb lett, mint gondoltam. Nem unatkoztam rajta, a történet a karakterek bejöttek. Nem kellett csalódnom sem a készítőkben sem a színészekben. A hangulata elkapott, és igazából végig lekötött. Voltak nagyon jó jelenetei, amikre még most is szívesen emlékszem, és amik igazából a mi életünkről is lehet egyfajta kritika. És bár oda-vissza megjártam már ezt a gondolatot, és lehet el is vesztem benne, ez a film nem azért jó, mert elmeséli nekünk a Facebook alapítását és bemutatja nekünk Mark-ot, a köcsög milliárdost. Kívánom, hogy mindenki találja meg benne a számára tetsző momentumokat, nekem sikerült, és ezt főleg a már említett forgatókönyv írójának és a két főszereplőnek köszönhetem.

teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozaik (83) Kultúra (6) Történelem (16) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7110) Heti lámpás (276) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Tereb (145) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (530) Jobbegyenes (2685) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Politika (1581) Belföld (10) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Flag gondolja (34) Sport (729) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Gazdaság (689)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>