Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
a71a0d0492edf196df38a5a9007428f5.jpg

Kritika - Erőnek erejével

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Túlzás lenne a bájos jelzővel illetni egy káromkodásokkal, gyilkosságokkal és szétrobbanó testrészekkel tarkított akciófilmet?

Történet röviden:

Miután Ray Owens (Schwarzenegger) egy balsikerű művelet miatt érzett elkeseredésében elhagyja a Los Angeles-i rendőrség kábítószerosztályát, seriffként vigyáz egy álmos határvároska, Sommerton Junction rendjére. A békés időknek azonban egyik pillanatról a másikra vége szakad, amikor a hírhedt drogbáró, Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) elképesztő vakmerőséggel megszökik az FBI rabkonvojából. Kíméletlen zsoldosok segítségével, akiket a jégszívű Burrell (Peter Stormare) vezet, Cortez az amerikai-mexikói határ felé száguld egy felspécizett kocsiban, egy tússzal az oldalán.

Kritika:

Lehet, hogy néhány éve Hold-méretűre keredett szemekkel vizslattak volna e felvetés kapcsán, ám azóta kaptunk két The Expendables-epizódot… Stallone ezen eksönködései szintén bővelkedtek a vérben és a zsigerekben, ám imádnivaló vén rókák lőtték rongyosra az ellent, ráadásul nem kevés poén kíséretében. Nos, a mi Arnie-nk (ki az, kinek e keresztnév alapján más ugrik be?) tíz év után döntött úgy, hogy ismét nekiveselkedik egy film főszerepének, és mivel láthatóan remekül érezte magát A feláldozhatók töltényorkánja közepette, nem is nagyon tért le arról az útról. Az Erőnek erejével is magán viseli azokat a jegyeket, melyek miatt a trottyok háborúját is imádtuk: öreg fószer elintézi a fiatalabb rosszfiúkat, vaskos beszólások, humorosan véres akciók stb. Ám Schwarzi és rendezője, a dél-koreai Jee-woon Kim (Két nővér, Keserédes élet) közös mókája egy cseppet sem tűnik koppintásnak: például korántsem akar sokat markolni. Kapásból a helyszín is egy álmos határvidéki kisváros. A főhősön kívül nincsenek nagy sztárok és a cselekmény sem próbál hatalmas csavarokkal és felesleges mellébeszéléssel okosabbnak láttatni egy faék-sztorit, amely egy mondatban is könnyedén kifejthető: egy szökött maffiavezér épp a mexikói határ felé tart, ám át kell haladnia előtte egy kisvároson, melynek seriffje ezt nem hagyja annyiban.

Úgy nagyjából ennyi. Azért bepillanthatunk a városka unalmas hétköznapjaiba és a drogkartell-vezér profi szöktetésébe is, ám a lényeg természetesen a film fináléja, az a bizonyos leszámolás. A régi filmes toposz, miszerint esélytelenek néznek szembe a fölényben lévő ellenséggel, itt is kifogástalanul működik, köszönhetően a maroknyi szedett-vedett hősnek. Egy hatvanas seriff, egy pocakos helyettes (Luis Guzmán), egy fegyvermániás csodabogár (Johnny Knoxville), egy kisvárosi rendőrnő (Jaimie Alexander) és egy kissé lecsúszott fickó (Rodrigo Santoro), akit a sittről is csak azért engedtek ki, hogy segítsen nekik a harcban…

Nos, fogalmazzunk úgy, hogy e csapat egészségéért jobban izgultam, győzelmükben pedig egy csöppet kevésbé bíztam, mint A feláldozhatók esetében. Szerencsére a remek dumákkal, szituációkkal és alantasan szórakoztató akciójelenetekkel a zsánerek között előszeretettel lavírozó Jee-woon Kim hozza koreai formáját (filmjei közül A jó, a rossz és a furcsa idéződik meg leginkább, már csak a western-fíling miatt is). És az sem baj, hogy nem sok vizet zavar majd a film, hiszen amíg Schwarzi ilyen kellemesen önironikus, szeretnivaló és szórakoztató mozikban tűnik fel, addig üdítő őt vásznon látni, még így kissé megfáradtan is.

vox.hu - Szöllőskei Gábor

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7610) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Sport (729) Tv fotel (65) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Gazdaság (709) Heti lámpás (313) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2805) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>