Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
9d298711289f017b2db0218d0bf638a8.jpg

Kritika – Eredet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nyár legjobb filmje, azt hiszem ennél többet nem kell mondanunk. Olvassátok el amit írtunk róla, véleményezzétek. Aztán nézzétek meg, még sokszor. Azt hiszem ennyit megérdemel Nolan filmje.

A nyár legjobban várt filmje az ajtónkon kopogtat, így nincs más dolgunk, mint téli álmunkból felébredni, és beengedni az élményt az agyunkba. Magyarra fordítva kicsit a dolgokat, Christopher Nolan filmjét nem szabad kihagyni. Miért mondom ezt? Tökéletes lenne? Életed legjobb filmje lesz? Nem, viszont, és ezzel játszunk kicsit a magyar címmel, Eredet(i) lett. Egy olyan világban, ahol elhittük, hogy a 3D az úr, ahol nincsen más szórakozási, vagy kikapcsolódási lehetőség, mint robotok vagy földönkívüliek, esetleg szuperhősök harcát nézni, szinte felüdülés ez a több mint két óra. Nolan ismét bizonyította, hogy nagyon ért valamihez, és az nem az, hogy első legyen valamiben, nem megrettent, vagy eldobatja az agyunkat, egyszerűen csak leköt a vászon előtt, ahol nem akarunk megszólalni, követni akarjuk az eseményeket, és örülünk minden percnek, amit egy általa kreált világban tölthetünk.

Két évvel a The Dark Knight után, ami szerintem sokunk kedvence filmje, egy újabbat kapunk, amit élvezhetünk még éveken át. A Sötét Lovag sem váltotta meg a világot, nem hozott mondhatni semmi újat, de annyira jól és "ügyesen" lett összegyúrva, hogy nem sok hibát találtunk benne. Az Inception sem tökéletes film, és sokat lehet is majd vitatkozni azon, hogy jó vagy rossz. Tipikusan abban a helyzetben fogjuk majd találni magunkat, hogy ismerősünk/barátunk utálni fogja, mi meg imádni. Ez egy ilyen világ, de marha jó most ebben a világban élni. Miért mondom ezt? A filmekért lehet rajongani, és élvezni mindegyiket, megtalálni mindegyikben a szépet és jót, vagy pont ellenkezőleg. De olykor eljut az ember arra a szintre, amikor valami újat szeretne kapni. Mi az? Nem tudjuk egészen addig, amíg be nem jön az ajtónkon. Jó lesz vagy nem? Majd mindenki eldönti. Én mindenképpen örülök annak, hogy azokban az években élem a filmek iránti rajongásomat, amelyikben Nolan is alkot.

Pedig, és visszatérek ismét egy korábban írt gondolatra, a film nem ad és nem is mutat semmi újat. Vagy igen? Nagyon sok klisé van benne, amik egy másik produkcióban talán kivernék a biztosítékot, de itt, Nolan kezének köszönhetően olyan szépen lettek összerakva minden, hogy semmi bajunk ezekkel a jelenetekkel, történetekkel.

A szokásostól eltérően, már rég túl kellett volna esni a film történetén, de ez most teljesen kimarad. Elégedjünk meg annyival, hogy valamikor a közeli jövőben játszódik, egy olyan világban, amikor az ipari kémkedés egy sokkal magasabb szintre lépett. Nyitott szemmel és mindenre nyitott aggyal üljünk be a terembe, és engedjük el magunkat. Szokták azt mondani, merjünk nagyot álmodni, nos, Nolan megtette. Nagyon sok pénzzel, nagyon jó színészekkel, és egy eredeti forgatókönyvvel. Nem feldolgozás, nem folytatás, és nem is előzmény. Ez a a történet az övé, és senki sem veheti el tőlünk.

A megvalósítás, és a látvány önmagáért beszél. Bár olykor elgondolkodik az ember, hogy kevesebb lassítás vagy menekülés is elfért volna a filmben. De ezt tudjuk be annak, hogy a nyári blockbuster időszakra nem lehet egyszerű drámát/thrillert összerakni. Olykor robbantani kell, olykor menekülni kell, és olykor látványosnak kell lennie mindennek. Nos ezt meg is kapjuk. Tokkal vonóval viszont. Kiegészítve egy remek történettel, és ismételve önmagam, remek színészekkel.

Kik ők? Nos, itt a kedvencem, aki miatt valószínűleg nem is nagyon tudnám szidni a filmet. Nem mondom, hogy elvakult DiCaprio rajongó lennék, de az utóbbi években szerintem csak jó filmet kaptunk tőle, és itt is nagyon jó alakítást láthatunk. Mellette ott van Joseph Gordon-Levitt, aki a "nyári" film után itt is remekül hozza karakterét, mint ahogy ex-juno, Ellen Page is. De akkor ne menjünk el Tom Hardy mellett sem, akinek a film apró poénjait köszönhetjük (igaz csak feliratos változatban). Valamint Ken Watanabe mellett sem, aki remek turista ebben a csapatban. A Nolan filmek elengedhetetlen kellékeként, itt van Michael Caine is, aki nem is kap elég teret ahhoz, hogy megmutassa mire is képes, illetve Cillian Murphy, aki nem először bizonyítja, remek színész.

Látványos film, remek történet, nagyon jó csapat, de akkor hol is a hiba a gépezetben? A hiba egy név: Marion Cottilard, akivel DiCaprio nem igazán képes azonosulni. Nem működik a köztük lévő kapcsolat, éppen ezért érezhetjük azt, hogy a Marion által képviselt drámai/romantikus szál többször túlcsordul. Sokkal kevesebb is elég lett volna belőle, még akkor is, ha neki is jut azért jó pillanat.

Értékelés: Inception - 8/10

Nem nagyon akarom ismételni magam, inkább csak nyomnám a rengeteg helyen olvasható "nézzétek meg" dumát. A nyár legjobb filmje, és egyben hatalmas felüdülés is. A ponttal ne is foglalkozzatok, az értékelés előtt olvasható dolgok miatt ennyi, de még így is messze-messze az egyik legjobb film, amit mostanában láttam. Bár nem szokásom kritizálni a film szinkronját, vagy eltéríteni valakit, ha szinkronosan akarja megnézni, most próbálkoznék vele. A feliratos verzióban nagyon jól kijöttek azok az  apróságok, ami miatt remekül működnek bizonyos karakterek. A szinkronos változatban ez már nem érezhető annyira. Nem tud érvényesülni egy - egy olyan mondat, aminek szerintem van jelentősége.

Utolsó szó jogán még annyit tennék hozzá a leírtakhoz, hogy a jelenetek többsége, az akciók nem működtek volna, ha nincs ott hangulatfokozónak a zene, ami valami hihetetlenül jó lett. Több jelenetnél is letettem a hajam tőle, egyszerűen lökte előre a filmet és vele együtt engem is.

Innen hova tovább? Nos, nehéz erre válaszolni, főleg azért, mert bár nem volt tökéletes a film, megmutatta, hogy lehet nagyon jó dolgokat alkotni, és nem kell teljesen elfogadni/meghülyülni azoktól az alkotásoktól, amik nyáron a "legjobbnak" vannak kikiáltva. Bár nagyon hangzatos, de egyet kell értenem azzal, hogy a film, és annak készítése nem halt ki, van még remény arra, hogy jó kikapcsolódásban legyen részünk, még akkor is, ha csak Nolan filmekre fogunk innentől beülni.

 teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Sport (729) Gazdaság (711) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2813) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Politika (1582) Életmód (1) Történelem (18) Heti lámpás (319) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Vetítő (30) Mondom a magamét (7652) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>