Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
fdf2d5c62de54faadfbb0fa00183766f.jpg

Kritika – District 9

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nyár egyik legjobb filmjét nézhettem meg a héten, és erről mindenképpen írnom is kellett, hogy ezzel is arra buzdítsak mindenkit, hogy ott legyen a premieren. Olvassatok tovább, ha kíváncsiak vagytok a véleményemre.

Ha a film előtt kérdeztetek volna, hogy mire számítok, biztos nem sok mindent tudtam volna mondani. Hiába voltak ott a bemutatók, és raktam össze egy történetet, nem voltam biztos abban, hogy mit fogok kapni. Abban viszont igen, hogy Nelil Blomkamp nagyon jó munkát végzett, mint ahogy azt is tudtam, hogy Peter Jackson ügyelő kezei és tekintete előtt készült a film. És mivel már jó egy hónapja láthatta az amerikai közönség, azt is tudtam, hogy bizony a bevételek alapján hatalmas sikert könyvelhetnek el az előbb említett személyek. A film története előtt, bevezetésképpen még annyit, hogy a nyár egyik, ha nem a legjobb akcióscifi-ét láttam. De lehet, hogy az elmúlt évekből sem fogunk tudni olyat mondani, ami überelné.

 
Nézzük csak a történetet. Valamikor a 80-as évekbe, mondhatni a semmiből, megjelent egy űrhajó Johannesburg felett. Viszont nem történt semmi, mármint a hajó nem moccant, nem jelent meg senki sem belőle. Aminek a következtében az emberek úgy döntöttek, hogy felmennek megnézni mi a helyzet. A hajón csupa kiéhezett idegent találtak, akik nem tudtak hazamenni, ezért a megsegítésükre létrehoztak egy menekült tábort közvetlenül a hajó alatt. Az egészet az MNU felügyelte, és a jelenre ugorva, most már 20 éve ők foglalkoznak a vendégekkel. A helyzet viszont mostanra elmérgesedett, a helyiek fellázadtak, hogy szeretnék ha végre elvinnék onnan őket, mert az egész olyan mint egy nyomornegyed. Az MNU a helyzet megoldására létrehozott egy másik tábort, 20 km-re a várostól, és ide szeretnének átrakni mindenkit. Az egész folyamat levezetéséhez pedig egy névtelen senkit neveztek ki, aki annak köszönhette megbízatását az MNU-nál, hogy a nagyfőnök lányát vette feleségül. 
 
A megvalósítás, mármint most az egész filmre gondolok, az kezdetben egy dokumentumfilmre hajaz. Különböző riportokat láthatunk, amelyekben a helyiek, vagy az MNU tagjai arról beszélnek, hogy mióta vannak ott az idegenek, mit tettek ők, meg úgy az egész helyzetről. Közben kezdjük egyre jobban megismerni az idegenek lakta negyed felépítését, megismerkedünk a szokásaikkal. Na meg persze személyesen is találkozunk néhányukkal. A bemutatókból is láthattuk, hogy az űrlények nem lettek a legjobban kidolgozva, de oda se neki, legyen ez a film legnagyobb hibája, mert amúgy a többi nagyon rendben van összerakva. A háttértörténet, az emberek riportjai mind mind egy jól megtervezett folyamat részei, melynek a végére, a film utolsó harmadában kapunk egy bődületesen jó akciót, amitől tényleg ledobtam az ékszíjat. Csak azért mondom ezt, mert hatalmas meglepetés volt számomra a dolog. Nagyon jól lett felépítve, szépen haladtunk előre, és rendben volt minden. Mármint ha végig csak a dokumentarista rész lett volna, azzal sem lett volna semmi bajom. De így, mindenképpen nagy sikere lett nálam.
 
Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy azért a történetnek megvan a maga mondanivalója. Persze be lehet ülni rá, agyunk teljes kikapcsolásával, és ehetjük meg ihatjuk amit bevittük magunkkal gondolkodásmentesen. De én azt mondom, hogy közben, de inkább utána érdemes elgondolkodni azokon, amiket itt láttunk. Nem kell nagyon messzire menni, kezdjük csak ott a dolgot, hogy milyen változáson megy keresztül a kilakoltatás megbízott vezetője. Milyen értékeket képvisel ő a film elején, és hova fejlődik vagy változik a film végére. Rendben van, hogy egy nagyon látványos filmmel van dolgunk, de szerencsére a felszín alatt is vannak értékek, és ez csak tovább emelték nálam a megítélést. 
 
 
A filmben játszó színészek neveit, vagy karakterük neveit szándékosan kerültem, hiszen teljesen noname emberekről van szó. Még azt sem mondhatom, hogy B kategóriás színészek ezek, mert nem. Sharlto Copley neve mond valamit? Nem hiszem, ő játszotta Wikus Van De Merwe-t, aki az idegenek kitelepítését vezette, és aki nagyon kellemes meglepetése lett a filmnek. Az elején egy szürke aktakukacnak tűnt, de aztán nagyon jól kinőtte magát, és mind szerepe mind játéka sokkal jelentősebb lett.
 
Értékelés: District 9 - 9/10
 
Ezek után gondolom mindenkinek világos, hogy nekem bejött. Nem ez volt minden idők legjobb scifije, de jó úton halad afféle, hogy sokak kedvence legyen. Nagyon jól összerakott történetet kaptunk, látványos jelenetekkel, és még mondanivalója is van. Kell ennél több? Egyáltalán nem volt hiányérzetem a film után, és ez mindenképpen jó hír.
 
Ami egy kicsit elszomorított viszont, az a film bemutatójának a csúszása. Már csak azért mondom ezt, mert az amerikai közönség augusztus közepén láthatta. Azóta több mint egy hónap telt el, és nálunk hivatalosan csak szeptember 24.-én kerül bemutatásra. Ez nem lenne nagy gond, hiszen volt már ilyen. De a film egyértelmű siker lett, persze előre ezt nem letett tudni, de nem volt egy tökös hazai forgalmazó, aki korábban berakta volna? Ez egyébként csak azért lenne fontos, mert így nagyon kevesen fognak elmenni a moziba, hiszen már a legtöbb hálózaton jó minőségben elérhető. És akkor majd jönnek panaszkodva, meg jogosan hangoztatják, hogy felesleges időben behozni, mikor senki sem ment el a mozikba. Mindenesetre a nyári felhozatalt nézve, a Másnaposok mellett, a másik jó példa arra, hogy kell nagyon kevés pénzből (30M $) bankot robbantani, és egy nagyon látványos filmet csinálni.


teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Autómánia (61) Életmód (1) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2804) Heti lámpás (313) Sport (729) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Gazdaság (709) Szépségápolás (15) Egészség (50) Belföld (11) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7603) Mozi világ (440) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>