Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
7f01a9a33d403e8af5dd8995edab9b5a.jpg

Horthy-film: Hitler mint a kisebbik rossz?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Walking with the Enemy címmel bemutatták az amerikai mozikban a második világháborúban számos magyar zsidót megmentő Rosenbaum (Pinkász) Tiborról szóló filmet. Az alkotásban az Oscar-díjas Sir Ben Kingsley játssza Horthy Miklóst.

Januárban a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon a film egyik forgatókönyvíró-producere, Randy Williams ]]>úgy fogalmazott lapunknak]]>, hogy nem elsősorban hiteles történelmi adaptációt készítettek, sokkal inkább kiindulópontként  tekintettek a megtörtént eseményre, Rosenbaum (Pinkász) Tibor második világháborús tettére, aki számos zsidót mentett meg élete kockáztatásával.

Ez olvasható ki a Variety filmszakmai magazin a mozi amerikai bemutatója kapcsán megjelent kritikájából, amely a zsidó ellenállás kevésbé ismert, de emlékezetes történeteként aposztrofálta Pinkász sztoriját. Megfogalmazásuk szerint egy első filmes rendező ambiciózusan alacsony költségvetésből, és ehhez képest meglepően látványos akciójelenetekkel adaptált vászonra.

A szerző utóbbi kapcsán kiemeli, hogy a tankok, a harci jelenetek és épületek bombázása egy nagyszabású hollywoodi filmben sem mutatnának rosszul. A kritika nem vitatja az alkotók téma iránti szenvedélyét, ugyanakkor aláhúzza, a Walking with the Enemy nem tudta elkerülni az elcsépelt holokausztkliséket.

A film 1944 tavaszán játszódik, amikor bár Magyarország a németek szövetségese, de még sikeresen ellenállt a német követelésnek: a zsidók  deportálásának. Ez változik meg, amikor a német hadsereg bevonul Magyarországra.

A film az eseményeket egy Rosenbaum (Pinkász) Tiborról mintázott − a filmben Elek Cohen nevű − férfi szemszögéből meséli el, akinek rabbi apja nem veszi észre a közelgő veszedelmet, és Cohenben is csak akkor tudatosul a közelgő horror, amikor egy hölgy barátját családja szeme láttára akarja megerőszakolni két SS-tiszt.

E hölggyel kialakuló románc adja a film melodrámai vonulatát, később pedig az Üvegház – a megtörtént eseményeknek megfelelően – szolgál menedékül zsidó lakóinak, akik hamis svájci személyazonosságuknak köszönhetik életüket.

A kritika megemlíti, hogy a film időnként ellép Cohen történetétől, és az Oscar-díjas Sir Ben Kingsley formálta Horthy Miklós kormányzóra fókuszál.

Horthyt a film többé-kevésbé szimpatikus figurának ábrázolja, aki hiábavaló erőfeszítéseket tesz, hogy megvédje a zsidókat a németektől, és aki két erő − a német és szovjet − között őrlődik, majd végül tévesen azt gondolja, Hitler a kisebb rossz a kettő közül.

A Variety szerint Hitlert szerencsére nem ábrázolja a film, bár hozzáteszi, túl sokat látjuk olyan beosztottjait, mint Adolf Eichmann és Otto Skorzeny. Az írás úgy fogalmaz, nyilvánvaló hibái ellenére a Walking with the Enemy releváns moziérdeklődésre tarthat számot, mielőtt elérhető válik a házimozizás részére.

mno.hu - kgy

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Gasztronómia (539) Politika (1582) Egészség (50) Nézőpont (1) Belföld (11) Történelem (18) Mondom a magamét (7610) Tv fotel (65) Életmód (1) Gazdaság (709) Kultúra (9) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2805) Heti lámpás (313) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>