Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
85844da25eceac0efcfd1eff199446e6.jpg

Golden Globe 2011: a Facebook-film kapta a fődíjat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Véget ért a 68. Golden Globe-díjkiosztó ceremónia. A legjobb drámai film és a rendezés díját a Facebook születését feldolgozó Social Network - A közösségi háló című film kapta, a legjobb vígjáték a The Kids Are All Right lett, a színészek között Natalie Portmant, Christian Bale-t, Annette Beninget és Paul Giamattit díjazták.

Ha a szakmaiság ]]>nem is várható el]]> a Golden Globe-díjakról döntő újságíróktól, de legalább mindig a legnagyobb sztárokat jelölik, akik amiatt is szívesen részt vesznek az eseményen, mert ez az egyetlen díjkiosztó, ahol folyamatosan lehet alkoholt vedelni. Talán pont ezért, normális esetben a köszönőbeszédek is sokkal kevésbé kimértek és unalmasak, mint például az Oscaron, de most vasárnap a sztárok nem erőltették meg különösebben magukat. Nagy számban felvonultak ugyan, de felváltva feszengtek a színpadon, valamint csörömpöltek és duruzsoltak az asztalaiknál. Mégis, mennyire lehet szórakoztató egy olyan rendezvény, ahol a messze legviccesebb beszédet a nem éppen a humoráról ismert Robert De Niro mondja?

Forrás: AFP
Angelina Jolie a 2011-es Golden Globe-díjkiosztón | ]]>Nézd meg a többi sztárt is!]]>

 

A díjak tekintetében a papírforma érvényesült. A legjobb drámai film kategóriájában a Social Network - A közösségi háló győzedelmeskedett, a legjobb rendezésért járó díjat pedig David Fincher kapta ugyanezért az alkotásért. A Facebook alapításának történetét feldolgozó filmnek a forgatókönyvét és a zenéjét is díjazták.

A legjobb férfi alakításért Colin Firth vihette haza az arany golyóbist, aki A király beszédé-ben (hazai premier: február 3.) a dadogós brit királyt, VI. Györgyöt játszotta. Natalie Portman számára kifizetődőnek bizonyult a sok hónapos balett-tréning: a Fekete hattyú (hazai premier: február 17.) című pszichodrámában nyújtott alakítását szintén díjjal jutalmazták.

A meglepően sikeres The Fighter (hazai premier: február 24.) című kemény bokszdráma két mellékszereplőjét is elismerték: a crackfüggő edző szerepe kedvéért Christian Bale jó pár kilót leadott, a filmbeli édesanyját játszó Melissa Leót pedig jelentősen elcsúnyítottak. Mindketten Golden Globe-ot kaptak a fáradalmaikért.

Két díjat vihetett haza a The Kids Are All Right, amely a vígjátéki kategória legjobbjának bizonyult, és a főszerepet játszó Annette Bening megkapta érte élete második Golden Globe-ját (az elsőt Szabó István Csodálatos Júlia című filmjéért vehette át).

Az este talán egyetlen meglepetése a legjobb vígjátéki alakítás kategóriájában született, ahol nem a két filmjével is versengő Johnny Depp győzedelmeskedett, hanem a nála talán egy fokkal kevésbé jóképű Paul Giamatti a Barney's Version című filmért.

A legjobb animációs filmnek a Toy Story 3-at választották, az idegen nyelvű alkotások között pedig a dán In a Better World (hazai premier: február 10.) nyert.

A továbbiakban az esemény közben készült részletes tudósításunkat olvashatod:

2:05 Scarlett Johansson adja át az este első díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában, a nyertes Christian Bale.

Legjobb férfi mellékszereplő: Christian Bale (The Fighter)

Forrás: AFP
Christian Bale a Golden Globe-díjjal

 

2:18 A legjobb minisorozat a monumentális, ötórás Carlos lett, amelyet többek között Magyarországon is forgattak és Scherer Péter is játszik benne. A nyertesek nem akarják abbahagyni a beszédet, a zenekar perceken át játszik a köszönetek alatt.

2:21 A ceremóniát vezető Ricky Gervais szándékosan úgy mutatja be Bruce Willist, hogy csak a legnagyobb bukásait sorolja fel (Hudson Hawk, Nicsak ki beszél 2, A kód neve: Merkúr, stb.) majd a végén azt mondja, hogy üdvözöljétek Ashton Kutcher apukáját . Willis saját filmjét, a legjobb vígjáték/musical kategóriában jelölt RED-et mutatja be.

2:30 Michelle Pfeiffer ajánlja figyelmünkbe a vígjáték/musical kategória második jelöltjét, az Alice Csodaországban című 3D-s látványosságot.

2:31 Ricky Gervais elsüt egy poént a HFPA elnökével kapcsolatban ("most szedtem össze a vécében, és raktam be a szájába a protkóját") Az elnök nagyon bénán vág vissza ("ha legközelebb jelölést akarsz valamelyik filmednek, keress meg valaki mást"), a közönség rosszallóan reagál.

2:33 Milla Jovovich és Kevin Bacon jön, a kategória legjobb férfi főszereplő egy tévédrámában. Steve Buscemi óriási üdvrivalgást kap, de Jon Hamm (Mad Men) még nagyobbat. A nyertes Steve Buscemi a Boardwalk Empire-ért. Ez Buscemi második jelölése (az előzőt a Ghost World-ért kapta) és első győzelme. Buscemi gyorsan beszél, "nehogy felcsendüljön megint az a szomorú zene" - mondja.

Forrás: AFP
Steve Buscemi a Golden Globe-díjjal

 

2:37 A legjobb drámai tévésorozat díját is Jovovich-ék adják át, ezt  is a Boardwalk Empire című HBO-sorozat kapja, az egész stáb felözönlik a színpadra. Scorsese nincs itt, mert Londonban forgat. A sorozat alkotója, Terence Winter nem akarja elhinni, hogy Al Pacinóval ülhet egy asztalnál.

2:43 Andrew Garfield mutatja be a legjobb filmre jelölt Social Network-öt, belesül a beszédébe, nem tudja kimondani az "inspiráló" szót. Ricky Gervais megjegyzi, hogy neki ez volt a kedvenc filmje tavaly. Alec Baldwin és Jennifer Lopez jön. Kínos parolázás Baldwin és Lopez között, aztán bemutatják a legjobb betétdal jelöltjeit. Cher nyeri a díjat a You Haven't Seen the Last of Me című dallal a Díva című filmből, úgy látszik tényleg érdemes volt elutaztatni a Golden Globe-ról döntő újságírókat Las Vegasba arra ]]>a Cher-koncertre]]>

Legjobb betétdal: You Haven't Seen the Last of Me (Díva)

2:50 Hoppá! Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere kapott egy Golden Globe-ot a Social Network filmzenéjért.

Legjobb filmzene: Social Network (Trent Reznor, Atticus Ross)

Forrás: AFP
Atticus Ross és Trent Reznor a Golden Globe-díjjal

 

2:55 Két tinédzser a színpadon: Justin Bieber és a kislány A félszemű című westernből. Stílusosan a legjobb animációs film díját adják át, a Toy Story 3 nyer. "Ti egyáltalán éltetek még, amikor kijött az első Toy Story-film" - szólitja meg a rendező a díjátadó tiniket.

Legjobb egész estés animációs film: Toy Story 3

2:59 Robert Downey Jr. bemutatásában Gervais megemlíti a börtönt és az elvonót is. Downey Jr. úgy kezdi, hogy egy színésznő csak akkor tudja a legjobb alakítását nyújtani, ha már lefeküdt ővele, majd a legjobb színésznő vígjáték/musical kategória minden jelöltjéhez van pár kétértelmű megjegyzése. A díjat Annette Bening kapja.

Legjobb női alakítás (komédia/musical): Annette Bening (The Kids Are All Right)

3:05 Bening kicsit elérzékenyül a beszéde közben, amit úgy zár, hogy megköszöni egy 1962-es Golden Globe-díjazottnak, aki nem más, mint a férje, Warren Beatty.

Forrás: AFP
Annette Bening és Warren Beatty a 2011-es Golden Globe-díjkiosztón

 

3:09 A The Fighter című bokszdrámát maga Rocky, azaz Sylvester Stallone méltatja.

3:12 Al Pacino (tizenötödik jelölés, negyedik díj) nyeri a következő Golden Globe-ot a Jack Kevorkianről szóló HBO-filmért. Hatalmas ováció, végtelenül hosszú köszönőbeszéd. Claire Danes a következő díjazott, legutóbb a My So-Called Life című nagyszerű tévésorozatért kapott Golden Globe-ot, 16 évvel ezelőtt.

3:23 Tina Fey és Steve Carell adja át a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, már hagyomány, hogy Gervais minden díjkiosztón azzal húzza Carrelt, hogy ő találta ki és ő játszotta először azt a karaktert, akivel Carell híressé vált a Hivatal amerikai remake-jében. Aaron Sorkin nyer a Social Network-ért, Mark Zuckerbergnek is üzen egy kedveset. 

Legjobb forgatókönyv: Social Network (Aaron Sorkin)

3:36 "Még jó, hogy két ilyen gyönyörű ember adja át a következő díjat, mert ez egy olyan kategória, ami senkit nem érdekel Amerikában" - mutatja be Gervais a legjobb idegennyelvű film díját átadó Olivia Wilde-ot és Robert Pattinsont. Az In a Better World című dán film nyer, a szegény rendezőnő, Susanne Bier a könnyeivel küszködik, miközben a köszönőbeszéde alatt mindenki látványosan trécselni kezd a teremben.

Legjobb idegen nyelvű film: In a Better World (Dánia)

Forrás: AFP
Olivia Wilde a vörös szőnyegen | ]]>Nézd meg a többi sztárt is!]]>

 

3:46 Jane Fonda a színpadon, elvileg a Díva című filmet mutatja be, de úgy fest, mintha zavarban lenne. Közben mindenki a poharaival csörömpöl.

3:50 Jeremy Irons mutatja be a legjobb női mellékszereplő kategória jelöltjeit, a papírformának megfelelően Melissa Leót dijazzák.

Legjobb női mellékszereplő: Melissa Leo (The Fighter)

3:52 "Ezt kapom, és még megpuszilt Jeremy Irons is" - kezdi a köszönőbeszédet Leo. Mark Wahlberget hercegnek nevezi, és vicc gyanánt utal a rendezővel eltöltött pásztorórára is.

3:58 Matt Damon jön, hogy Robert De Nirónak adja át az életműdíjat. "Nem sokat járok moziba, mert inkább csak csinálom a filmeket" - kezdi Damon. "Így történhetett meg, hogy csak öt évvel ezelőtt hallottam először De Niróról, amikor megkért, hogy játsszak az egyik filmjében. Körbekérdeztem, és azt mondták, hogy minden idők egyik legjobb színésze." Damon ezután megemlíti A keresztapa 2-t, a Nagymenők-et és A taxisofőr-t, de direkt nem a De Niro által játszott karaktereket kezdi el utánozni azokból a filmekből. Bejátszanak egy nagyszerűen összevágott kisfilmet De Niro szerepeiről, amit majd biztos hamarosan a YouTube-on is láthatunk. Álló ováció, szűnni nem akaró taps, "Thank you!" - ismételgeti De Niro úgy tízszer. "Köszi Matt, jó volt az alakításod a The Fighter-ben" - vág vissza a legendás színész, majd hozzáteszi, reméli, hogy megéli azt, amikor majd Matt Damon kapja meg ezt a díjat. De Niro meglepően szellemes beszédet mond, elsüt legalább három poént a HFPA kárára, például, hogy "itt vannak azok, akik a filmeket készítik, és azok, akik velük fotózkodnak", valamint, hogy "sokan nem lehetnek itt a HFPA tagjai közül, mert deportálták őket... néhány pincérrel egyetemben".

Forrás: AFP
Matt Damon és Robert De Niro a Golden Globe-díjjal

 

4:13 Megan Fox a házban. Szerencsétlen színésznőt a Passion Play című legendásan borzalmas filmjével azonosítják be, meg is hökken emiatt. Ráadásul ezután hasonlóan szörnyű Az utazó-ért kell lelkesednie picit.

4:14 Már jön is a legjobb rendező díja, a legnagyobb ujjongás Darren Aronofsky neve hallatán tör ki, de David Fincher nyer a Social Network-ért. Fincher hosszasan méltatja a filmben dolgozó kollégáit, "nélkülük csak egy keserű ember lennék, akinek mindenről megvan a véleménye", majd felsorolja körülbelül minden egyes színész nevét a Social Network-ből.

Legjobb rendező: David Fincher (Social Network)

4:23 A látványosan várandós Alicia Keys ismerteti a már észrevehetően várandós Natalie Portman Fekete hattyú című filmjét

4:25 Halle Barry ]]>olyan gyönyörű]]>, hogy ezt a közönség sem hagyja füttyögés nélkül. Az este első meglepetése: nem a kétszer is jelölt Johnny Depp kapja a legjobb színész díját a vígjáték/musical kategóriában, hanem Paul Giamatti a Barney's Version-ért. Giamatti beszédében megemlíti a film magyar származású producerét, Robert Lantost is.

Legjobb férfi alakítás (komédia/musical): Paul Giamatti (Barney's Version)

4:32 Joseph Gordon-Levitt zeng ódákat a legjobb filmre jelölt Eredet-ről, de már itt is van Jeff Bridges, aki a legjobb színésznőnek fogja átnyújtani a Golden Globe-ot. Natalie Portman nyer a Fekete hattyú-ért, rögtön egy lágy csókot lehel ]]>újdonsült vőlegénye]]> ajkaira, akivel a film forgatása alatt ismerkedett meg.

Legjobb női alakítás (dráma): Natalie Portman (Fekete hattyú)

Forrás: AFP
Natalie Portman és Colin Firth a Golden Globe-díjjal

 

4:38 És jön a legjobb vígjáték/musical díja, Tom Hanks és Tim Allen a színpadon. Az egyetlen vállalható jelölt, a The Kids Are All Right nyer.

Legjobb film (komédia/musical): The Kids Are All Right

4:45 Érkezik Sandra Bullock (aki Gervais szerint "nemzeti kincs"), elhadarja a legjobb színész jelöltjeit, a díjat végül Colin Firth-nek nyújtja át.

Legjobb férfi alakítás (dráma): Colin Firth (A király beszéde)

4:50 A reklámblokk előtt belengetik, hogy a legjobb film díját egy meglepetés-sztár fogja átadni. Vajon ki lesz az? Spielberg? Nicholson? Eastwood? Nem, Michael Douglas az. Mi ebben a meglepetés, egész este ott ült?! Na, mindegy, a terem állva tapsolja a rákbetegségéből nemrég felépült sztárt, aki megjegyzi "biztos, hogy ennél könnyebben is ki lehet csikarni egy ovációt". A fődíjat a Social Network - A közösségi háló kapja.

Legjobb film (dráma): Social Network - A közösségi háló

4:58 Ricky Gervais még elsüt egy gyenge poént, és ennyi volt erre az évre a Golden Globe.

origo.hu, Varga Ferenc

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2816) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Vetítő (30) Mondom a magamét (7660) Gazdaság (711) Nézőpont (1) Heti lámpás (319) Kultúra (9) Politika (1582) Autómánia (61) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Életmód (1) Mozi világ (440) Sport (729) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>