Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
7b6d0516465dc8c731775462d76e5adf.jpg

Filmklub 6. - Napfivér, Holdnővér

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A diáklázadások és a hippimozgalom a nyugati konzumkultúra sajátos árucikkeivé váltak. Olyan filmek próbálták integrálni, „megszelídíteni” az ifjúság lázadásait, mint az Eper és vér, a Szelíd motorosok.

Ehhez a bagatellizáló tendenciához csatlakozik Franco Zeffirelli 1972-es Napfivér, Holdnővér című filmjével. Hősének, Assisi Ferencnek sincs sok köze a modern nagyvárosi szökevényekhez, de a háttérben, ügyesen megbújtatott félreérthetetlen utalások, a hatvanas évek fiataljainak egyik nagy sztárja, a lágy, dohányfüstös hangú Donovan dalai elmossák az időt, a történelmet.

Tényszerűen, de társadalmi-történelmi összefüggései nélkül filmesítette meg Zeffirelli Assisi Ferenc életét: jólétben telt, gondtalan ifjúságát, háborús sebesülését, hosszú gyógyulását és a „szegény Krisztus” követését. Hiteles a filmben minden, az öltözékek, a tárgyak, az egyházi ceremóniák, csak a lényeg nem: az Isten utáni vágy feltámadása. A számtalan apróság andalítóan hat a nézőre, s a rendező „mesterien” kerüli meg azokat az elsősorban politikai kérdéseket, hogy milyen társadalomból és miért vonult ki Assisi Ferenc, hogy szegénységet hirdető tanai kikre és miért voltak veszélyesek, és hogy az egyház, végül is miért fogadta kebelébe. Ferenc és Klára ártatlan, kicsorduló szívű szépségek, fiatalságukkal, szertelenségükkel lopják be magukat szívünkbe. Könnyes nagyjelenetek, zöldellő mezők, rebbenő madarak hirdetik a mennyei boldogságot.
 
 
A finálé, a rebellis fiatalok megdicsőülése – a pápa megcsókolja Ferenc lábát – az állhatatosság, a kitartás dicsőítése, holott valójában a kis, közösség a nagy politika eszköze lett. Az egyház kereteit elfogadó, az elvilágiasodott papságot ellensúlyozó ferenceseket az egyház a korai eretnekmozgalmak leszerelésére használta fel. Assisi Ferenc nyomorban, kitaszítottságban viruló „boldogsága” csak utólag ilyen könnyfakasztó. Negédesen szép ez a lázadás.
 
Napfívér, Holdnővér
 
színes, feliratos, olasz-angol filmdráma, 120 perc, 1972 (12)

rendező: ]]>Franco Zeffirelli]]>
forgatókönyvíró: ]]>Kenneth Ross]]>, ]]>Lina Wertmüller]]>, ]]>Franco Zeffirelli]]>, ]]>Suso Cecchi d'Amico]]>
zeneszerző: ]]>Donovan]]>, ]]>Riz Ortolani]]>
operatőr: ]]>Ennio Guarnieri]]>
producer: ]]>Dyson Lovell]]>, ]]>Luciano Perugia]]>

szereplő(k): 
]]>Graham Faulkner]]> (Szent Ferenc)
]]>Judi Bowker]]> (Clara)
]]>Leigh Lawson]]> (Bernardo)
]]>Kenneth Cranham]]> (Paolo)
]]>Lee Montague]]> (Pietro Di Bernardone)
]]>Valentina Cortese]]> (Pica Di Bernardone)
]]>Alec Guinness]]> (III. Pápa)

Koltai Ágnes - Filmvilág folyóirat 1982/02 47. old.
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Történelem (16) Heti lámpás (279) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Jobbegyenes (2719) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7237) Sport (729) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Életmód (1) Belföld (10) Mozaik (83) Politika (1581) Gasztronómia (539) Gazdaság (693) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>