Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
eaef5e51ccaaca0c267ae99d8af69cbb.jpg

Filmklub 10. - A Lator

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Dramaturgiai szempontból csak helyeselhetjük, hogy a János-evangéliumra nyílik a rendező, Campanile kezében a Biblia, mivel filmjének főhőse Kaleb, az üdvözült lator.

Meg aztán Kalebnek, a júdeai-jeruzsálemi környezetben helyezett „kedves csirkefogónak” – csoda- és példázattárával – ez az evangélium teremt Jézus alakjában igazi ellenpontot. Ez a „kedves csirkefogó” a bibliai csodákban nagy szemfényvesztést, Jézusban a bűvészek fejedelmét látja, s minthogy maga is „szakmabeli”, szeretné ellesni a titkokat.

 
 
Persze, sikertelenül, mindegyre „pofára esik” – bezsebelve, ha mást nem is, de legalább a gyanútlan néző együttérzését. Campanile „evangéliumában” ez a legfontosabb üzenet: „maradj a bőrödben!”, Kaleb kalandjai e tétel bizonylatai, s ha a néző azonosul a figurával, mást sem tapasztal, mint hogy „kibúvási” kísérleteit sorra nevetségessé teszi, igazolván ezzel az üdvözülés egyetlen lehetséges módját („maradj a bőrödben!”). Mert mit számítanak a pofonok, a megaláztatás és a korgó gyomor, ha végül minden heppiendbe fordul, s üdvözülök a keresztfán „balfácánságomért”.
Campanile a Jézus-mítoszt Kaleb történetének komikus helyzeteivel ölti egybe az isteni csodák/ földi másuk alapon. A legfontosabb komikumforrás így az archaikus téma persziflázsa, modern nyelvvel alkotott, szándékolt „tökéletlensége”. A rendező azonban – ahogy ezt a Hűtlenség olasz módra, Mondd, mindent megteszel értem című filmjei esetében is láttuk – nem képes igazán kihasználni az alapötletben rejlő lehetőségeket; meseszövése hosszadalmas, olykor az unalom veszélyzónáját érinti. Az alapötlet variálásával jól egyensúlyoz – csak alacsonyan.
 
 
A Lator (Il ladrone)
színes, magyarul beszélő, olasz-francia vígjáték, 108 perc, 1979

rendező: ]]>Pasquale Festa Campanile]]>
forgatókönyvíró: ]]>Renato Ghiotto]]>, ]]>Ottavio Jemma]]>, ]]>Santino Sparta]]>
zeneszerző: ]]>Ennio Morricone]]>
operatőr: ]]>Giancarlo Ferrando]]>
látványtervező: ]]>Enrico Fiorentini]]>
vágó: ]]>Alberto Gallitti]]>

szereplő(k): 
]]>Enrico Montesano]]> (Kaleb)
]]>Edwige Fenech]]> (Debora)
]]>Bernadette Lafont]]> (Apula)
]]>Sara Franchetti]]>
]]>Claudio Cassinelli]]> (Jézus)

Filmvilág folyóirat 1983/02 47. old. - Deli Bálint Attila
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Mozaik (83) Tv fotel (65) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Jobbegyenes (2805) Mondom a magamét (7610) Szépségápolás (15) Belföld (11) Tereb (146) Politika (1582) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Életmód (1) Heti lámpás (313) Gazdaság (709) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>