Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
702e83a8bf84ec27a7f9c714aea7d9db.jpg

Filmklub 1. - Konvoj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az autórádióban hervasztó vidámsággal szól a country, fémes-flegma férfihang csócsálja alá a szöveget, felbőgnek a motorok, s a kamionok nekilódulnak a Nagy Amerikai Országútnak: indul a konvoj.

Cowboyok, beatnikek és szelíd motorosok után a vad kamionosok szecesszióját bámulhatjuk a világhírű – nálunk ezzel a filmmel bemutatkozó – Sam Peckinpah mozijában.

A cowboy, mint tudjuk, talaját vesztette; Peckinpah randalírozó hőseinek ló helyett a sok-sok lóerős kamion jut, ez azonban persze már nem eszközük-társuk, hanem tőlük öncélúvá függetlenedő, fölébük kerekedő mostrum. De ők a volán mögül ugyanúgy akarják nézni a világot, mint emberségesebb elődeik: ősellenségük a gonosz seriff (akinél ugyan ők se jobbak semmivel), felszínen maradásuk módja a férfiszolidaritás, s univerzumukban a nő csak második lehet a ló; – pardon, a kamion mögött. Csakhogy hiába nézik a kívülálló sértett utálkozásával a „króm- és plasztikvilágot”, az ő Noé-bárkájuk is króm és plasztik: kevésbé csillog ugyan, hiszen belepi – a nem annyira kényszerből, mint dacból választott – világuk pora és kosza.
Kicsúszik hát a talaj e siváran ordenaré világ köré mítoszt kerítő rendező alól is, ezt mutatja a befejezés triplacsavarja; a csendes többség világán kihívóan átrepesztő (vagy netán padkára szorított?) kamionos-népvezér erkölcsi felmagasztosulasának elindítója az éppen negatívumként bedobott kortesvurstli, de merthogy tisztességes hős számára ez nem lehet járható út, az ellenséges külvilággal szembeni tragikus elbukás katarzisa következik, hogy végül a Gumikacsa (a legellenszenvesebb „héros gratuit”, akivel az utóbbi időben moziban találkoznom szerencséltetett) egy képtelen hollywoodi bravúrstikli után kacsinthasson ki maradék félszemével a jól megérdemelt hősét fellélegezve ünneplő nagyérdeműre.
 


 
Konvoj
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 110 perc, 1978

rendező: ]]>Sam Peckinpah]]>
író: ]]>Chip Davis]]>, ]]>Bill L. Norton]]>
zeneszerző: ]]>Chip Davis]]>
operatőr: ]]>Harry Stradling Jr.]]>
vágó: ]]>Graeme Clifford]]>, ]]>Garth Craven]]>, ]]>John Wright]]>

szereplő(k): 
]]>Kris Kristofferson]]> (Gumikacsa)
]]>Ali MacGraw]]> (Melissa)
]]>Ernest Borgnine]]> (Lyle Wallace)
]]>Burt Young]]> (Pig Pen)
]]>Seymour Cassel]]> (Haskins kormányzó)
]]>Madge Sinclair]]>

Filmvilág folyóirat 1980/01 39. old.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Életmód (1) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Nézőpont (1) Sport (729) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Gazdaság (694) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Kultúra (6) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Jobbegyenes (2724) Történelem (16) Vetítő (30) Mondom a magamét (7252) Heti lámpás (281) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>