Ma 2023 december 08. Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.
1dab8ff545d549c2f81013585c87d590.jpg

Felhőatlasz – egy film az örökkévalóságnak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Felhőatlasz nem könnyű film. Elég, ha csak a három órás játékidejét említem. A mai felgyorsult világban az emberek könnyű, gyors információra várnak, nem pedig nehéz vaskos gondolatokra.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a csupa csipke, csupa tüll a divat és nem a nehéz hímzett brokát és bársony.

A Matrix- trilógiát jegyző Wachowski testvérek hatalmas mega vállalkozása a Felhőatlasz.Az elmúlt évtized legellentmondásosabb rendező egyéniségei, akik a Matrixban, Neo varázslatos történetén keresztül kalauzoltak el minket a cyber-punk érdekes, de ugyanakkor nyugtalanító világába, most ismét maradandót alkottak, bebizonyítva ezzel, hogy igenis számolni kel velük a jövőben. Kiegészülve a Parfüm, egy gyilkos története című film rendező-zeneszerzőjével Tom Tykwerrel, megvalósították a lehetetlent, filmre komponálták David Mitchell 2004-es sikerkönyvét, az addig megfilmesíthetetlennek tartott Felhőatlaszt.

A bonyolult szerkezetű, egy időben több idősíkon és helyszínen játszódó regényt zseniálisan ültették át a celluloid szalagok világába. A struktúrát valamivel leegyszerűsítették, de az epizódikus szerkezet megmaradt. Így kedvünkre röpködhetünk hat helyszín – hat történet között, a Csendes óceáni szigetvilágtól, Koreán át, egészen Kaliforniáig. Időben pedig a 19. századtól, egészen a távoli jövőig.

Felkavaró film, magvas gondolatokkal, értékes és izgalmas felvetésekkel és természetesen parádés operatőri munkával párosuló, elképesztően jó színészi alakításokkal.
A főszereplők mindegyike nagyszerű. Szinte lubickolnak a szerepeikben, hiszen egy-egy színésznek több szerepet is el kellett játszania a filmben. Az alkotók bátran keverték a nemeket és az etnikumokat is, hiszen Susan Sarandon például egy pocakos indián férfit is megformál, míg Hugh Grant egy tetovált kannibál törzsfőnököt is eljátszik.
A férfi-nő közötti határvonalat számos esetben átlépik a rendezők. (Volt miből meríteniük, hiszen a Wachowski fivérek egyike Larry, 2006-ban esett át hosszú hormonkezelések után a nővé operáláson. Így immár Lana –ként jegyzi ezt az alkotást)
A hat különböző, de mégis több ponton kapcsolódó történet olykor csúnyán szájbarágós, olykor pedig kissé zavaros, de a három órás hossza ellenére, végig feszültség alatt tartja a nézőt. A történetek hangulatilag is eltérőek, hiszen van közöttük humoros, romantikus és drámai is, erős orwelli felütésekkel.
A film haszna nem kimondottan a mozi pénztárak jegyeladási statisztikáiban jelentkezett. Sokkal inkább az értő emberek gondolataiban. Abban bizonyos vagyok, hogy hosszú-hosszú évek múlva kultusz filmként fognak a szakértők róla beszélni.
A Felhőatlasz az életigenlés szimbóluma, egy hatalmas felkiáltójel a tudatos élet védelmében. Ugyanakkor egy hangos tiltakozás az elnyomó diktatúrák ellen, a szabadság szentségét és a humanizmust éltetve, tükröt tartva elénk gyarló emberek elé.
 
 
Cloud Atlas (2012)
színes, magyarul beszélő, amerikai-német fantasy, 164 perc, 2012
 
Rendező: Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski
Író: ]]>Lana Wachowski]]>, ]]>Tom Tykwer]]>, ]]>Andy Wachowski]]>,
Szereplők: ]]>Tom Hanks]]>, ]]>Hugh Grant]]>, ]]>Jim Broadbent]]>, ]]>Hugo Weaving]]>, ]]>Susan Sarandon]]>, ]]>Ben Whishaw]]>, ]]>Halle Berry]]>, ]]>Xun Zhou]]>, ]]>Jim Sturgess]]>
 
Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (531) Tv fotel (65) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Jobbegyenes (2724) Mozi világ (440) Sport (729) Autómánia (61) Mozaik (83) Történelem (16) Flag gondolja (34) Politika (1581) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (282) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7254) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (694) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Egészség (50) Életmód (1) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>