Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
Tapossa laposra?

Tapossa laposra?

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Forró nyári nap. Megállni egy pillanatra és a nálunk lévő sétapalackból kortyolhatunk. Ja, kifogyott? Nem baj, kidobjuk. Mi, magyarok úgy évente másfél milliárdot!

Cukros löttyöket, meg lájt termékeket és persze ásványvizet. A (részben) külföldi tulajdonú vízszolgáltatók esküsznek a vezetékes vízre, hogy az mennyire egészséges. Na ja, talán azért vannak ők is itt. Mert a Kárpát-medence még mindig jó vízügyi adottságokkal rendelkezik. Volt idő, amikor a Tisza és a belé futó folyók mind Magyarországon eredtek. Ma már külföldről jön a folyóvízzel a szemét is. Néha egy kis ciánnal dúsítva... De vissza a pet palackokhoz!

 A másfél milliárdnyi kidobott (és csak kis mértékben újrahasznosított) pet palackból akár egy második Gellért-hegyet is felépíthetnénk. Bár igazán stílusos az lenne, ha ezt a hegyet mondjuk Münchenben emelnénk. Ne csak nálunk legyen német szemét.
 
 
Persze mi is akkurátusak vagyunk. Ha már kidobjuk a palackot, akkurátusan rá is csavarjuk a kupakot. Így legalább a levegőt is kidobjuk. Amit szállítani kell. (többlet súly, térfogat, nagyobb légszennyezés). Legalább tapossuk laposra!!!!
 
A kidobott palackok milliárdjai a más műanyag szeméttel együtt 90%-ban az óceánokba kerülnek. (A Duna is a Fekete-tengerbe ömlik!) Az óceán minden egyes km2-re több mint 10 ezer (!) darab műanyag szemét jut. Japán kutatók szerint bár igaz, hogy a legnagyobb sodródó szemét sziget kétszer akkora, mint Texas, az óceánokba került szemét gyorsabban bomlik le, mint eddig gondolták. (ha pl. elássuk, akkor akár 500 évig is szennyezheti a talajt). Ám ne örüljünk korán, hogy az óceán esetleg megtisztítja önmagát. A lebomló műanyag szemét rengeteg vegyszerrel szennyezi a vizet. Hamarosan egy nagy kloáka lesz az egész Föld?
 
 
Ui: Persze az ásványvíz gyártó/forgalmazó cégek egy része is külföldi tulajdonban van. Jó, ha tudjuk, a „Jó víz” nevű termék nem más, mint palackozott és ásványi sókkal dúsított Duna víz! Bár a régi mondás szerint: Ki a Duna vizét issza, mások vizét issza vissza...
 
Jó pénzért...
 
Források:
 
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Belföld (11) Mozaik (83) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Vetítő (30) Mondom a magamét (7671) Mozi világ (440) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Életmód (1) Politika (1582) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Jobbegyenes (2819) Flag gondolja (36) Heti lámpás (320) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>