Ma 2022 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
Advent - második gyertya

Advent - második gyertya

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár már ég az adventi koszorún a második gyertya, némileg háttérbe szorítja az ünnepi készülődést a Mikulás.

Bár, ha Myra városának jótékony püspökére gondolunk, Szent Miklós ünnepe is alkalom lehet(ne) a karácsonyi készülődésre.

Mert bizony Szent Miklós is az Úr Jézus nevében jótékonykodott... Jézus, Akinek a születésére emlékezünk Karácsonykor.

Bár a Karácsonyt még a liberális média is időnként elszólva magát a szeretet, sőt a család ünnepének nevezi. Egy meghitt alkalom a rohanó, ideges évben, amikor leülhetünk a szeretteinkkel és békében, szeretetben Istenre (is) gondolhatunk... Mert Isten nélkül a Karácsony, s az Advent, a készülődés ideje kiüresedik...

Olvastam, hogy a görög katolikusoknál az Advent nem négy, hanem hat hétig tart. A koszorún is hat szál gyertya ég. Csodálkozom, hogy a média, a kereskedelem még nem fedezte fel ezt a tényt. Hiszen két héttel meghosszabbodhatna a karácsonyi vásárlási és jajdeörülünkegymásnak láz...

Vajon jelen van még Jézus a karácsonyi készülődésben? Vagy már régen nem az Ő születését ünnepeljük, hanem lökdösődünk, sietünk, idegeskedünk az egész Advent alatt, helyt kell állni a munkahelyen az utolsó pillanatig, szervezkedni, telefonálni, iwiwezni, skype-olni fészbukozni, ki mikor hova jön, megy, találkozik-e a család, mindenkinek megfelelő lesz-e az ajándék, mi legyen a vacsora, lesz e fa, lesz e kellően nagy fenyőfa?

Ó, hol vannak már azok az idők, amikor rórátéra (by Ady) mennénk a csípős hajnalokon.

Hol vannak már azok az idők, amikor böjtölnénk a Karácsonyra készülődve? Egyáltalán hol van a spiritualitás? A kommunista múlt igyekezett mindent spiritualitás iránti hajlamot végképp eltörölni. De hiába akarták munkanappá tenni december 25-ét, ha az emberek beteget jelentettek, vagy szabadságot vettek ki.

Ám az Áldott Karácsony, a Boldog Karácsony hamarosan Kellemes karácsonyi Ünnepekké silányult (egy kedves plébános ismerősöm azt mondta: kellemes egy tea, vagy a lábvíz, de nem a kegyelemmel teli Karácsony!) Majd jött a sok Merry Christhmas, majd az Xmas, s az újmagyar szleng a Kari!

Lehet az Xmason és a Karin az Úr Jézusról elmélkedni? A magyar gyermekek „szerencsések”, hiszen Mikuláskor is kapnak ajándékot és Karácsonykor is, ellentétben angolszász területen élő kortársaikkal... Jézus csendben meghúzódik a jászolban és vár...

Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Gazdaság (664) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mozaik (83) Jobbegyenes (2308) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (141) Mondom a magamét (6064) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (259) Életmód (1) Irodalmi kávéház (513) Történelem (14) Autómánia (61) Vetítő (30) Kultúra (6) Politika (1581) Flag gondolja (33) Egészség (50) Nagyvilág (1465)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>