- 0
Röpke egy-két esztendő és az emberiség lélekszáma eléri a 7 milliárd főt. Ennyi embernek kellene elegendő és megfelelő táplálékot adni. Persze tudjuk, manapság is legalább 1 milliárd ember éhezik...
Nincs elegendő élelmiszer? Dehogynem... csak éppen nincs egyformán elosztva. Afrikában éheznek, Amerikában meg kórosan elhíznak...
Persze ne legyünk demagógok. Afrikában is egyre több a kövér ember és bizony Amerikában is sokan éheznek. Meg Magyarországon is. Pedig lenne elegendő élelem...
Biztosan, hiszen nem véletlenül vágnak le évente kb. 60 milliárd (!) állatot. Elsősorban a húsáért. Kisebb mértékben a bőréért.... 60 milliárd azt jelenti, hogy minden emberre jut évente kb. 8-9 leölt állat. Mennyi hús...
Persze a vegetárius hinduk, dzsainok, buddhisták ezzel nem igazán tudnának mit kezdeni... Így húsevő embertársainknak jut évente kb. 11-12 leölt állat. Régen egy egész családnak vágtak le telente egy disznót. Azzal kihúzták a nyár végéig. Persze nem csak disznóval él az ember... De a mai modern (?) fogyasztói társadalomban sokkal több húst eszünk, mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt.
A kulcsszó valószínűleg a fogyasztói...
Az átlag nyugati ember (s annak a 60 milliárdnak a nagy részét az átlag nyugati miatt ölik le) a megvásárolt élelmiszer harmadát kidobja. Nem csak a húst, de a tejterméket, a zöldséget, a kenyeret. Mert többet veszünk, mint amit megeszünk. Mert nagyobbak a vágyaink. Mert szeretünk fogyasztani...
Vagyis a 60 milliárdból akár 15-20 milliárd állatot le sem kellene ölni. Gyakorlatilag fel sem kellene nevelni, etetni... mennyi költség...Vajon az 1 milliárd, aki esténként éhesen fekszik le, jóllaknak abból a kidobott 30%-nyi élelmiszerből? Hajaj, még el is hízna...
Miközben globálisan egyre nehezebb megtermelni az élelmiszert, hiszen (mindannyian tudjuk) a klímaváltozás hatásai az egész bolygón érezhetőek. Elsivatagosodnak a termőföldek, eltűnnek az erdők, kipusztul a lehalászott halállomány...
Éveken keresztül hallottuk, hogy a közlekedés milyen nagy mértékben felelős Az üvegházhatásért. Igaz. A megtett autóutak fele kevesebb, mint pár km. Boltba, iskolába, munkába mehetnénk kerékpárral, vagy gyalog is.
De mostanság kiderült, hogy a klímaváltozás fő mumusa a húsevés.
Bizony. Mert egy kg. hús „előállítása” több ezer liter vízbe kerül. Mert a tehén és már kérődző állatok metánt eregetnek a légkörbe, mely háromszázszor klímagyilkosabb, mint a sokat kárhoztatott szén-dioxod.
Vagyis legyünk vegetáriusok? Nem azért, mert szeretjük az állatokat, nem kell az érzelgősség, egyszerűen csak racionális alapon?
Nos, e sorok írója csak érzelmi alapon tudná mondani, hogy IGEN, IGEN, IGEN... Lévén 21 esztendeje nem eszem húst. Van összehasonlítási alapom. Voltam disznóvágáson és ültem megannyi vegetárius asztalnál... De most nem az érzelmekről van szó...
Brit kutatók szerint csak annyit kellene tennünk, hogy hetente két napra lemondunk a húsról. Csak két nap, amikor ehetnénk sokkal több gyümölcsöt, zöldségfélét, esetleg némi tejterméket. S ezzel (amellett, hogy az egészségünkért is tettünk valamit) még a bolygónkat is megmenthetnénk.
Jelenleg ugyanis egy európai egy hét alatt átlagban megeszik egy nagy adag marhasültet, két adag csirkemellet és ugyanannyi sertésszeletet, mindennap fogyaszt tejet és sajtot is. – állapították meg a kutatók. Arról nem szól az anyag, hogy az átlag amerikai emellett még mennyi hamburgert töm magába.
Szóval? Legyünk flexiteriánusok (valahogy így hívnák azokat, akik hajlandóak változtatni étkezési szokásaikon.) és ne vásároljunk annyi élelmiszert... Hogy jusson másnak is...
A Föld biztosan hálás lesz...
Forrás:
www.veg.hu - MTI
Nawesh, egy vegetárius
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
A Föld Barátai (Friends on Earth) környezetvédő és a Compassion in World Farming állatjóléti szervezet különböző étrendeket, gazdálkodási- és földkezelési módszereket tanulmányozva igyekezett kideríteni, hogy mely eljárások járnak együtt (közvetve vagy közvetlenül) a legtöbb szén-dioxid-kibocsátással.
Felmérésük szerint elegendő élelmiszert lehetne termelni a világ egyre növekvő népessége számára anélkül, hogy fokozódna az üvegházhatás. Ehhez csupán sokkal fenntarthatóbb gazdálkodási módszereket kellene alkalmazni.
Mindemellett az embereknek is változtatniuk kellene fogyasztási szokásaikon. A két szervezet szerint két napi húskihagyással és az adagok csökkentésével azonban hatalmas változásokat lehetne elérni a bolygó megmentése érdekében. Az átlagos heti európai étrendbe pedig továbbra is beletartozhatna egy kis adag marhasült, egy adag hal és csirke, két sertéskolbász és ugyanannyi tojás, minden nap valamilyen tejtermék vagy sajt, igaz, szerényebb mennyiségben.
Forrás: MTI
Forrás.
Előző cikkA királyfi és a pingvin