Ma 2022 augusztus 19. Huba napja van. Holnap István napja lesz.
Washington átlépheti azt a pontot, ahonnan nincs visszaút

Washington átlépheti azt a pontot, ahonnan nincs visszaút

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Feszült a helyzet...

 

Az orosz−amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot − jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, Moszkvában.

A szóvivő naivnak nevezte az amerikai politikusokat, ha azt hiszik, saját jogszabályaiknak a nemzetközi joggal ellentétes alkalmazásával rákényszeríthetik Oroszországot arra, hogy az Egyesült Államok által kitalált szabályokon alapuló világrend szerint éljen. Minden hatás ellenhatást vált ki. Egy ilyen lépés logikus következménye lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. 

Ezen túl Washington azt is kockáztatja, hogy átlépi a pontot, ahonnan nincs visszaút

− mondta Zaharova. „Ezzel Washingtonnak tisztában kell lennie. Mi készen állunk a helyzet bármilyen alakulására, és ha Washington úgy dönt, hogy leállítja a Moszkvával való együttműködést, mi túléljük” − tette hozzá.

A szóvivő azt mondta, hogy az amerikai törvényhozók úgy érzik, már minden szankciós eszközt kimerítettek, ezért kezdeményezték Oroszország átminősítését terrorizmust támogató országgá.

Washingtonnak nincs elég hatalma ahhoz, hogy fellépjen a saját maga által terroristának minősített rezsimek ellen

− közölte.

 

Az amerikai szenátus július 27-én határozatban szólította fel a külügyminisztériumot, hogy Oroszország kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára. Korábban Kijev kezdeményezte ugyanezt. Az amerikai politikusok felszólításukat Oroszország ukrajnai, csecsenföldi, grúziai és szíriai beavatkozásaival indokolták. Július 28-án amerikai képviselők jelezték, hogy hasonló kétpárti kezdeményezésre készülnek az alsóházban. A terrorizmust támogató országok listáján olyan államok szerepelnek, amelyek Washington szerint több alkalommal támogattak nemzetközi terrorcselekményeket.

Zaharova kijelentette: az Egyesült Államoknak el kell döntenie, készen áll-e arra, hogy a hadászati stabilitásról az egyenjogúság alapján tárgyaljon Oroszországgal.

Vita Auschwitz miatt

A szóvivő az orosz külügyi tárca nemtetszését nyilvánította ki amiatt, hogy az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum lengyel vezetése, Moszkva értesítése nélkül, bezárta a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeuma által létesített kiállítást, amelynek szerződése áprilisban lejárt.

Az intézmény igazgatósága kitért a szerződés újratárgyalása elől a moszkvai múzeummal

− mondta Zaharova, aki ezt Varsónak a szovjet nép felszabadító küldetése és az általa meghozott kolosszális áldozatok emlékezetének kiirtására irányuló cinikus kísérleteként minősítette.

Pelosi provokál

A Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tervezett tajvani látogatása miatt kialakul kínai–amerikai feszültségről Telegram-bejegyzésben fejtette ki álláspontját a szóvivő. 

Marija Zaharova provokátorállamnak nevezte az Amerikai Egyesült Államokat, és közölte: az amerikaiak megsértik Kína másfél milliárd lakosát.

Ugyanebben az ügyben Moszkva megértéséről és abszolút szolidaritásáról biztosította Pekinget Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (513) Tv fotel (65) Autómánia (61) Belföld (8) Politika (1581) Mozaik (83) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Mondom a magamét (6251) Gazdaság (667) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Sport (729) Tereb (142) Jobbegyenes (2388) Egészség (50) Nagyvilág (1464) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>