Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
Világvégegomb

Világvégegomb

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Pilhál nem tréfált! - Olvassák el!

Bár aligha van épeszű ember, aki ne tudná a választ a mindent felülíró rettenetes kérdésre – mi lesz, ha valamelyik őrült megnyomja azt a bizonyos atomgombot?

–, mégis ijesztő volt Stefka István PS TV-műsorában Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész szájából hallani a megborzongtató választ: „A harmadik világháború azt jelentené, hogy nem lesz negyedik, mert nem lesz emberiség és nem lesz Föld. Ha az egyik helyen megnyomják a gombot, akkor a másik helyen is meg fogják nyomni.” (Szakály úgy látja, ma már nem lehet azt mondani, mint a második világháborúban a britek, hogy harcolunk az utolsó lengyelig, vagy mostanság az amerikaiak, akik úgy gondolják, hogy harcolnak az utolsó ukránig. Mert nemcsak ennek a játszadozásnak, de a világnak is véget vet egy atomháború.)

Hogy aligha téved a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, az onnan is tudható, hogy két emberöltővel korábban a Nobel-díjas fizikus, Albert Einstein is mondott már hasonlót: „Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel.”

És ha már a szellemóriásnál tartunk, Einstein egy másik mondása is megszívlelendő: „A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.” Értsd: a másikban, az emberi hülyeségben igen. Sokan vagyunk így ezzel. Elképesztő zavar van a fejekben, nemritkán leépülés okozta szimpla űr…

Lehet-e nyugodt a nagyvilág, ha az egyik „gombtulajdonos” egy újabb napóleoni hadjáraton mereng, a másik meg eltéved a Fehér Ház folyosóin? Költői a kérdés.

Borítókép: Illusztráció (Pexels.com)

Pilhál György -]]> www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Heti lámpás (319) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Nézőpont (1) Belföld (11) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2815) Kultúra (9) Életmód (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Flag gondolja (36) Történelem (18) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7657) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Gazdaság (711)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>