Ma 2022 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
7e076aced52924cb373755ffad89c8ef.jpg

Vámos György: Romkocsmák az egykori gettóban

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Gettó. A szó évtizedekig a félelem és a szenvedés emlékét idézte fel, de az utóbbi néhány évben egészen más töltetet kapott.

Területe kicsit módosult az 1944-es állapotokhoz képest, határai nem egészen egyeznek meg az akkorival, de ami a legfontosabb, a kifejezés maga szimbolikus, az oda látogatók teljesen önszántukból jönnek-mennek, céljuk pedig az evés-ivás, az önfeledt bulizás.

Igen, a mai „gettó” területén, a Teréz körút–Dohány utca–Károly körút–Király utca által határolt négyszögben van Budapest legkedveltebb bulinegyede, amely a magyar fiatalokon kívül turisták ezreit vonzza sajátságos hangulatával és széles skálán mozgó szórakozási lehetőségeivel.

Ezen a területen szinte megszámlálhatatlan vendéglátó-ipari egység működik, az elegáns étteremtől a lakatlan, romos bérházban kialakított romkocsmáig. A „romkocsma” fogalma is egyedi, talán bátran mondhatjuk, hogy „hungarikum”. Valójában azoknak a helyeknek a gyűjtőneve, amelyek a belső VII. kerület sokszor romos, lakhatatlannak minősített épületeiben, ezek udvarán, vagy az egykori házak telkein működnek.

E kocsmák, kávézók, éttermek, bisztrók, pubok, bárok, pizzériák, kifőzdék, fagyizók hangulata, külleme és kínálata is teljesen eltérő. Megtalálható itt az ötletes designtól egészen az igénytelen tákolmányig minden stílus, van a lebontott ház üres telkén álldogáló lakókocsiból italt árusító, műanyag székes megoldástól kezdve az elegáns, minden igényt kielégítő étteremig minden, csak győzzön válogatni az ide látogató! A romkocsmák kedvelt stílusa a retro, sőt ennek helyi specialitása, a szocreál, amely egy egészen különleges hangulatot kölcsönöz e helyeknek. A szocializmus sokszor elképesztő belsőépítészeti divatmegoldásai, bútorai, csecsebecséi a mai kor fiataljainak érdekesség, a turisták számára pedig különlegesen vonzó látványosság.

A helyek nemcsak külsejükben, hanem kínálatukban és áraikban is teljesen eltérők. Az ételkínálatra nyugodtan használhatjuk a „nemzetek konyhája” kifejezést, hiszen a glatt kóser falafeltől a gulyáslevesen vagy a pizzán keresztül a Wellington-bélszínig minden megtalálható, határt csak a látogató pénztárcája, illetve ízlésvilága szabhat.

A terület turistalátványosság szempontjából sem elhanyagolható. Itt található a Dohány utcai zsinagóga, amely méretében és kivitelezésében is párját ritkítja, oldalában az Emánuel-fával, mely több ezer holokausztáldozat nevét viseli levelein, vagy a Rumbach utcai, évtizedek óta zárva tartó zsinagóga, amely még így, halódó, romos állapotában is gyönyörű, de folytathatnám a sort a Zsidó Múzeummal vagy a Zsidó Nyári Fesztivál rendezvénysorozatával is. Igen, hosszasan sorolhatnám a turistacsalogató látványosságokat, de nem útikönyvet szándékozom írni. Mindezt csak azért írtam le, hogy megindokoljam, miért állandó télen-nyáron egyaránt a bulinegyed látogatottsága. Talán bátran kijelenthetjük, az ott lakók számára időnként kicsit túlzottan is az. Nyáron, a főszezonban a hét minden napján és szinte egész nap látogatott minden nyitva tartó hely, míg máskor inkább csütörtöktől vasárnapig és naplemente után nő meg a forgalom. A szűk utcákon hömpölygő, nem és kor tekintetében teljesen vegyes turistaközönség a bőség zavarában szinte választani sem képes, ezért egymást túlkiabálva, a gyalogos- és autóforgalmat teljesen figyelmen kívül hagyva navigálja magát és a többieket a számukra legszimpatikusabb hely felé. Természetesen eközben minden nevezetességet bejárnak, megnéznek, lefotóznak, ahogy ez egy turistához illik. Alkonyat után aztán teljesen megváltozik úti céljuk, az építészeti nevezetességek helyett inkább a kulináris élvezeteket nyújtó helyeket keresik fel szívesen.

A gettó sajátossága, hogy egy este több romkocsmát is végig lehet látogatni gyalogosan, míg végül a hajnali első napsugarak házfalak tövében üldögélő vagy padokon elterülő, szemmel láthatóan önmaguk kilétével is hadilábon álló fogyasztóközönséget találnak, akik majd néhány órai alvás után ott folytatják, ahol abbahagyták előző hajnalban. Időről időre napvilágot látnak a romkocsmákat elítélő cikkek, elhangzanak ilyen hangvételű riportok a médiában. Ezekben megszólalnak felháborodott lakók, akiknek a nyugalmát randalírozó angolok vagy németek, esetleg olaszok – hogy a magyarokról már ne is beszéljünk! – zavarták meg előző éjszaka. Ilyenkor fellángolnak az indulatok, az azonnali bezárástól, majdnem a mindenre kiterjedő alkoholtilalomig elhangzik az összes szankció, majd újra és újra lenyugszanak a kedélyek. Az illetékesek valószínűleg elkezdenek számolni, és rájönnek, semmiféle üzleti vállalkozás nem hozna ekkora adóbevételt az államnak, mint ezek a gombamódra szaporodó vendéglátóhelyek, amelyek működtetésével igazából bontásra ítélt romházakat hasznosítanak ideig-óráig üzemeltetőik. Bezárásukkal rengeteg ember veszítené el megélhetését, a tulajdonosoktól a beszállítókon keresztül egészen az alkalmazottakig, akiket az állami szféra képtelen lenne elhelyezni.

Most, a valamikori budapesti gettó létesítésének hetvenedik évfordulóján az egykori gettólakók emlékének szánt főhajtás után azt kívánom, a mai nemzedék számára a „gettó” szó kizárólag a romkocsmák világát jelentse mindig is.

Vámos György – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (513) Jobbegyenes (2384) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1464) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Heti lámpás (260) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6243) Politika (1581) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Belföld (8) Mozi világ (440) Autómánia (61) Tereb (141) Szépségápolás (15) Életmód (1) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (667) Mozaik (83) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>