Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
d465fa7ce147b1c6345351943373231d.jpg

Vámos György: Celebvilág

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az utóbbi években vált közismertté és közhasználatúvá a celeb szó. Az angol nyelvből ered, a celebrity kifejezésből. Jelentése: hírnév, híresség, híres ember, ismert személyiség.

Mindazok, akik e jövevényszót napi szinten használják, gondolom, soha nem vették a fáradságot, hogy utánanézzenek eredeti jelentésének, sőt, bizonyára nem is érdekli őket mindez. Azonban nemcsak a szó jövevény, de maga a fogalom is. A mai magyar hírességek, a „celebek” ugyanis nem egyenrangúak, vagy nyersebben fogalmazva: nem egyenértékűek a régebbi korok hírességeivel. A mai kor hírességei ugyanis meglehetősen kétes hírnévnek örvendenek, láthatja ezt mindenki, aki képes követni kiteregetett magánéletüket.

Hazánk „hírességei” amúgy nemritkán tiszavirág-életűek. Ma még minden pletykalap címoldalán szerepelnek, holnap már azt sem tudja senki, egyáltalán léteztek-e valamikor.

A mostani celebek a botrányokról híresek, nemritkán hírhedtek. A bulvárlapok nélkül legtöbbjüknek senki nem jegyezné meg a nevét, bár e népszerűség értéke erősen megkérdőjelezhető. Ezek a sajtótermékek nem riadnak vissza egy-egy ember legintimebb titkainak kiteregetésétől sem, hiszen a vaskos, nemritkán egyenesen sértő megfogalmazású főcímek adják el a lapot. Nem véletlen tehát, ha valaki reggel felszáll valamelyik tömegközlekedési eszközre, és körülnéz, szinte soha nem lát a kezekben egyet sem a napilapok közül, viszont a bulvársajtó minden terméke képviselteti magát. Ennyire pletykaéhes a magyar? Ennyire alacsony a kulturális mércéje? Ennyire megcsömörlött mára már mindenki a politikai pártok csatározásaitól vagy éppen semmittevésétől, a forint gyengülésétől, a világ legkülönbözőbb pontjain fellángoló, egyre véresebb és egyre kíméletlenebb háborúktól? Vajon tényleg az olcsó pletyka feledteti csak mindezt? Ennyire kevéssel is beérjük?

Az 1930-as, 1940-es években is voltak „celebek”, bár akkor hírességeknek hívták őket. Gondoljunk csak Karády Katalinra, ikon volt ő, aki megjelenésével, eleganciájával példaképpé vált. Ismert, közkedvelt személyisége volt a legfelsőbb társadalmi köröknek, és soha nem hozott volna szégyent sem önmagára, sem a hazájára a viselkedésével. Tömegeket vonzott egy-egy filmjével, biztos kasszasiker volt minden egyes vetítés. Rejtélyes magánéletének még ma is vannak titokban maradt részletei, és bár nem egy szokványos életút volt az övé, mégsem volt soha ízléstelen. Ismeretlen volt az akkori sztárvilágban a mai harsogó, szemérmetlen kitárulkozás. Karády azonban csak egy volt korának számos felejthetetlen művésze közül, rajongói természetesen még a szót sem ismerték: „celeb”.

Ma nem a tehetsége által vagy valamilyen különleges tudás birtokában válik valaki a legkönnyebben ismertté. Gondoljunk csak a valóságshow-k „sztárjaira”, akiket, ha túlélik az első kiszavazást, máris celebként emleget a média, pedig a „tudásuk” mindössze annyi, hogy képesek a kamerák előtt élni legintimebb magánéletüket, exhibicionista hajlamaiknak köszönhetően. Sajnos nemcsak a bulvársajtó, de a televízió sem törekszik az igényes, értékes műsorok készítésére. Valamikor nem lehetett volna esti főműsor az, hogy az egyik celeb vacsorára várja a másik három celebet, miközben nyomon követhetjük, ahogy ügyesen bevásárol, majd ahogy a konyhában szerencsétlenkedik, és aztán megérkeznek a vendégek és pletykálkodások, nevetgélések közepette elfogyasztják a feltálalt ételeket. Ezzel a műsor véget is ér, ennyi az egész. Cselekmény nincs, mondanivaló nincs, üzenet és tanulság sincs. Illetve tévedek, igenis van mondanivaló. Ma, amikor kimondhatjuk, hogy hazánkban van gyermekéhezés, amikor vannak társadalmi rétegek, amelyek a létminimum alatt élnek, akkor megmutatják nekünk, hogy léteznek olyan emberek is, akik eleve a pazarlás szellemében vásárolhatnak élelmiszereket, hogy aztán valamilyen ehetetlen fogást csapjanak össze belőlük, amelyről már a kezdet kezdetén tudják, hogy úgyis a kukában köt ki.

Folytathatnám a sort a sztárfodrászokkal, akiknek a szalonjában csillagászati árakat kérnek a sokszor egyáltalán nem sztárfrizurákért, de vannak még ennél is rosszabbak! A sztárügyvédek, akik ma divatos elnevezésüket annak köszönhetik, hogy közismert ügyekben képviselték hol az alperest, hol pedig a felperest. Én bízom abban, hogy valójában ők maguk sem örülnek a köznyelvben mostanában elterjedt ragadványnevüknek. Néhány évvel ezelőtt egy bizonyos sztárzsarut lehetett látni a médiában szinte naponta. Mostanában pedig egyre több a celeb-politikus. Az internetes közösségi oldalak elterjedésével a politikusok is közönség előtt élik napjaikat, magánéletük egy részét. Előfordul olyan is, amikor egy-egy volt celeb téved politikai pályára, remélve, hogy  korábbi ismertsége előnyére válik majd.

Nem könnyű a celebek élete! Újságírók hada lesi minden mozdulatukat, hogy bennünket, az állítólag erre kiéhezett közönséget mindenről tájékoztassák.

Vámos György – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2722) Mondom a magamét (7246) Egészség (50) Gazdaság (693) Belföld (10) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Tereb (146) Flag gondolja (34) Sport (729) Irodalmi kávéház (531) Történelem (16) Autómánia (61) Életmód (1) Heti lámpás (281) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>