Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
d91a1cad56ee6999fe9de036a2543df5.jpg

Transzparencia és józan ész

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Van ez a régi vicc, hogy hazánk több helyet javított az antikorrupciós ranglétrán, de ez nem volt olcsó. Ez persze csak egy tréfa, mint ahogy mókás az is, ahogy a Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatója bemutatta a szervezet legújabb jelentését.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy Ligeti Miklós kijelentései jobbára köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, vagy éppen a józan ésszel. A jogi igazgató szerint például bár Magyarország az elsők között írta alá a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) külföldi vesztegetés elleni egyezményét, ez az elmúlt 15 évben mégsem segített a korrupció megfékezésében. Ez tényszerűen nem igaz, ugyanis Magyarország három éve, 2012-ben került át az egyezményt korlátozottan végrehajtó országok új kategóriájába, míg 2011-ben még a megállapodást gyengén vagy egyáltalán nem végrehajtó országok között szerepelt.

Nézzük, hogyan járatja le egy komoly nemzetközi szervezet hazai tekintélyét annak magyar részlege!

A Transparency International berlini központja az OECD külföldi befektetések korrupciója elleni egyezményének a végrehajtását vizsgálta idén is, immár tizenegyedik alkalommal. Az egyezmény azt hivatott megakadályozni, hogy az egyes országok vállalatai megvesztegetéssel jussanak külföldi megrendelésekhez vagy befektetési lehetőségekhez.

A berlini központban összeállított rangsor meglepően korrekt. Szerintük Magyarország korlátozottan hajtja végre a külföldi korrupciót tiltó egyezményt. Olyanokkal vagyunk egy csoportban, mint Franciaország, Svédország és Új-Zéland. Vagy a hollandok, akik tavaly még eggyel rosszabb osztályzatot kaptak, mint mi, és csak most sikerült felkapaszkodniuk a csoportunkba. És kik azok, akik gyengén, vagy egyáltalán nem hajtják végre az egyezményt, tehát alattunk vannak a rangsorban? Például Japán, Belgium, az agyonsztárolt Írország és Észtország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, vagy éppen Izrael és Bulgária. A listán Magyarország a legjobban teljesítő posztkommunista állam, és amint látható: számos fejlett nyugati országot is megelőzünk. Szégyenkezésre tehát egyáltalán nincs okunk. Bár természetesen ez nem jelenti azt, hogy mától nyugodtan hátradőlhetünk, tennivaló biztosan akad még bőven.

Ugyanakkor a TI elemzésének szövege meglehetősen kevés támpontot ad azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak konkrétan milyen erőfeszítéseket kellene tennie annak érdekében, hogy javítson a helyzetén. Jobbára ugyanis az ügyészséget, illetve a legfőbb ügyészt támadják, továbbá az úgynevezett közérdekű bejelentők fokozott védelmét sürgetik, valamint az úgynevezett civil szervezetek bevonását, és persze előkerül a liftszerelők álma: a fékek és ellensúlyok is. Ugyanakkor az nem derül ki a szövegből, hogy ezek a jobbára a belpolitikai csatározásokból ismert vádak miként hátráltatják az OECD külföldi megvesztegetést tiltó egyezményének jobb végrehajtását.

Mert ne feledjük, a jelentés témája nem a korrupció általában, illetve a balliberális ellenzék ezzel kapcsolatos untig ismert vádjai. Hanem egy konkrét OECD-megállapodás végrehajtása, amely a külföldi korrupció tilalmáról szól. A TI Magyarország jogi igazgatója ezzel kapcsolatban azt rótta fel a magyar hatóságoknak, hogy évek óta nem tudtak egyetlen komoly nemzetközi vesztegetési ügyet sem feltárni.

Nem is tudta az ember, hogy itt is vannak kvóták – mint a menekültügyben –, amelyeket teljesíteni kell. Más se hiányozna az országnak, mint olyan ügyek tömkelege, ahol a vád maga az ítélet, és a kirendelt ügyvéd súlyosbításért fellebbez! Ez a sugalmazás a magyar jogállam legsötétebb időszakait juttatja az ember eszébe. Az 1848–49-es szabadságharc megtorlásait, az 1945 utáni kommunista népbíróságok sztahanovista őrületét, vagy éppen az 1956-ot követő vérbírói gyakorlatot.

A felvetés elképesztő butaságára és a valóságtól való teljes elrugaszkodására más módon is rá lehet világítani. A magyar export jelentős részét külföldi hátterű cégek adják, amelyek értelemszerűen szoros kapcsolatban állnak anyacégeikkel. Rájuk egész egyszerűen értelmezhetetlen a TI Magyarország jogi igazgatójának felvetése. Abból ugyanis az következne: kezdjünk el nyomozni, hogy vajon a kecskeméti Mercedes–Benz-gyár vezetősége milyen meg nem engedett eszközöket használt akkor, amikor meggyőzte a Mercedes AG vezetőségét, hogy a hazánkban gyártott autókat a német központ átvegye? Vagy vonjuk kérdőre a hazai Suzukit, hogy mivel győzték meg a japán anyacéget arról, hogy a beszállítói lehetnek? Vagy mondjuk a győri Audi milyen furmányos trükkökkel nyerte el azt a lehetőséget, hogy motorokat szállíthat be a német Audi-cégnek? Pestiesen szólva: nem tudni, mit fogyasztanak a TI Magyarországnál, de ütős anyagot, az biztos.

A rövid és nem feltétlenül teljes kutatás egyetlen olyan esetet talált a közelmúltban, amikor a TI Magyarország a külföldi vesztegetést tiltó OECD-egyezmény betartására hívta fel a kormány figyelmét. A Hernádi-ügyet. 2013. október 1-jén a szervezet arra szólította fel a magyar ügyészséget, hogy sürgősen gondolja újra a Mol horvátországi ténykedését vizsgáló nyomozás megszüntetését. Csakhogy azóta fordulat állt be az ügyben: a horvát alkotmánybíróság új eljárásra kötelezte a horvát igazságszolgáltatást, mégpedig azzal az indokkal, hogy Mol–INA ügyben vesztegetés elfogadásával vádolt volt kormányfőnek, Ivo Sanadernek az eljárás során nem biztosították a védekezéshez szükséges alkotmányos jogokat.

Akárhogy is nézzük, ez azt jelenti, hogy a magyar ügyészség és a legfőbb ügyész helyesen járt el az ügyben. A TI Magyarország – Ligeti Miklós úrral egyetemben – pedig elképesztő bakot lőtt, óriási hibát követett el, lényegében a horvát hatóságok – mint nemrég kiderült – alkotmánysértő gyakorlatát vette védelmébe.

Ezek után némi szerénység elkelne a transzparencia bajnokainak háza táján.

]]>www.napigazdasag.hu]]> - Czirják Imre

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mondom a magamét (7708) Autómánia (61) Történelem (18) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Belföld (11) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Egészség (50) Vetítő (30) Politika (1582) Gazdaság (713) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Jobbegyenes (2823) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Tereb (146) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>