Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
6ef5f3c9920c88fb485769380fb052a8.jpg

Marslakó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az illegális migráció problematikájának megoldásában az Európai Unió eddigi teljesítménye nulla.

Holott a világ számos országában a kérdést már kezelték: például az Egyesült Államokban az illegálisan érkezők, miután váltanak néhány szót a bevándorlási hivatal alkalmazottjával, könnyű búcsút inthetnek vágyaiknak, s indulhatnak haza.

Az ausztrálok visszafordítják a hajókat, amivel megakadályozzák szerencsétlen emberek tömeges tengeri halálát, s hatékonyan szorítják vissza az emberkereskedelmet.

Brüsszel viszont nem lép, csak tervez, teszetoszán aktát tologat, nyilatkozik. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a minap azt tudta mondani, hogy Európának kötelessége befogadni a menekülteket, mivel ezt az unió törvényeivel és alapszerződéseivel is kőbe vésték, s aggodalommal tölti el, hogy ezt egyre kevesebben tartják szem előtt – fűzte hozzá. Akkor viszont az amerikaiak és az ausztrálok hülyék, vagy mi. Junckert aggodalommal tölti el, amikor a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali politikusok a populizmussal flörtölnek, ami gyűlöletet ébreszt. Kijelentéseik egyik legnagyobb eredményünket, a határok nélküli mozgás szabadságát veszélyeztetik a schengeni övezetben – hangsúlyozta.

Ez pedig azért értelmezhetetlen felvetés, mert a schengeni övezet a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.

Az unió impotenciája miatt az országok maguk kénytelenek lépni: a macedón kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki. Szerbiában az illegális bevándorlók regisztráltathatnák magukat a hatóságoknál, s ezt követően 72 órás határidőt kapnának arra, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be, vagy távozzanak. Bulgária harcjárműveket vezényelt Macedóniával közös határának négy átkelőhelyére. Horvátország fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be Szerbiával közös határán. Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerint az Európai Uniónak jobban kell védenie határait. Ausztria jelezte, az Európai Bírósághoz fordul, ha az uniós hatóságok két hónapon belül nem kezdeményezik a menekültek regisztrálásáról szóló szabályok módosítását. Észtország szögesdrót kerítést épít Oroszországgal közös határán. A britek a franciákkal közösen a Csatorna-alagút fokozottabb ellenőrzéséről, az embercsempészek elleni hatékonyabb fellépésről döntöttek. Lengyelország pedig nem egyezik bele a kötelező menekültelosztási kvótákba, nem mond le saját migrációs politikájáról. És lehetne folytatni.

Juncker viszont úgy látja: „Nem csak egyetlen válasz létezik a menekültkérdésre. De az világos, hogy egy nemzet egyféle megoldása nem lehet hatásos. Egy tagállam sem tudja a migrációt egyedül hatásosan szabályozni. Ehhez erős, közös európai alapra van szükségünk, méghozzá azonnal. Éppen ezért az Európai Bizottság a vezetésem alatt már májusban elkészítette részletes javaslatait egy közös menedék- és menekültpolitika kidolgozására”. Kár, hogy még semmit nem érzünk belőle…

Juncker azt is hangsúlyozta, hogy a migránsok ugyanolyan emberek, mint bármelyikünk, csak éppen ők nem voltak olyan szerencsések, hogy a világ legstabilabb és leggazdagabb régióiba szülessenek. Nagyon megható, csak egyfelől Európa gazdaságilag nem bír el ennyi érkezőt, ráadásul Európán belül is sokan csak álmodnak a jóléti társadalomról. Másfelől a migráció magas nemzetbiztonsági kockázatokat rejt. Európában jelen helyzet miatt egyre gyakoribbak a zavargások, épületek állnak lángokban, könnygázt kell bevetni, s bármikor kitörhet egy járvány. De nem a problémát orvosolja a „nagyherceg”, hanem marslakóként kóvályog. Nyilatkozatát idehaza jellemzően csak Gyurcsány Ferenc volt képes üdvözölni. Hogy a kihívásokra mit és mikor reagál az unió, azt nem tudom, de ilyen tehetségtelen vezetővel és brüsszeli sleppjével nem számíthatunk sok jóra.

]]>www.napigazdasag.hu]]> - Csákó Attila

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Egészség (50) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2823) Mondom a magamét (7708) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Történelem (18) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>