Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
83f795606f37a8a915ac1e997b21749a.jpg

Török Gábor elemez - Talpalatnyi föld

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár 2010-ben még olyan elemzők is akadtak, akik – lengyel mintára – egy sajátos jobboldali kétpártrendszert vizionáltak, s a Fidesz és a Jobbik versenyfutásaként képzelték el a magyar politika jövőjét, ezek az elképzelések egyelőre nem váltak valóra.

A Jobbik ugyan több alkalommal is kísérletet tett arra, hogy kormányképes alternatívaként, első számú váltópártként fogalmazza meg magát, a politikai térben azonban egyre inkább elfogyott a levegő körülötte.

A kormányoldal a radikális párt számos korábbi témáját átvette, zászlajára tűzte, megvalósította, míg a politikai viták centrumába került demokrácia-vitákban a Jobbik – értelemszerűen –  nem lehetett vezérszónok, s különösen nem menetelhetett együtt a baloldali ellenzék pártjaival. Így aztán a Jobbik számára szinte egyetlen menekülőút maradt, egyetlen olyan irány, ahová más nem követhette, s amely pozíció korábban kétségtelenül figyelmet és sikereket hozott számára: a szélsőségesség.

Mindez azonban azzal is járt, hogy a párt kénytelen volt lemondani a váltópárti álmairól, s be kellett érnie azzal, hogy – a politikai szereplők jelentős része számára szalonképtelen pártként – nagyjából a választók 8-10 százalékának támogatását tűzheti ki célul. Ha megnézzük a közvélemény-kutatási adatokat, láthatjuk, hogy a Jobbik ma szinte pontosan ugyanott tart, ahol 2010 tavaszán tartott.

Ezen előzmények után a Jobbik számára szinte választási ajándéknak számított a földtörvény mostani parlamenti vitája. A földügyek a magyar politikában mindig is szimbolikus jelentőséggel bírtak, a bal- és a jobboldal küzdelmében önmagukon túlmutató helykijelölő szerepük volt. Emlékezzünk csak a kisgazdák 1990-es reprivatizációs követelésére, az 1997-es Fidesz-MDF-es népszavazási kezdeményezésre, vagy az uniós csatlakozás körüli vitákra. A Fidesz jobboldali fordulatának fontos segítője és bizonyítéka volt sokak számára, amikor a párt egyértelműen a családi gazdaságok és a külföldiek tulajdonszerzési tilalma mellett tette le a voksát, ahogy a földügyekben tekintélynek számító és a jobboldali agrárvilág rokonszenvét  élvező Ángyán József 2006 utáni szerepvállalása is előbb a Fideszben, majd a kormányban sok gazdálkodó számára hitelesítette a párt mondanivalóját.

A földkoncessziós pályázatok körüli anomáliák, a földtörvény előkészítését övező viták és különösen a volt fideszes államtitkár nyilvános bírálata már előre vetítette, hogy itt olyan zavar támadhat az erőben, amelyet a kormányzó párt politikai ellenfelei akár ki is használhatnak. Az világos volt, hogy a baloldali ellenzék ebben az ügyben – bár a hangja erős lehet - nem tudja hitelesen képviselni azt az álláspontot, ahonnan a legérzékenyebben támadható a Fidesz. A külföldiek tulajdonszerzésének – hangsúlyozottan - elvi lehetőségét megteremtő új földtörvényt az MSZP erről a platformról nem támadhatta, ahogy  a családi gazdaságok szószólója sem nagyon lehetett. Az LMP-s és PM-es képviselők már hitelesebbek lehettek volna az ügyben, ám olyan mondatokat és olyan akciókat, amelyek igazán kiragadják a témát az átlagos politikai vitákból, ők sem igazán mondhattak és tervezhettek. Ez a pálya így egyértelműen a Jobbikra lett szabva.

Mindezt átgondolva talán nem is meglepetés, hogy a radikális párt képviselői olyan lépésre szánták el magukat, amelyre közel száz éve nem volt példa a magyar parlamentben. Az elnöki pulpitus elfoglalása és a szavazás alatti hazaárulózás olyan erős – és alapvetően normasértő – magatartás, amely esetében a kivitelező okkal számíthatott arra, hogy komoly figyelmet kap. Így is történt: a június 21-i események azonban minden bizonnyal csak a nyitányát jelentik a Jobbik akciósorozatának. Tiltakozások, mozgalmak, s akár egy népszavazási kezdeményezés is jöhet, a Jobbik ugyanis láthatóan tisztában van azzal, hogy rálelt a vezető kampánytémájára. Talált végre egy olyan ügyet, amelyben úgy különböződhet meg a Fidesztől, hogy közben övé a hagyományosan jobboldalinak – és nem is szalonképtelennek - számító álláspont. Most már csak az a kérdés, hogy a Fidesz felismeri-e ezt a veszélyt, illetve képes lesz-e hatékony válaszcsapásra: akár ebben az ügyben, akár más fronton.

(Heti Válasz, 2013. július 4.)

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu]]> - a Flag Polgári Magazin Partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Heti lámpás (322) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2825) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Történelem (18) Sport (729) Tv fotel (65) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Gazdaság (713) Egészség (50) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Belföld (11) Mondom a magamét (7725) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Vetítő (30) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>