Ma 2021 április 12. Gyula napja van. Holnap Ida napja lesz.
35f250592227611dd92959d5c1ffd71e.jpg

Tamáska Péter: Az első kancellár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az első német kancellár, Otto von Bismarck születésének kétszázadik évfordulóját ünnepelte az idén Németország. Ahogy nálunk Tisza István emlékezete ma is vita tárgya a jobb- és baloldal között, úgy vannak a németek is első kancellárjukkal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a legpolgáribb német napilap azt írta róla, hogy a mai, 1991-ben újraegyesült Németország számára személye egyfajta jogfolytonosságot jelképez. Megteremtette az első egységes német államot (nemzetállamként), és harminckilenc kisebb-nagyobb államból formált egy egészet. Kohl kancellár, az ország második egyesítője nem bánta, ha Bismarckhoz hasonlították. A baloldal mégsem szereti, reflexeiben még mindig a birodalmi gőg megtestesítőjeként él.

Ez érthető, hiszen Bismarck nyíltan kimondta: művének a szocialisták, a katolikusok (a nem protestáns német Dél), a szabadgondolkodók és lengyelek a legnagyobb ellenségei. Valószínűleg ilyen balos, belülről fakadó gyűlölet vezette a kommunista pártvezért, Walter Ulbrichtot, a berlini fal építtetőjét, amikor Bismarck schönhauseni szülőházát felrobbantatta.

Emil Ludwig, annyi más nagy ember mellett az ő életrajzírója is, az 1918-as összeomlásról azt jegyzi fel, hogy bár a német császárság eltűnt, a nép megőrizte a bismarcki művet, az egységes Németországot. Talán azért is, mert a kancellár nemcsak birodalmat épített, hanem ő vetette meg a német szociálpolitika intézményeinek és annak a generációs kölcsönösségen alapuló nyugdíjrendszernek az alap­jait, amelyek ma is a világ első országává teszik a szövetségi köztársaságot.

A realitás megragadása a politikában nehéz dolog – írta Bismarck. Terv ide, szándék oda, ugyanaz a párt, ugyanaz a politikus homlokegyenest ellenkező dolgokra üti rá a pecsétjét. A 19. század második felében komoly erőfeszítést tett azért, hogy a dolgokat a politikusok a nevükön nevezzék. Kegyetlen igazságokat mondott ki, például azt, hogy a német–orosz viszonytól függ Európa jövője. Hosszú, majdnem húszéves kancellársága alatt volt ez a viszony a történelem folyamán a legkiszámíthatóbb, s lemondatása után II. Vilmos császár elengedte az orosz kezet. (Kísérteties nézni, hogyan igyekszik ma Amerika a németek és oroszok olyan fokú szembeállítására, mint ahogy ez az első világháború előtt a Brit Birodalomnak sikerült.)

Külpolitikája gyakran érthetetlen volt az ideák felhőiben élő német polgár számára. A német egység akadályával, Ausztriával 1866-ban számolt le – ennek köszönhettük mi, magyarok, a kiegyezést –, 1870-ben a szuperhatalmi álmokat hajszoló francia császársággal, a kommün idején pedig a francia polgárságot és nem a kommunista eszméket hajszoló munkásvezéreket támogatta, akik anarchiába hajtották Párizst. A berlini kongresszuson 1878-ban hosszú időre biztosította Európa békéjét, és számunkra nem közömbös, hogy az ottani diplomáciai csatározások sztárja balkáni érdekszféránk biztosításával idősebb Andrássy Gyula, a Monarchia külügyminisztere volt.

A német kormány még tavaly augusz­tus 20-án határozta el, hogy tízeurós emlékérmet ad ki Bismarck születésének kétszázadik évfordulóján. Döntését azzal indokolta, hogy senki az ő korában oly nagyvonalúan nem testesítette meg a hagyomány és a modernitás kettősségét, mint az első német kancellár. Az a kor volt Európa fénykora.

Tamáska Péter – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (505) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (254) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2003) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (14) Életmód (1) Politika (1578) Belföld (6) Tereb (140) Mozaik (83) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1454) Mondom a magamét (5219) Sport (729) Titkok és talányok (12) Gazdaság (657) Egészség (50) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>