Ma 2021 augusztus 02. Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
7745e7e7a91518203286777ab749b7dc.jpg

Frei Tamás: A letolt nadrág veszélyei

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Fehér rendőrök ölik a feketéket – az amerikai bulvársajtó egy része ennyire leegyszerűsítve tálalja a tényeket. Melyekről most kiderült, hogy félreértelmezett tények.”

Másfél milliós város, kisebb tehát, mint Budapest, nyolc év alatt mégis 400 gyanúsan viselkedő áldozat. A philadelphiai rendőrség ennyi „bűnözőjelöltet” lőtt le 2007-től napjainkig. Ha kiszámoljuk, akkor mindez heti egy áldozatot jelent. A 15 százalékuknak még fegyvere sem volt, csak gyanús mozdulatot tett, és máris lelőtték. Például megcsillant a kezében a mobiltelefonja, amiről a rendőr azt hitte, hogy fegyver, és kérdés nélkül „semlegesítette” a többnyire fekete bőrű áldozatot.

„Megadtam magam, ne lőj le” – ez a neve az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó, rendőri erőszak elleni amerikai mozgalomnak. „A feketék élete is számít” – ez pedig a másiké. Az Egyesült Államokban egyre több olyan eset történik, amely alapján erősödik a benyomás, hogy a rasszizmus még mindig komoly tényező a rendőri erők fellépése során. 

Fehér rendőrök ölik a feketéket – az amerikai bulvársajtó egy része ennyire leegyszerűsítve tálalja a tényeket.

Melyekről most kiderült, hogy félreértelmezett tények. Philadelphiában mindenképpen. Az imént említett 400 gyanús haláleset alapos vizsgálata, melyet a város fekete rendőrfőnöke rendelt el, meglepő összefüggéseket tárt fel. Kiderült például, hogy statisztikai értelemben a fegyvertelen fehérek nagyobb eséllyel esnek rendőri fellépés áldozatául, mint a fegyvertelen feketék. Az amúgy alapvetően fehérekből álló philadelphiai rendőrség ugyanis, ha fehér gyanúsítottakról van szó, nem ránt olyan gyakran fegyvert, mintha feketékkel kerülne összetűzésbe. A fehér gyanúsítottak esetében így viszont könnyebben durvul el a helyzet, mert a fehér „bűnözőjelöltek”, nem látva a rendőr kezében pisztolyt, a feketékhez képest sokkal erőszakosabban lépnek fel, védekeznek, veszekszenek, és verekedni kezdenek a rendőrökkel, ezzel provokálva ki a fegyverhasználatot.

Mindeközben a feketék jobban félnek a rendőröktől, és ezért ők többnyire rögtön és látványosan megadják magukat. Innen a „Megadtam magam, ne lőj le” mozgalom neve. Hajlamosak viszont megadás közben félreérthető mozdulatokat tenni. A vizsgálat eredménye szerint legtöbbször a feketék nadrághordási divatjából ered a fatális félreértés. A farmer náluk ugyanis nem a derékon, hanem mélyre engedve, a fenék közepén szorul meg, ez most a „menő”. Így viszont a nadrágzseb, benne az igazolvánnyal, már mélyre, szinte a térd magasságába esik. Amikor egy fekete kicsit előredőlve lehajol, hogy elővegye a papírjait, az pont olyan, mintha benyúlna az övébe egy ott tartott fegyverért. 

Ilyenkor sül el a rendőrök kezében a pisztoly. Viszont a fehér rendőrök esetében semmivel sem többször, mint hasonló szituációban a fekete rendőrök kezében. Sőt! A philadelphiai felmérés és a 400 halálos incidens vizsgálata azt bizonyította, hogy a fehér rendőrök jobban figyelnek, ők kevesebbszer tévednek, és gondolják egy mobiltelefonról, hogy fegyver, vagy egy mélyre csúszott nadrágról, hogy az öv mögött a baseballsapkás fiatal pisztolyt rejteget.

Az már csak hab a tortán, és a fehér rendőröket rasszizmussal gyanúsító sztereotípiaterjesztők komoly cáfolata, hogy a legtöbb halálos kimenetelű konfliktus latin rendőrök és fekete áldozatok között történik. 

Egyik kisebbség öli a másikat – szólhatna a bulvárcím!

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Belföld (6) Nagyvilág (1456) Gazdaság (659) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Életmód (1) Mozaik (83) Politika (1578) Vetítő (30) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5467) Sport (729) Jobbegyenes (2084) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (505) Tereb (138) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>