Ma 2023 május 31. Angéla, Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
Szelektív memória

Szelektív memória

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ungváry Rudolf mélybaloldali író újra Orbán Viktornak támadt neki.

 

– A nemzetállamok felett mindig ott lebegett egy álom: újraegyesíteni egy birodalomba Európát. Nagy Károly, Napóleon, Hitler más alapokon, de erről álmodozott – mondta Orbán Viktor néhány napja egy veszprémi megnyitón.

Ennyi éppen elég volt Ungváry Rudolf mélybaloldali írónak, hogy leleplezze a magyar miniszterelnök igazi arcát. „Orbán Viktor fokozatos, apró ugrásokkal araszol […] saját fasisztoid rendszerének történelmi legitimációja felé” – írta a Népszavában. „A demokrácia formális intézményeit paravánként fölhasználva, mintegy láthatatlanná tett formában újjászületett egy fasiszta rendszer.” Ungváry szerint a kormányfő beágyazta az európai történelem leghíresebb uralkodóinak sorába a Harmadik Birodalom diktátorát. (Az sem zavarta az indulatos betűvetőt, hogy saját fia, a kormánypártisággal szintén nem vádolható történész, Ungváry Krisztián másként látta: „Amit a kormányfő mondott, abba történelmileg nehéz lenne belekötni.”)

Jut eszembe, pár éve, amikor a XI. kerület DK-s polgármestere, László Imre azt fejtegette, hogy Adolf Hitlert 1938-ban megérdemelten választotta a Time magazin az év emberének („Munkája, amit addig kifejtett, gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”), Ungváry Rudolf hallgatott, mint hal a szatyorban. De akkor sem kelt ki magából, amikor (2006-ban) Gyurcsány Ferenc e kampányüzenettel ajánlotta magát figyelmünkbe: „Van egy ország, van egy ember, van egy program.” Biztos nem ugrott be szegénynek, hogy volt már korábban egy hasonló lózung: „Ein Volk, ein Reich, ein Führer” (Egy nép, egy birodalom, egy vezér).

Memória, Rudi bácsi! Memória!

Pilhál György - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Életmód (1) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2620) Tereb (142) Egészség (50) Irodalmi kávéház (521) Gazdaság (681) Történelem (15) Autómánia (61) Vetítő (30) Nagyvilág (1306) Politika (1581) Tv fotel (65) Belföld (9) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (264) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6842) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>