Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
3e506ab2da3a26c176163210e823d898.png

Schmidt Mária: Emlékművet a szovjet megszállás áldozatainak is!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Talán nem véletlen, hogy 1956 októberében a Felvonulási téren emelt Sztálin-szobor mellett a Szabadság téri szovjet emlékművet is megsemmisítette a népharag.

Az újjáépített emlékmű ma már egy letűnőben lévő történelemszemlélet szimbólumaként áll Budapest egyik legszebb terén. Az obeliszket még a közelmúltban is kordonok védték – még akkor is, ha látogatói leginkább néhány évente feltűnő, szomorú, koszorúzó usánkás antifasisztában merültek ki.

Az ország a német megszállást sem heverhette ki, azt máris egy újabb követte, amelyre csaknem fél évszázadunk ment rá. Ma is sokan próbálják letagadni a kommunizmus totalitárius természetét, és meglehetősen szelektív történelemértelmezésről tanúbizonyságot téve a nácizmust kikiáltani a második világháború egyetlen, teljes felelősének. Mi magyarok azonban, akik a bőrünkön tapasztalhattuk meg a szovjet megszállást, ösztönösen tudjuk, hogy mindez jobb esetben tévedés, rosszabb esetben hazugság.

Néhány lépésnyire az emlékműtől Ronald Reagan elnök szobra arra emlékeztet minket, hogy a megszállás ma már keserű emlék csupán, és végtére, ha jó három évtizedbe került is, kivívtuk a szabadságharc követeléseit. Nem feledhetjük el azonban, milyen nagy árat fizetett a magyar nemzet a szabadságért.

Éppen ezért a náci megszállás áldozatai után a kommunizmus áldozatai is emlékművet érdemelnek a Szabadság téren. Nem csupán a megsemmisítettek, az elhurcoltak, a megbecstelenítettek és a kitelepítettek, de a megzsaroltak és megfélemlítettek is. Mindenki, akit a kommunista rezsim alapvető szabadságjogaiban korlátozott.

A német mellett a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve világosan példázná: nem felejtjük azokat, akik nélkül ma nem élhetnénk szabadon.

Fotó: Fortepan

Schmidt Mária - történész

]]>www.hirado.hu ]]>- Látószög

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Életmód (1) Mondom a magamét (7725) Belföld (11) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Gazdaság (713) Gasztronómia (539) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Nézőpont (1) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Jobbegyenes (2825) Mozaik (83) Mozi világ (440) Sport (729) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>