Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Salvini bevette Olaszországot

Salvini bevette Olaszországot

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Bravó Matteo! Csak így tovább!

Nehéz szülés volt a kormánykoalíció, de egyre inkább kifizetődőnek látszik a Ligának, hogy kormányt alakított a populista Öt Csillag Mozgalommal (M5S).

Idén tavasszal, ]]>március 4-én tartottak sorsdöntő választásokat]]> az illegális bevándorlás által is megtépázott Olaszországban. Az eredmény egyértelmű volt: a bevándorlásellenes erők, a Luigi Di Maio által vezetett M5S és Matteo Salvini pártja, a Liga győztek. (A párt neve korábban Északi Liga volt.) Az inkább baloldali tömörülésnek mondható M5S a voksok 32,7, a jobboldali Liga 17,4 százalékát zsebelte be. (Második helyen Matteo Renzi pártja, a Demokrata Párt futott be, de ők nem igazán kerültek képbe a kormányalakítási tárgyalások idején.)

S bár nehéz szülés volt a Luigi Di Maio és Matteo Salvini közötti paktum létrejötte, mégis felállt Olaszországban egy bevándorlásellenes kormány, mely már most, alig pár hónap alatt többet tett le az asztalra a migráció lefékezése érdekében, mint Brüsszel az elmúlt pár évben. A bevándorlást érintő szigorítások leginkább a belügyi tárcát birtokló Ligának hoztak a konyhára. Salviniék március óta majd hogy nem megduplázták a támogatottságukat.

17,4 százalék helyett most már 32 százalékon állnak, így már csak alig 8 százalékra vannak attól, hogy önállóan is kormányt tudjanak alakítani.
Olaszországban (a politikai válságokat megelőzvén, egy viszonylag friss törvénynek köszönhetően) 40 százalék már kormányalakítást jelenthet egy pártnak.
Salviniék a legerősebbek

A Europe Elects által közölt közvélemény-kutatási adatok alapján kijelenthető: a legerősebb politikai formáció Olaszországban a Liga. Ez hatalmas fegyvertény Salviniék számára, akik, ha kell, fel is mondhatják a koalíciós megállapodást az Öt Csillag Mozgalommal, s akár egy új voksolás kiírásával, akár egy új koalíciós partner segítségével (ez akár a Forza Italia és az Olasz Testvérek is lehetne) megreformálhatnák a baloldal által kivéreztetett Olaszországot.

A Liga szempontjából ugyanakkor most még veszélyes lenne a koalíció feladása, hiszen az M5S „matematikailag” össze tudna állni Renziékkel, erre azonban elemzők szerint igencsak kevés az esély.

A Liga tehát novemberben 32 százalékon, az Öt Csillag Mozgalom 28 százalékon, a Demokrata Párt 18 százalékon, az Olasz Testvérek pedig 4 százalékon állt.
 
Nagy Gábor - ]]>www.888.hu]]>
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Történelem (18) Heti lámpás (322) Gazdaság (713) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7719) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Belföld (11) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Jobbegyenes (2825) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Életmód (1) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Kultúra (9) Autómánia (61) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>