Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
Pisti és a történelem, no meg a valóság

Pisti és a történelem, no meg a valóság

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ez igen

Alig egy hete történt, hogy – most ne firtassuk: isiászos befolyásoltságában, netán sanda hátsó szándéktól vezérelve – az Európai Bizottság elnöke azt találta mondani: Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is. Tette mindezt a magasságos Európai Parlament plénuma előtt. Hogy ez súlyosbítja-e Juncker kijelentését, avagy esetleg akár mentő körülményként is felhozható mellette – különös tekintettel a fényes tekintetűek utóbbi időben viselt dolgaira –, azt hiszem, elég nehezen eldönthető…

Mindenesetre Zsanklód egyből a centenáriumi eufóriában – mondhatnám: „isiászos” túllelkesültségben – szenvedő román nacionalisták kedvencévé avanzsált. Hogy éppen kit, kiket tartanak a románok kedvencüknek, esetleg barátuknak és kit, kiket az ország legfőbb ellenségeinek, arról a legutóbbi kutatások eredményei árulkodnak: eztek szerint továbbra is Oroszország és Magyarország jelenti a legfőbb mumust. Ez egyébként nem meglepő, hosszú idő óta minden hasonló felmérés ugyanezt az eredményt hozza.

Az elhíresült junckeri kijelentés nagy felháborodást váltott ki a magyarok, különösen az erdélyiek körében. Még az erdélyiek barátjának nehezen tekinthető Újhelyi István MSZP-s EP-képviselőt is szólásra, sőt tettre késztette: történelemkönyvet – Molnár Miklós Magyarország rövid története – küldött Zsanklódnak, hogy „jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét”. Mert – ahogyan azt Újhelyi írta –: „van mit tanulnia”. Ebben a tekintetben egyetértünk. Másban aztán semmiben.

Újhelyi István régi ismerősünk nékünk, azóta jegyeztük meg a nevét, amióta –elefánt a porcelánboltba – berontott az erdélyi magyar politikába. A Magyar Ifjúsági Értekezlet 2008 szeptemberében rendezett nyári akadémiáján arról beszélt, hogy az MSZP mindig mindenben támogatta az RMDSZ-t. „Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most még mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…” – hangoztatta az MSZP-s képviselő.

Idén aztán újfent Erdélybe merészkedett emberünk, igaz, a Tusványos közönsége előtti nyilvános szereplést már nem vállalta. Ehelyett tett egy szellemesnek szánt kijelentést: az első bálványosi szabadegyetem mottóját, „átmenet a diktatúrából a demokráciába”, cserélje le a Fidesz-rendezvény, s legyen az „átmenet a demokráciából a diktatúrába”. Mit lehet erre mondani? Ezzel sem lopta be magát, illetve pártját az erdélyi magyarok szívébe.

Junckerhez visszakanyarodva, szerintem teljesen fölösleges gesztus volt a  történelemkönyvvel való megajándékozása, a chemnitzi Marx-szobor felavatása óta világos: nem ismeri a történelmet, de nem is érdekli sem a múlt, sem a jelen – annál kevésbé a jövő.

Újhelyi pedig valszínűleg pusztán népszerűsághajhászás céljából próbálkozott a történelemkönyvvel… Ami a legszomorúbb egy EP-képviselő esetében: a téves  valóságérzékelés. Mondjuk ki: Erdélyben – legalábbis a 2004-es referendum óta – a balliberális oldalnak még jó ideig nem teremhet babér.

És ez így van jól.

Szentgyörgyi László -]]> https://erdelyilevelek.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Gasztronómia (539) Gazdaság (713) Történelem (18) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Sport (729) Mondom a magamét (7725) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Heti lámpás (322) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Egészség (50) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>