Ma 2022 június 26. János, Pál napja van. Holnap László napja lesz.
Ők azok a baloldali képviselők, akik búcsúznak a parlamenttől

Ők azok a baloldali képviselők, akik búcsúznak a parlamenttől

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Kocsis-Cake Olivio, Korózs Lajos, Burány Sándor, Szél Bernadett...

– néhány ismertebb baloldali politikus, akiknek hangja a következő parlamenti ciklusban biztosan nem lesz hallható az országház plenáris termében. A szivárványkoalíciónak ugyanis mindössze 56 helyet sikerült szereznie a következő országgyűlési ciklusra, így több ismert baloldali politikus képviselői karrierje tört meg egy időre vagy fejeződött be végleg. Összegyűjtöttünk néhány ismertebb nevet közülük.

 

A 2018-as parlamenti választáson a Fidesz–KDNP után a legtöbb szavazatot kapó párt a Jobbik volt, amely 13 százalékos eredménye révén 26 képviselőt küldhetett az Országgyűlésbe. A ciklus végére – a sokaknak nem tetsző Jakab Péter-féle politika miatt – 17 fősre szűkült a frakciója, de ehhez képest is jelentős veszteség, hogy a következő törvényhozásban 

csak kilenc képviselője lesz a Gyurcsány Ferenc mellé állt pártnak. 

A távozó politikusaik között van négy frakcióvezető-helyettes: Csányi Tamás, Nunkovics Tibor, Magyar Zoltán és Szilágyi György. Szintén kiesett a parlamentből Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik frakcióigazgatója, Rig Lajos, Kálló Gergely, Gyüre Csaba, az Országgyűlés korábbi jegyzője, és Ander Balázs, a kulturális bizottság egykori alelnöke is, de az olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám sem politizálhat tovább az Országházban. Érdemes megemlíteni, hogy ő volt az a politikus aki ]]>Márki-Zay Péter mellett állt, amikor bejelentette, a kommunistákat és a fasisztákat is képviseli]]>

Szintén távozik a parlamentből a jobbikos Stummer János, aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt. Stummer egyéniben nem tudta megszorongatni a fideszes Herczeg Tamást: a baloldali jelölt több mint 4500 szavazattal maradt alul. Az LMP-ből az egykori radikális jobboldali pártba igazoló Demeter Márta csak a közös ellenzéki lista 255. helyére került fel, egyéniben nem indult, így az ő kiesése már a választások előtt bebizonyosodott. 

Gyurcsány ismét győzött

A DK-nál a Jobbikhoz képest fordított az irány, a négy évvel ezelőtti 9 fős frakció most 16 személyesre duzzad, 

de nem lesz a mostani képviselők között Bősz Anett, aki Érden szenvedett vereséget, vagy a korábban az MSZP-ben politizáló, de az ellenzéki előválasztáson már a DK jelöltjeként induló Szakács László, aki Pécsen kapott ki Hoppál Pétertől. Az LMP négy férfit – Csárdi Antal, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt, Ungár Péter – juttathat az Országgyűlésbe, míg Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke és Hohn Krisztina is befejezi parlamenti pályafutását.

Az egyik legnagyobb bukást talán – ]]>a kampány során raptudását is bevető]]> – Szél Bernadett könyvelhette el, aki már 2012 óta parlamenti képviselő. A politikus ahogy négy éve, úgy most is a Pest megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületét akarta meghódítani, ám végül elbukott Menczer Tamással szemben. Szél még magához képest is rosszul teljesített: négy évvel ezelőtt alig 296 szavazattal kapott kevesebbet a fideszes befutótól, így papíron úgy tűnhetett, idén simán megnyerheti a körzetet. Ez végül nem történt meg, ráadásul Szél a közös baloldali listára sem került fel, így tíz év után búcsúzik a parlamenttől. A hatalmas bukás különösen érdekes annak fényében, hogy 2018-ban a Forbes még őt választotta a 9. legbefolyásosabb magyar nőnek a közéletben. 

Az MSZP frakciójából  – a kamuvideók gyártásáról elhíresült – Korózs Lajos távozik, aki Hatvanban bukott el, így 28 év után kereshet új munkahelyet, de a párt volt elnöke, Molnár Gyula is esélytelen volt az országos lista 135. helyéről.

Mesterházy Attila, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje pedig fel sem került a 279 fős listára, így 20 év után ő is távozik. De januárban kegyvesztetté vált a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is, miután kiderült, hogy míg a nyilvános önéletrajzába azt írta, 2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán, addig a diplomájának nyoma sincs az egyetemen. A Párbeszédből az 1994 óta országgyűlési képviselőként tevékenykedő Burány Sándor és Kocsis-Cake Olivio bukta a parlamenti helyét.

Borítókép: Korózs Lajos (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1465) Belföld (7) Sport (729) Tereb (141) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6142) Mozi világ (440) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (259) Jobbegyenes (2339) Történelem (15) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Gazdaság (665) Politika (1581) Egészség (50) Kultúra (6) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>