Ma 2022 június 27. László napja van. Holnap Levente, Irén napja lesz.
Nem vált be a baloldali csodafegyver a kormánypártokkal szemben

Nem vált be a baloldali csodafegyver a kormánypártokkal szemben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A meggyengült balliberális térfél győztese továbbra is Ferenc a Böszme...

A 2022-es választás újfent igazolta, hogy sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nincs egyértelmű kormánykritikus többség, a baloldali, hatpárti koalíció azonban több mint hétszázezer szimpatizánst vesztett – fejtette ki szerdán Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezetője egy sajtóbeszélgetésen. Elmondása szerint a választás egyik legnagyobb tanulsága az, hogy az ellenzéki szavazókat nem lehet elvtelen koalíciók mentén egyesíteni, az orosz–ukrán háború kitörésére pedig csak a Fidesz–KDNP tudott jó válaszokat adni.

 

Míg 2018-ban a kormánypárti jelölteknek minden körzetben voltak tőlük balra és tőlük jobbra található kihívói a politikai térben, a 2021-ben megkötött ellenzéki megállapodás ezt a centrális erőteret meggyengítette

– fejtette ki Tóth Erik a 2022-es országgyűlési választás eredményeinek tanulságait és okait bemutató elemzését ismertetve. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta, a szélsőjobb póluson a Jobbik helyét a Mi Hazánk vette át, a baloldal „csodafegyvere” pedig végül csúnyán besült – fogalmazott. Tóth Erik arra is kitért, hogy a kormányfő eleve magas, ötven százalék feletti népszerűségi indexe a nemzetegyesítő hatás következtében tovább emelkedett a kampányfinisben is, a baloldalnak pedig – részben Márki-Zay Péter személyének köszönhetően – sem a fiatalok, sem a városban élők és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében nincs többsége a jobboldallal szemben.  

Átlépni az álomhatárt 

– A 2018-as választáson  8,312 millió választásra jogosultat regisztráltak, míg 2022-ben 8,215 milliót – tájékoztatott az elemző, hozzátéve: ez idő alatt körülbelül négyszázezren beléptek – ideértve a külhoni magyarok növekvő számát is –, míg négyszázezren kikerültek a választásra jogosultak közül, vagyis a nyolcszázezret is elérheti a szavazói fluktuáció. Tóth Erik szerint mára kijelenthető, hogy téves az a feltevés, miszerint a magas részvételi adatok a hatalmon lévő kormánypártoknak kedvezőtlen, míg az ellenzékben lévő pártok számára kedvező folyamatokat sejtetnek. – Ezt – folytatta – már a 2018-as választás is igazolta, hiszen akkor tapasztalhattuk a legmagasabb részvételt, ez mégis az ellenzék kárára vált. 

Összességében a harmadik legmagasabb részvételi hajlandóságot regisztrálhattuk 2022-ben 1990 óta. 

A 2022-es országgyűlési választás egyik meglepetése volt, hogy a Fidesz–KDNP-pártszövetség listás szavazatainak száma átlépte a hárommilliós „álomhatárt”, amelyet korábban egyik politikai blokknak sem sikerült. A hárommillió-hatvanezer-hétszázhat számú voks még az MSZP–SZDSZ 1994-es országos listás eredményét is felülmúlja, de a 2010-es, első kétharmados jobboldali győzelem számainál is magasabb. Vagyis tizenkét évnyi kormányzás után a jobboldal szimpatizánsainak tábora nemhogy csökkent, hanem növekedni tudott. – Ráadásul – tette hozzá Tóth Erik – az is kiderült, hogy sem kétharmad-, sem Orbán-ellenes hangulat nincs a magyar közvéleményben. 

Elpártoló szavazók

– Ezzel szemben az Egységben Magyarországért országos listája a korábbi évek eredményeihez képest is alulteljesített. Összesen egymillió-kilencszáznegyvenhétezer-háromszázharmincegy voks érkezett a hatpárti listára, ami 750 ezerrel kevesebb, mint a négy évvel ezelőtti eredményük. 2018-ban ugyanis az MSZP–Párbeszéd, a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP és az Együtt országos listájára összesen kétmillió-hétszázezer-nyolcszáznyolcvannyolc szavazat érkezett – ismertette az elemző. 

Az elpártoló szavazók aránya rendkívül magas: tíz, korábban kormánykritikus választóból három ezúttal más utat választott, más pártlistáját támogatta, vagy az otthonmaradást preferálta. 

A megyei adatok azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP mind a 19 megyében javítani tudott az országos listás szavazatarányán megyei szinten. A legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Nógrád megyében és Heves megyében növekedett a kormánypártok támogatottsága, míg a baloldali összefogásé jelentősen romlott mind a 19 megyében. Ők átlagosan országos listán 13,57 százalékot veszítettek a megyékben. 

A DK nyert a baloldalon

Az elemzés ismertetésén elhangzott: a 106 egyéni választókerületből 2022-ben a Fidesz–KDNP jelöltjei 87-ben tudtak többséget szerezni, Budapesten egy, vidéken 86 mandátumot zsebeltek be a kormánypárti politikusok. Az adatok alapján 102 választókerületben javítottak a kormánypártok 2018-as szavazatarányukhoz képest, átlagosan 4,7 százalékot. Ahogy országosan, úgy Budapesten is több szavazatot kaptak arányaiban a jobboldali jelöltek, átlagosan 2,26 százalékkal. 

A baloldali összefogás 106 választókerületből 19-ben tudott győzni, Baranya és Csongrád-Csanád megye 1-es körzeteit megtartották, ellenben a Dunaújvárosi központú Fejér megye 4-est elvesztették. A kormánykritikus választók elfordulása érzékelhető abban, hogy a baloldal hétszáztízezer-százhuszonegy szavazót elvesztett, és egyik körzetben sem tudtak az összefogás jelöltjei javítani 2018-as szavazatarányukon. 

A fővárosi adatok alapján kormánypárti erősödést és baloldali visszaesést mutató átrendeződés figyelhető meg, ugyanis csakúgy mint országosan, Budapesten is meggyengült az ellenzék támogatottsága.

 Négy év alatt százezer szimpatizánsukat vesztették el a fővárosban, ami listán 8,4 százalékos gyengülést jelent, ezzel szemben a kormánypártok eredményei – ha kismértékben is, de – javultak, esetükben 2,69 százalékos az erősödés. A Demokratikus Koalíció lesz a következő négyéves parlamenti ciklus ellenzéki origója, amely párt az elmúlt évtizedben a baloldal legerősebb és legszervezettebb tömörülésévé vált, emellett ők rendelkeznek a legnagyobb parlamenti frakcióval is. 

Az Alapjogokért Központ elemzése teljes terjedelmében honlapjukon, a ]]>www.alapjogokert.hu]]> oldalon lesz olvasható.

Kincses Krisztina - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (6147) Heti lámpás (259) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (141) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (7) Nagyvilág (1465) Gazdaság (665) Jobbegyenes (2341) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (513) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Politika (1581) Tv fotel (65) Mozaik (83) Egészség (50) Szépségápolás (15) Életmód (1) Történelem (15) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>