Ma 2023 december 08. Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.
Hokiválogatottunk tovább írhatja a hetes sormintát

Hokiválogatottunk tovább írhatja a hetes sormintát

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hajrá Magyarország!

A Koreai Köztársaság elleni parádés játékkal elért, a vártnál jóval simább győzelem - 5-1 - és a Litvánia elleni kibrusztolt, ugyanakkor rendkívül értékes és megbecsülendő siker - 2-1 - után egyértelművé vált, hogy a magyar felnőtt férfi jégkorong válogatott az elitbe való feljutás kapujába, ha úgy tetszik, annak közvetlen közelébe érkezett. A két hátralévő mérkőzésünk - Szlovénia és Románia ellen lépnek még jégre a mieink Ljubljanában - bármelyikén aratott újabb győzelem egészen biztosan a feljutást jelentené a világ legjobb 16 jégkorong válogatottja közé.

Eddig ez kétszer sikerült, 2008-ban Sapporóban, 2015-ben pedig Krakkóban, vagyis elvileg hétévente feljut a magyar csapat, hogy ez a számmisztika, ez a sorminta folytatódjon, ahhoz 2022-ben kell egy újabb siker, ami most ismét karnyújtásnyi közelségbe került.

Tovább gondolkodva ennek a bizonyos misztikus hetes szerencseszámnak a jelentőségén megállapítható, hogy eddig pontosan hétszer kerültek korongosaink ebbe a helyzetbe vagyis, hogy egyetlen meccs, egy győzelem választotta el őket a felkerüléstől.

A divíziós rendszer bevezetését követő második alkalommal már adott volt a lehetőség a csodára, de 2002-ben Székesfehérvárott Dánia túl nagy falatnak bizonyult és mivel akkor a csoportunkból csak egy feljutó volt, a tőlük elszenvedett 6-2-es vereség az északiak feljebb lépését eredményezte. A dánok egyébként azóta is folyamatosan az elitmezőny - korábban A-csoport - tagjai.

Az ezt követő években lényegében szilárdan tartotta divízió I/-es tagságát a magyar nemzeti válogatott, egészen 2008-ig. Akkor - ki tudná elfeledni - ismét egy meccsre kerültünk a hőn áhított sikertől és az előtte évek hosszú során át fent szereplő Ukrajna elleni 4-2-es sikerrel kivívtuk a feljutást. Az az eredmény "Szapporói csoda" néven került be a magyar sport történelemkönyvébe, az azt elérők pedig azóta viselhetik a "Szapporói hősök" kitüntető címet.

Ezután bár 2009-ben hat vereséggel rögvest búcsúztunk is az elit vb-től, hamarosan sorban jöttek az újabb és újabb sanszok, a közvetlenül a feljutásért vívandó, sokszor drámai meccsek.

2010-ben Ljubljanában Szlovénia ugyan nem adott igazán esélyt nekünk - 1-4 - egy évvel később az olaszok elleni sorsdöntő ütközet viszont egy drámai hosszabbításba torkollott, ám a végén a Papp László Budapest Sportaréna 9000 szurkolójának - állítólag harmincezres volt a jegyigénylés arra a meccsre - túlnyomó többsége szomorkodhatott a ráadásban aratott 4-3-as olasz győzelem és a magyar feljutás elmaradása miatt.

2012-ben Ljubljanában nem volt sanszunk, 2013-ban megint Budapesten már annál inkább. Megint az olaszokat kellett volna legyőznünk, azután, hogy Kazahsztán ellen megcsináltuk a bravúrt, de Itália ezúttal is jobbnak bizonyult, a 2-1-es vereség, majd a kazahok sikere a már feljutó olaszok ellen, ismét megfosztott minket a budapesti csoda lehetőségétől.

2015-ben aztán jött Krakkó. Az akkori divízió I/A. vb utolsó meccsén a házigazda lengyelek ellen az utolsó meccsen nekünk egyetlen pontocska is elég lett volna, ezért aztán lengyel barátainknak 1-1-nél kockáztatniuk kellett, levitték a kapust, hogy 6 az 5 ellen támadják a kapunkat. Ám a mostani vb-n is eddig nagyon jó teljesítményt nyújtó Szirányi Bence hőssé vált, a saját harmadunkból az ellenfél üres kapujába csúsztatott koronggal. Magyar eufória a Tauron Arénában.

Hetedszer és eddig a pillanatig utoljára megint Budapesten jött el a nagy esély, természetesen megint az utolsó meccsünkön vívhattuk volna ki a feljutást, amihez nekünk egy rendes játékidős győzelemre lett volna szükségünk, a briteknek 1 pont is elég volt.

Végül annak ellenére nem sikerült, hogy 2-0-ra vezettünk már és a lelátón mindenki a 2019-es szlovákiai vb-n való magyar részvétel részleteit tervezgette. Ám jött a brit szépítő gól, majd egy kihagyott magyar büntető, hogy aztán 15,8 másodperccel a vége előtt becsússzon a kapunkba az a bizonyos vulkanizált gumidarab, mi pedig minden felvidéki tervünket kidobhattuk a kukába, hiszen a csapat nem néhány kilométerre északra, hanem a távoli Kazahsztánba utazott vb-re 2019-ben, nagyobb baj, hogy így csak divíziósra és nem elitre.

Azóta a koronavírus-világjárvány miatt nem is játszhattunk vb-n, a mostani előtt azonban a háború miatti átszervezés nagy esélyt adott számunkra és ezzel eddig élt is a magyar csapat, amelynek ezúttal ráadásul kétmeccses az a bizonyos sansza, akár Szlovénia, akár Románia legyőzésével 2023-ban egészen biztosan az elit világbajnokságon játszhat, azt viszont nem tudni még, hogy hol.

Winkler J. J. Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Gazdaság (694) Heti lámpás (282) Jobbegyenes (2724) Irodalmi kávéház (531) Gasztronómia (539) Sport (729) Mondom a magamét (7254) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Egészség (50) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Autómánia (61) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Történelem (16) Flag gondolja (34) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>