Ma 2022 augusztus 11. Zsuzsanna, Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.
Momentum a bomlás útján

Momentum a bomlás útján

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Soha nem fogok megbocsátani a Momentumnak az olimpiai álom lerombolásáért.

: az én szememben eleve halva született ez a mozgalom. Mostanában a bomlás hírei érkeznek a házuk tájáról: két elnökségi tag is – egy fiú meg egy lány – elhagyta a napokban az elnökséget. Erről azonban a brüsszeli Politico nem vett tudomást: békebeli cikket közölt a formációról A magyarországi „hipszter patrió­ták” Orbánra emlékeztetnek címmel.
Hát elég felületes asszociációs kultúra kell ehhez az emlékeztetéshez. Hogy mást ne mondjak: Fekete-Győr Andrásnak nincsen karizmája, magával ragadó egyénisége – se hús, se hal. Lehet, hogy „valakit éppen ilyen érdekel”, de az aligha a magyar választói többség. A Politico azért felmondja a leckét: Orbán Viktor is huszonöt évesen alapított pártot, s lám, harmincöt évesen már miniszterelnök lett. Ő is kacérkodott a liberálisokkal, mint Fekete-Győrék az aláírás-gyűjtősdi idején, aztán ment a maga útján. Ja, és mindketten ügyvédek voltak. Ennyi.

Az olimpiai pályázat megfúrása Brüsszelből nézvést afféle hőstett. A Momentum máig úgy véli: rátapintottak a kormányfő gyenge pontjára, a sportszeretetre. „Magyarország többet költ a hivatásos sportra, mint a felsőoktatásra” – hirdeti Fekete-Győr igen demagóg módon. Az ilyen parasztvakítások miatt szokták vehemensebb kritikusai gyíkvállúnak nevezni; de nincs kétségem: ha a helyzet úgy hozná, ugródeszkaként éppúgy lenne machiavellista sportminiszter, mint kezdetben Gyurcsány. Az olimpia ellen azzal érveltek: nem vagyunk eléggé gazdagok ahhoz, hogy megengedhessük magunknak a játékokat. A turisztikailag sikeres vizes világbajnokság ékesen cáfolta a rövidlátó megközelítést: elestünk attól, hogy az ország gazdagodjék az olimpia által. A Momentum csatlakozott a „csak ne legyen semmi” filozófiájához, a lusta liberálisokhoz, akik soha nem építenek semmit.

A Politico szerint Orbán még most is úgy viselkedik, mintha a Momentum kampánya meg sem történt volna, mivel júliusban azt mondta: „Nincs olyan nagy világi esemény, amelyet Budapest ne tudna befogadni.” És ez így is van – csupán nem akart asszisztálni ahhoz, hogy egy önjelölt társaság politikailag felépítse magát a semmiből. A brüsszeli lap nem figyelt Fürjes Balázs kormánybiztos finom utalására sem: az olimpiagyilkosok lényegében a konkurens Párizs érdekében jártak el. Ha ez kiderül – és előbb-utóbb minden kiderül –, itt nem Fekete-Győr francia vagy nem francia barátnőjéről van szó, hanem konkrét hazaárulásról.

A hatalom megragadásáért folytatott harc során kínos, hogy a támogatottságát tekintve a Momentum a fasorban sincsen. „Alacsony üzenetet” küldöz a Politicónak is: „ez a párt hosszú távra épült”, nem 2018-ra. Pedig olyan hangzatos a program: „modern, digitális ország az euróövezetben”. A voksokat a külföldön dolgozó magyaroktól remélik, s ha mégsem, akkor azért nem, mert rajongóik nem fáradnak be szavazni a nagykövetségekre. Az elnök szerint „megfelelő feltételek mellett” a külföldön élő magyarok nyolcvan százaléka hazatérne; ám erről az adatról még a Politico is megjegyzi, hogy hasra ütéssel születhetett.

Viszont Fekete-Győr ettől még „többnyelvű és fotogén”, a magyar Macron; a francia politikus összeborulós demagógiájával, amelyből a gyors kiábrándulást a zuhanó népszerűségi mutatók jelzik. A Politico szerint a magyar hatalom komolyan veszi a momentumos fenyegetést, „mivel rendszeresen megjelennek Momentum-bíráló cikkek a kormány által irányított sajtóban”. Ezek tényleg elhiszik saját diktatúramantrájukat. Leírják azért, hogy a párt banális kliséket kínál, s idézik Tamás Gáspár Miklós szokásos agymenését, aki szerint attól, hogy Fekete-Győrék zavaros fejében békén megfér a déli határkerítés a melegházassággal, már rögtön „patrióta hipszterek”. Gondolom, ez kizárja, hogy a politizálással inkább saját tömegbázisuk közelében próbálkozzanak meg.

Csontos János -]]> www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Életmód (1) Gazdaság (667) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mozaik (83) Autómánia (61) Politika (1581) Tereb (141) Flag gondolja (33) Egészség (50) Történelem (15) Sport (729) Mondom a magamét (6236) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2380) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1464) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (513) Heti lámpás (260)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>