Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
Mit szerveznek a háttérben Horn Gáborék?

Mit szerveznek a háttérben Horn Gáborék?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az SZDSZ újra színrelép...

Momentumos és párbeszédes kötődés, uniós támogatás liberális szavazók mozgósítására, SZDSZ-es örökség – itt a balliberális oldal egyik háttérintézménye, a Republikon Intézet. Vezetője, Horn Gábor nemrég Bige László nagyvállalkozónál járhatott – olvasható a Mandiner cikkében.

Egyelőre nem reagál kérdéseinkre Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, akiről a napokban a Mandiner ]]>megírta]]>, az egyik leggazdagabb magyarnál, az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló milliárdosnál, jelenleg büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban.

A Republikon Intézet vezetőjét többek közt arról kérdeztük, amennyiben valóban Bigét látogatta meg, miről egyeztettek, valamint összefüggésben volt-e a találkozó a 2022-es parlamenti választással? A választ egyelőre nem tudni, azt viszont igen, kicsoda az egykori SZDSZ-es Horn Gábor, és azt is, milyen intézményt vezet. Bemutatjuk a balliberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet!

Liberális háttérintézmény, SZDSZ-es és momentumos kötődéssel

Mi is a Republikon Intézet, s mi a szerepe az ellenzéki politikacsinálásban? A szervezet ellenzéki kötődésének jellemzéséhez először is itt van pár adalék vezetőik életrajzaiból:

Az intézet elnöke, Horn Gábor a rendszerváltástól a párt megszűnéséig az SZDSZ tagja, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. Az egykori politikus

2002-től 2008-ig, a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott.

2010-ben, 55 évesen kedvezményes képviselői nyugdíjba vonult (a lehetőséget még a második Gyurcsány-kormány vezette be), emellett a Republikon vezetője lett.

Az intézet korábbi stratégiai igazgatója, a Republikon egyik alapítója Tóth Csaba politológus és szociológus, az ELTE korábbi oktatója szintén kötődött az SZDSZ-hez, hiszen tanácsadóként részt a 2004-es és 2006-os választási kampányok irányításában.

Az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt dolgozott az Oktatási Minisztériumban, a Miniszterelnöki Hivatalban,

majd a Republikon stratégiai igazgatója lett. Pozíciójából 2019-ben távozott, amikor a Momentum EP-képviselője, ]]>Cseh Katalin brüsszeli kabinetfőnöke lett]]>.

Honnan jön a pénz?

Kérdés persze, miből tartanak fenn egy ilyen, nyugdíjas politikusok számára kényelmes pozíciót, feltörekvő elemzők számára ugródeszkát, s még ki tudja mi mindent jelentő intézményt. A parlament honlapján elérhető nyilvános szerződések szerint például nem kevés pénzt, pontosan

22,5 millió forintnyi összeget kapott a Republikon Szabó Tímea és Karácsony Gergely pártjától,

a Párbeszéd frakciójától különböző kutatásokért és „kommunikációs tanácsadásért” csak az elmúlt másfél évben.

De a Rebulikon Intézet vezetője másként is kötődik a Párbeszédhez. A drot.info cikke ]]>szerint]]> korábban, Horn Gábor államtitkársága idején épp fordított volt a felállás: a Párbeszéd vezetője, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester adott neki tanácsokat – szintén nem ingyen. Cége, a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Az EU-tól is támogatást kap a Republikon

A liberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet egyébként az Európai Unió is ]]>komoly összeggel támogatja]]>. Az intézet ]]>résztvevője]]> a „Europe for Citizens”, röviden EFC (Európa az állampolgároknak) programnak, amelynek célja a hivatalos megfogalmazás szerint „hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek megértsék az EU-t, a történetét és a sokféleségét, és a program célja emellett az állampolgárok demokratikus részvétele uniós szinten”.

A Republikon az EFC-programban 2018 és 2020 között jelenlegi árfolyamon több mint 45 millió forintot kapott az uniótól e célra.

És hogy mit tettek ezért Hornék a program keretében?

Többek között például megszervezték az ellenzéki főpolgármester jelöltek (Kálmán Olga, Karácsony és Horváth Csaba) előválasztási vitáját a 2019-es önkormányzati választások előtt.

Saját megfogalmazásuk szerint a Republikon ezzel is „szeretné elősegíteni a liberális elköteleződésű szavazók tájékozódását, akár mozgósítását. A beszélgetése során arra leszünk kíváncsiak, hogy milyen lehetőségei vannak a liberális szavazóknak, illetve hogy a jelöltek programjában mennyire van jelen, és hogyan érvényesül a liberális nézőpont”.

A Republikon értelmezése szerint tehát

a „liberális elköteleződésű szavazók tájékozódása, akár mozgósítása” olyan tevékenység, amely segít megérteni az EU-t,

valamint segíti az állampolgárok demokratikus részvételét, és ezért uniós közpénzt érdemelnek.

Az eredeti cikk ]]>IDE]]> kattintva érhető el.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Szépségápolás (15) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Tereb (146) Gazdaság (699) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7429) Heti lámpás (306) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Életmód (1) Egészség (50) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (535) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2764) Flag gondolja (36) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>