Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
Minden urán beszéljen ukránul

Minden urán beszéljen ukránul

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Ismerik a viccet?

A címben szereplő felhívással mentek tegnap tüntetni Kárpátalja-szerte a Petro Porosenko által felbuzdított ukrán „hazafiak”. Szemtanúk szerint Beregszászon többen felvetették, hogy a nyelvtanulás kétségkívül nem embertől elrugaszkodott dolog, ám ezt akár a „többségi nemzet” képviselői is kipróbálhatnák. Állítólag nem fáj, habár nyilván macerás, mert betűket is kell hozzá ismerni.

Ismerik a viccet? Ukrajna államiságáról tartottak konferenciát Ungváron. Ennyi a vicc…

Nehéz megérteni, hogy egy ország, amelyet körülrajonganak, nagyon európai értelemben is, miért hirdet háborút saját polgárai ellen. Mert a Petro Porosenko elnök vezette Kijev ezt teszi.

Az oroszokkal kapcsolatban nyilván vannak kisebbségi komplexusai a csokoládémágnásnak, de ez azért talán nem indokolja egy országrész felgyújtását. Habár a minap rendkívül édes volt, amikor bejelentette, hogy a nemzeti ünnep jegyében az ukrán haderő kap 64 páncélost. Vlagyimir Putyin levegőt sem kapott e félelmetes hírtől. Hívta Szergej Sojgu honvédelmi minisztert, hogy hirdessenek-e azonnal népfelkelést, vagy előbb megszámolják, hogy nekik hány tank-hadosztályuk van. Ami ugye sokezres nagyságrendet jelent. Szóval komolyan.

Lehet azon vívódni, hogy Moszkva beavatkozott-e Kelet-Ukrajnában. Talán ésszerűbb az a megközelítés, hogy az ott élő oroszok avatkoztak be a saját dolgaikba. Nem azzal volt gondjuk, hogy ők oroszok, mások meg ukránok.

Orosz vagy ukrán? Más szavakat használunk, más dalokat éneklünk? Közös volt mindegyik. orosz vagy ukrán? Ilyen kérdés ebben az országban sohasem volt, amíg Kijevben nyugati ösztönzésre fel nem tették. De mivel feltették, ők válaszoltak. A Krím mostani története is ennek köszönhető. Ez ennyire egyszerű. És nem vidám. Mert emberek halála egyáltalán nem az.

A Porosenko-rezsim húzott egy újabb kártyát. Huszonegyre kért legalább négy lapot. Mert választás jön. Mert ki kell élni a nacionalista gőgöt, mert hátha, ezzel még időt nyerhet.

Most tényleg a kárpátaljai magyarokat kellett megtámadni? Ennyire futja?Az zavarja Porosenkót, hogy valaki az anyanyelvén beszél? Ő a sajátját hol tartja? Mert hát törve megy parlamenti felszólalásokban az az ukrán… Természetesen tudjuk: az üzletnek egy nyelve van, és azt nem akcentusban mérik.

Undorító, szánalmasan kisszerű és felháborító, amit az ukrán kormányzat most Kárpátalján csinál. És amit a nagyszerű Brüsszel tűr, elnéz, sőt támogat. Mert Ukrajna privatizációja többet hoz a zsebbe, mint az „európai gondolat”. A népek egyenjogúsága, a szabad nyelvhasználat, a kisebbség védelme.

Brüsszel csak a saját másságát szereti.

Ez még véletlenül sem szexuális, ez feltűnően politikai megjegyzés volt.

Fotó: foregenpolicy.com

Máté T. Gyula - ]]>https://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Flag gondolja (34) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (531) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (694) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Heti lámpás (281) Mondom a magamét (7252) Történelem (16) Nézőpont (1) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2724) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Belföld (10) Mozaik (83) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Sport (729) Életmód (1) Politika (1581) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>