Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
Márki-Zay „habos süteménye”: sötét lakásban dideregjen a család

Márki-Zay „habos süteménye”: sötét lakásban dideregjen a család

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Teljesen mindegy, ki nyerte a Gyurcsány-show-t.

Ha azt mondom, hogy az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz, az ugye a magyarok számára azt jelenti: egyik sem jobb a másiknál. Ha nem emberekről írnék, azt is mondhatnám: egyik kutya, másik eb.

Utóbbit viszont már csak azért sem illeszteném Dobrev Klára és Márki-Zay Péter országlási elképzelései mellé, mert a kedves négylábúak sohasem akarnak rosszat a gazdájuknak, utolsó leheletükig a szeretetet sugározzák magukból feléjük. Ezt pedig e két Gyurcsány irányította politikusról nem lehet elmondani. Hiába beszél Márki-Zay a „szeretetország” eljöveteléről, ha ő kerül a kormányfői székbe.

Most ugyanis úgy hozta a sors, hogy ez a két nagyszerű politikus szinte egy időben hirdette meg a „Jaj, de jó a habos sütemény, az adóemelés” jelszavát, amitől a magyaroknak – bárhogy kínálja mosolyogva Dobrev Klára – nyilván egyáltalán nem repes a szívük.

Dobrev Klára saját Facebook-oldalán ugyanis azon örvendezik, hogy a világ leggazdagabb országai, a G20-ak egyetértettek abban, hogy egységesen felemelik a társasági adó mértékét 15 százalékra. A dolog két szempontból is röhejes. Az egyik az, hogy az adóemelésért sehol a világon nem lelkesednek az emberek, ergo ezzel túl sok rokonszenvet még a magyar balos választókból sem tud kiváltani. Még akkor sem, ha magát ezzel nagyon fontosnak és mindenhatónak akarja beállítani, mintha ő intézte volna el. Mintha ő dirigálna nemcsak a konyhában Fletónak, hanem a G20-ak állam- és kormányfőinek is. Így hencegett: „Véget ígértem vetni annak a vircsaftnak, hogy a leggazdagabb multik sehol sem fizetnek rendesen adót. És lám, a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-országcsoport vezetői már támogatják a 15 százalékos globális minimumadót.”

A bejegyzésből az süt, mintha Dobrev komolyan elhinné, hogy amit a szövege sugall, az igaz is. Nincs persze itt semmi látnivaló, állításai közül nem ez az első valótlanság közéleti szereplései során. Ő mégis saját személyes sikereként állítja be a G20-ak döntését. Sőt! Még oda is tolja az emberek elé, hogy ők is tapsoljanak neki. Ez mondjuk ismét az arcátlanság netovábbja, de hát ez is eredeti dobrevi gesztus. Majd fokozva a józan emberek szerint fokozhatatlant, azt is megjegyzi, hogy azért választották meg őt EP-képviselőnek, mert beígérte az adóemelést, és lám, ez szinte már a küszöbön van.

Bravó, kedves Klára! Mintha az emberek olyan boldogok volnának attól, hogy a multiknak felemelik az adóját. Tudható ugyanis, hogy ettől nem a multik járnak rosszul, hanem a kisemberek, akiknek többet kell fizetniük az így automatikusan dráguló termékekért. Szóval az emberek egyáltalán nem az adóemelés ígérete miatt szavaztak neki bizalmat. Sokkal inkább azért, mert bevették azt a makutyi dumát, hogy majd elintézi az európai minimálbért és az európai minimálnyugdíjat. Amiből persze semmi nem lett, s több legfelsőbb szintről származó nyilatkozat szerint egyelőre nem is lesz.

Szóval Dobrev Klárának inkább szégyenkezni lenne oka a G20-ak tervezett adóemelése miatt, mint büszkélkedni. S még a kormány orra alá való borstörésre sem alkalmas ez a döntés, aminek nagyon örülne Klára asszony, mert még a multiknak is legfeljebb tíz év múlva kell az emelést megfizetniük, s közülük is csak a legnagyobbaknak. Az OECD pedig jelezte, hogy Magyarországot ez a döntés egyáltalán nem érinti. Nálunk maradhat az irigylésre méltóan alacsony, 9 százalékos társasági adó, versenyképességünk egyik fontos pillére.

A „Jaj, de jó a habos sütemény, az adóemelés” jelszavának másik bajnoka, Márki-Zay szintén a multik malmára hajtaná a vizet. Gazdasági filozófiája legújabb gyöngyszemének megcsillogtatása során kiderült, hogy ő bizony nem barátja a rezsicsökkentésnek. Annak, hogy az emberek minél olcsóbban jussanak gázhoz, áramhoz. „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – mondta ez az ember, aki ezzel jelezte, hogy amint módja lesz rá, meg is szünteti. Hadd fizessenek többet az átvert választói, akiket azzal ámított, hogy ha majd ő lesz a kormányos, akkor jobban fognak élni. S azt is elmondta, szerinte mi a jobb élet: „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.” A Márki-Zay-féle jobb élet tehát sötétebb lakásokból áll, ahol együtt didereghet a család, a multik és a hódmezővásárhelyi polgármester legnagyobb örömére.

A fenti példákból is látszik, teljesen mindegy, ki nyerte a Gyurcsány-show-t. Bárki kerül közülük a kormányrúdhoz, mindig Fletó és Brüsszel akarata fog érvényesülni.

Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Tetszik, nem tetszik, a jobb életet eddig is az Orbán-kormány jelentette a magyarok számára. Csakhogy ezt be kellene ismerni. Ahogy ma a baloldali érzelmű fodrásznőm is elismerte: mióta a Fidesz-kormány alatt többet keresnek az emberek, azóta dőlnek hozzá a vendégek, egyhetes a várólistája.

Ergo nem célszerű gyűlölködni, inkább őszintének kell lenni magunkhoz. Higgyék el, megéri.

Horváth K. József - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7710) Mozi világ (440) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Tereb (146) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Jobbegyenes (2824) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Politika (1582) Belföld (11) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (322) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>