Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Kondor Katalin: Kinek a Tiszapart, kinek a Tisza Párt

Kondor Katalin: Kinek a Tiszapart, kinek a Tisza Párt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A párt teljes nevén a Tisztelet és a Szabadság Párt Közössége. Melynek, pontosabban elsősorban a vezetőjének ez idő tájt a világon semmi köze sincs a tisztelethez meg a szabadsághoz sem...

Bizony, ilyen az élet, hogy sokszor választanunk kell. Sokan a Tisza partját választották mostanság, a forró napokon, mert bizony az utóbbi esztendőkben oly sok csodás változás történt a Tisza mentén, Északtól Délig, ami turistacsalogató és tényleg csodaszámba megy. Némi zavart okozott ugyan, hogy a politikai életbe is belépett a Tisza, egy párt formájában. Szülővárosomban, Debrecenben ez bizony kissé belekavart a mindennapokba, többen ki is kérték maguknak, hogy az „ő” folyójuk nevét egy párt felhasználja, mert bizony a debreceniek, a Hajdú-Bihar megyeiek többsége szerelmes a Tiszába. Nem is cserélnék fel még a Balatonnal sem, így aztán sokan nem győzik hangoztatni, hogy számukra a Tisza nem párt, hanem szerelem. Szerelmetes helyszín. Nem csak ott, ahol a kis Túr siet beléje, hanem végestelen-végig, onnan, ahol belép országunkba, odáig, ahol kilép. Tudósok szerint úgy kétszázezer évvel ezelőtt jött be hozzánk a folyó, s alakítgatta medrét a mindenkori időjárás segítségével, s vált kultúránk főszereplőjévé. Gondoljunk csak költőink „hozzá” írt verseire, vagy Erkel Bánk bán című operájának tragikus hősnőjére, a Tiszába veszett, öngyilkos Melindára. Mienk bizony ez a Tisza, amely a Máramarosi havasokból indult el, hogy a hegyek üzenetét is elhozza a magyar Alföldre: összetartozunk! Hegyek és völgyek, folyómedrek és puszták, összetartozunk!

Szóval, a magyar Alföld szülöttei magukénak érzik a Tiszát. Csokonai Vitéz Mihály is így gondolta ezt, amikor egyik versében azt írta: „Hála, hála az egeknek!/Végre már megnyughatom,/hogy a tiszai téreknek/levegőjét szíhatom./Minden föld ugyan hazája/a jó embernek: való!/De mégis születte tája/mindennél előbbvaló.” Nos, meg is becsülik az alföldiek a folyót, boldog, aki ott építhetett magának kicsinyke nyaralót – arrafelé ugyanis nem igazán divat a nagyzolás. Így aztán amikor híre ment, hogy a vadonatúj magyar párt, a Tisza Párt megalakult, nem feltétlenül örült mindenki. Kivált, amint már a sajtó jóvoltából be is mutatkozott az új formáció, melynek vezetője igencsak „kihúzta a gyufát” a konok, túlnyomóan konzervatív és rendkívül tisztességes cívisvárosiak többségénél. Ez idő tájt már nem kell sorolni a feleségverő, titokban hangfelvételeket készítő, azokkal zsaroló, különös erkölcsű ember ámokfutását, amely gyakran tartalmaz furcsa cselekedeteket, úgy, mint nyilvános helyen történő lerészegedés, botrányos viselkedés, némi telefonlopási erőszakkal megspékelve. A bulvárhírek már csak olyanok, hogy jönnek-mennek, aztán elfelejtjük a többségüket, mert helyükbe lép sok-sok új, ugyancsak nem éppen lélekemelő, bosszantó, frissnek mondott hírecske.

A Tisza viszont titokzatosan „közbelépett”. Miként fentebb említettem, sokan kifogásolják, hogy kedves folyójuk neve egy méltatlan társaság karmai közé került. A párt ugyanis teljes nevén a Tisztelet és a Szabadság Párt Közössége. Melynek, pontosabban elsősorban a vezetőjének ez idő tájt a világon semmi köze sincs a tisztelethez meg a szabadsághoz sem. A gyengébbik nem tiszteletének hiányáról itt most ne essék szó, eleget írtak az újságok a párt létrehozójának a családja, felesége elleni elfogadhatatlan viselkedéséről, mellyel éppen a családja szabadságát is törvénytelenül igyekezett korlátozni, nemhogy a tiszteletet megadta volna. Így tett nemrégiben is, amikor egy szórakozóhelyen igyekezett az ott lévők egyéni szabadságába belekontárkodni, s akkor még finoman fogalmazunk. Ekkor már sokan megfogalmazták, miképpen fordulhat elő, hogy egy magát politikusnak valló ember mindent megtehet? Csúszhat-mászhat részegen a vendéglőben, kifordulhat magából, molesztálhat, akit csak akar. S ekkor végre sokaknál betelt a pohár. Legalább is az aznapi pohár. S egy debreceni Tisza-folyó rajongó ember írt is egy kis levélkét nekem, hogy ez a magyar nevű Magyar nem csak a folyót nem érdemli meg, de volt nekünk egy Tisza Istvánunk is, a mártír sorsú politikus, akinek a nevét viszont az új párt ugyancsak nem érdemli meg. Nos, tudjuk, hogy nem Tisza Istvánról nevezték el a pártot, de mégis megjegyezhetjük, hogy még egy ilyen „közvetett” kapcsolat is sértheti a néhai politikust, no meg a folyó rajongóit.

Nyilván sokan tudják, hogy Gróf Tisza István országgyűlési képviselőnek, a Magyar Királyság 1903-05 majd 1913-17 közötti miniszterelnökének nehéz sors jutott. Nehéz időkben nehéz körülmények között kellett harcosnak, keresztyénnek és magyarnak lennie. Életrajzírói szerint széles látókörű, rendkívüli vezetői képességekkel rendelkező politikus volt, nem tűrte a szélsőségeket, a demagógiát, az olcsó politikai frázisokat. Bátran élt, írják méltatói, s hozzáteszik, egész életében a magyar nemzet javát szolgálta. Akkoriban ezt többen bűnnek tartották. (Jelzem sokan ma is.) Tisza Istvánt 1918-ban otthonában gyilkolta meg néhány – a hivatalos jelentések szerint – szélsőséges baloldali anarchista. A hazáért harcolóknak, a keresztényeknek bizony magyarnak lenni ma sem könnyű ezen az égtájon.

A tisztelet és a szabadság két gyönyörű fogalom, s egyben az életünk fontos feltétele. Már ha nem csak szlogenként használják, hamis ígéretként, hanem a cselekvés, a politizálás, a normális élet elidegeníthetetlen része. A vadonatúj párt, s annak vezetője (most alelnöke) egyelőre csak azt mutatta meg, hogy sem a szabadságot, sem a mások tiszteletét egyelőre nem sikerült neki élete iránytűjévé tennie.

Kondor Katalin

A szerző újságíró

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Autómánia (61) Életmód (1) Belföld (11) Egészség (50) Kultúra (9) Mozaik (83) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Mondom a magamét (7719) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2825) Heti lámpás (322) Politika (1582) Sport (729) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>