Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
Kedves mesefigura a szélsőségesek legújabb áldozata

Kedves mesefigura a szélsőségesek legújabb áldozata

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mark Rutte már szegény Fekete Pétert sem szereti.

 

Gondolta volna bárki, akár csak néhány évvel ezelőtt, hogy Európa balliberálisai olyan szintre süllyednek, hogy tradicionális krimi- és mesefigurák is az ellenségeikké válhatnak?
Mert mostanra sajnos idáig jutottunk.

Egy rendőri túlkapás áldozatává vált és egyébként korábban már súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt töbször elítélt fekete férfi halála ürügyén elindított mozgalomnak már nemcsak neves történelmi személyiségek szobrai, de legendás irodalmi alkotások, sőt most már a gyermekeket nevettető mesefigurák is céltábláivá váltak.

Ismert, hogy a világ legismertebb krimiírójának örököse a nyilvánvalóan beteges megfelelési kényszer hatása alatt jelezte, hogy az eredeti címén - Tíz kicsi néger - többé nem adják ki -legalábbis francia nyelven - Agatha Christie híres regényét, ezen logika mentén csak idő kérdése, mikor válik ugyanilyen áldozattá a Tíz kicsi indián is.

Hiszen, ha a néger szó tilos, akkor ugyanúgy tiltott az indián is, ahogyan egyes őrült németek a Zigeuner braten nevű ételt is átnevezték valami semmitmondó kifejezéssel. Mert ugye a zigeuner/cigány is szitokszó és persze kirekesztő. Szerintük.

Most pedig itt a legújabb őrület.

Nálunk ugyebár a december 6-án a gyermekeket - sőt legtöbbször a felnőtteket is - megajándékozó Mikulás segítőjét úgy hívják, hogy krampusz. Hollandiában ezen kedves figurát a Fekete Péter néven ismeri mindenki.

Nos tradíció ide vagy oda, a jelek szerint most ez a név is mehet majd a kukába, pláne azután, hogy a Magyarország mellett lassan már minden normális, tradicionális, igazi európai - és persze keresztény - hagyomány iránt zsigeri gyűlölettel viseltető Mark Rutte szélsőliberális holland kormányfő is bejelentette, leveszi a kezét szegény Fekete Péterről. A döntést a felkent hatalom képviselői még felmérésekkel is aládúcolták, hiszen persze, hogy az emberek sem akarják többé a "rasszizmusra", "fasizmusra" hajazó kormos arcú emberkét. (Pontosan az efféle idiotizmus elutasítását jelenti a magyar miniszterelnök által néhány éve megfogalmazott illiberalizmus.)

Hogy aztán a karakternek csak a nevét változtatják meg fapapucsoséknál, vagy az egészet úgy en bloc kidobják a kukába, azt még nem tudni, mint ahogy azt sem, meddig tart még ez a szélsőségesek által mesterségesen gerjesztett őrület.
Csak a kötelező optimizmus mondatja velünk azt, hogy talán már nem sokáig, mert hogy a jók a mesék végén is mindig győzedelmeskednek.
Legyen így most is!

U.i.: Hozzánk még szerencsére nem gyűrüzött be ez az őrület, úgyhogy mindenkit megnyugtathatunk: a Fekete Péter nevű társas kártyajáték és a Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott kezdetű kedves dalocska, nincs tiltólistán.

Winkler József

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Politika (1578) Irodalmi kávéház (508) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Vetítő (30) Gazdaság (662) Nagyvilág (1463) Tv fotel (65) Egészség (50) Autómánia (61) Sport (729) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (5736) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Tereb (138) Jobbegyenes (2164) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>