Ma 2023 február 03. Balázs napja van. Holnap Ráhel, Csenge napja lesz.
Karaktergyilkosok

Karaktergyilkosok

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Határozottan vissza kell utasítani.

Az első hírek szerint Čaputová személyeken és intézményeken keresztül valóban kapcsolódik az amerikai milliárdoshoz. Felkészülhetünk arra, hogy jogászként a különféle kisebbségek érdekvédelmét hangoztatja majd Szlovákia új elnöke. Őszintén kíváncsiak vagyunk arra, a felvidéki magyarságra kiterjed-e majd érdeklődése.

Szlovákia reménysugarat adott Kelet-Közép-Európának azzal, hogy Zuzana Čaputová személyében egy határozottan liberális politikust választott elnökének – ez a meglepően őszinte vallomás a Financial Times újságírójából szakadt ki a napokban. És ezzel még nem is volna baj, mindenki lehet elfogult, csakhogy a brit lap azzal folytatja, hogy eljött a liberalizmus reneszánszának ideje a térségben.

Nos, ezzel az állítással nemhogy vitatkozni lehet, de határozottan vissza kell utasítani.

A brit lap és Zuzana Čaputová újdonsült rajongói – beleértve Karácsony Gergelyt is, aki lelkes, részben szlovák nyelvű levélben üdvözölte a szőke jogásznőt – elfeledkeznek néhány apróságról. Ezek sorában az első, hogy nem prezidenciális rendszer élén állva, a szlovák államfő jogköre nagyjából megfelel a magyar államfőének. A tényleges hatalom nem az ő kezében összpontosul, inkább valamiféle halvány ellensúlyt jelenthet a kormányzó erők ellenében, ahogyan Szlovákiában arra már akadt példa, Michal Kováč és Vladimír Mečiar háborúskodásának idején. Čaputovát azonkívül még a szokásosan alacsonyabb részvételnél is kevesebb érdeklődés mellett választották meg, és ebből a tényből aligha következik a térségbeli liberalizmus feltámadása. Még fontosabb, hogy a jószerével ismeretlen jogásznő nyilvánvalóan nem valamiféle ideológiai váltóhangulatból, hanem az elmúlt évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányából merítette népszerűségét. Míg az oknyomozó újságíró Ján Kuciaknak és barátnőjének meggyilkolása ráégett a kormányzó pártra és általában a szlovák politikai elitre, az igazságosság és emberség nevében kampányoló Čaputová végül bevette a hatalom sáncait.

Ha azonban az állandóságot tekintjük, Szlovákia nem Németország, még csak nem is Magyarország. A különféle politikai formációk és közszereplők harminc éve viharos gyorsasággal emelkednek fel, majd tűnnek el a süllyesztőben. Miután az elkötelezett szavazók, általában a politika iránt érdeklődők száma relatíve alacsony (a legutóbbi parlamenti választás például 60 százalékos részvétel zajlott szemben a magyarországi 70-nel), nagyobb a mozgás, nagyobb a változási lehetőség a rendszerben. Čaputováról ebben a pillanatban senki, még a saját szimpatizánsai sem tudják biztonsággal kijelenteni, hogy közéleti jelenléte bármiféle változást jelentene az ország jövőjére nézve. Néhány évvel ezelőtt Andrej Kiskáról is hozsannákat olvashattunk, hogy ő a jövő embere, és hogy nagy ívű reformok következnek, aztán – finoman szólva – nem igazolta az előzetes várakozásokat.

Afelől, hogy Čaputová győzelme Szlovákiában és külföldön azoknak kedvez, akik szívesen kísérleteznek társadalmakkal, népekkel, szemernyi kétségünk sem lehet. Erre utal a liberális pozsonyi Sme cikkírója is, amikor arról ír, hogy az ország karakteréért folytatott küzdelem csak most kezdődik. Hogy Szlovákia karakterét, amelyet nyilvánvalóan maga a szlovák nép alakít, miért kellene egyáltalán megváltoztatni, arra nézve persze vannak elképzeléseink. Önazonosság helyett nemzetközi szabványt ajánlgatni Soros György és hálózata szokott a visegrádi térségben. Az első hírek szerint Čaputová személyeken és intézményeken keresztül valóban kapcsolódik az amerikai milliárdoshoz. Felkészülhetünk arra, hogy jogászként a különféle kisebbségek érdekvédelmét hangoztatja majd Szlovákia új elnöke. Őszintén kíváncsiak vagyunk arra, a felvidéki magyarságra kiterjed-e majd érdeklődése.

Már csak azért is, mert lehet, hogy a himnusztörvény aktualitását veszti, átalakítják vagy teljesen visszavonják, mire Čaputová ténylegesen is elfoglalja hivatalát, de más, hasonló ügyek, a felvidéki magyarság jogfosztottsága felé mutató tendenciák bizonyosan folytatódnak. Akkor aztán igazolhatja vagy éppen cáfolhatja Čaputová, hogy kiérdemelte a hírek szerint tömegesen rá szavazó magyarok bizalmát. Nyilvánvalóan a mesék birodalmában kószálunk, amikor elmondjuk legfőbb vágyunkat, de üsse kő: kezdje Čaputová hazája legnagyobb szégyenfoltjának eltörlésével, indítványozza a máig hatályos Beneš-dekrétumok megsemmisítését! Akkor majd elhisszük, hogy valóban olyan politikus, akinek sem országhatárok, sem népek nem fontosak, csakis az emberi minimum, a tisztesség és az emberbarátság számít. Addig viszont, amíg a bejelentésre várunk, pontosan ugyanúgy tekintünk Čaputovára, ahogyan a többi szlovák politikusra, azzal a különbséggel, hogy az ő pártfogói láthatóan a visegrádi együttműködés megtorpedózására és a régi Európa megsemmisítésére törnek.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Autómánia (61) Történelem (15) Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Sport (729) Nagyvilág (1305) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tereb (142) Jobbegyenes (2538) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Belföld (8) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gazdaság (675) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Életmód (1) Mondom a magamét (6589) Irodalmi kávéház (516)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>