Ma 2022 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Karafiáth megint Orbánra támadt

Karafiáth megint Orbánra támadt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Orsika gyógyszere elgurult...
Tán a híveik számára is világos, hogy a szeretett apuka nem mindenható, a járványt még ő sem képes megfékezni.

„Mostanáig annyi a tanulság, tévedés azt hinni, hogy a régi módszerekkel a fiatalok félelmeikre is rácsimpaszkodhatnak.

A koronavírus keltette világhisztéria mérföldkő lehet, a fenyegetés különösen veszélyesnek tűnik, és tán a híveik számára is világos, hogy a szeretett apuka nem mindenható, a járványt még ő sem képes megfékezni.

Az eddig lényegében tét nélkül generált félelmek helyett most testközelbe érő vészről van szó, egyre többen érzik a fenyegetettséget, amihez a félelemre adott és mostanáig előszeretettel alkalmazott technika, a gyűlölet nem ad megnyugvást és védelmet.

A kormány által évek óta használt hergelés visszaüthet.

Ránevelték, rákondicionálták a tömegeiket a rettegésre, és addig remekül működött a dolog, míg ők jelölték ki az utálat tárgyát, az aktuális rettegni valót.

Jól játszottak a félelemmel, hiszen a félelem tanult érzés. Eljátszottak a rettegés valamennyi arcával, tudva, hogy alapvetően befolyásolható, mitől is félünk. Hogy megértsük, mi áll a rettegéseink hátterében, nem elég pusztán az egyes embert nézni, vizsgálni kell a környezetet is, ami beépül az identitásunkba, befolyásolja a hozzáállásunkat, motivációnkat. A generációkon átívelő hatások szerepe különösen meghatározó életünkben. (Ajánlom a témában Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című könyvét.)

Magyarországon könnyű a dolga annak, aki riogatással és megosztással akar uralkodni.
A félelemkondicionálás jelenségét először John B. Watson vizsgálta 1920-ban a híres „kis Albert” kísérletével, amikor is laboratóriumi körülmények között egy tizenegy hónapos fiúnál idéztek elő félelmet a fehér patkányokkal kapcsolatban. Megfigyelték, hogy a létrehozott félelem hamar túlnőtt önmagán: a gyermek minden fehér szőrös tárgytól rettegni kezdett.

A tudósok később azt is felfedezték, hogy nem feltétlenül kell átélnünk egy-egy borzalmas szituációt, elég mások reakcióit figyelnünk, és a félelem áttapad ránk. Ez persze sok esetben hasznos, hiszen így tanult meg az emberiség felkészülni a veszélyes helyzetekre, ezáltal a félelem bizonyos szintig és keretek között hasznos segítőnk lehet. Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy félelem nélkül nincs élet, gondoljunk csak a Grimm testvérek legvéresebb meséjének tartott Félelemkeresőre (amit rengetegen feldolgoztak, az egyik verzió A félelem haszna címen futott).

A félelem az életünket mentheti meg: félhetünk például a magasságtól, vagy bizonyos állatoktól olyan közös emberi tapasztalatok által, ami már milliókat védett meg a bajtól.

Az örökös rettegés és hergelés viszont az ítélőképesség elvesztéséhez, agresszióhoz, stresszbetegséghez vezethet.
Veszélyes fegyver, mert a félelemben tartott reakciója az elviselhetetlenségig fokozódó feszültség miatt kontrollálhatatlanná válhat.”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt]]> olvashatja el.

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nagyvilág (1304) Életmód (1) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Mozaik (83) Autómánia (61) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (516) Mondom a magamét (6468) Szépségápolás (15) Gazdaság (669) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2485) Egészség (50) Tereb (142) Kultúra (6) Történelem (15) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Belföld (8)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>