Ma 2021 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
Karácsony eltévedt a Lánchídon

Karácsony eltévedt a Lánchídon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kontár városvezető nyilvánvalóan félreértette Ferenc pápa üzenetét.

A Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát Ferenc pápa, aki egységet szorgalmazott az antiszemitizmus ellen a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel tartott vasárnap délelőtti találkozóján. 

A szentatya nyilvánvalóan az előző, 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszusra utalt, melynek egyik legemlékezetesebb eseménye az oltáriszentséget kísérő dunai hajókörmenet volt. A világsajtó akkor hónapokon át emlegette a látványos budapesti diadalutat, amelyen az oltáriszentség végighaladt. Az akkori kongresszus szimbóluma a Lánchíd volt, amely összeköti a Keletet és a Nyugatot, és a Duna, amely összekapcsolja Európa országait.

Az 1938-as esztendő azonban egyúttal a náci veszély és az antiszemitizmus európai erősödéséről is emlékezetes, amely tragikus módon keresztény és zsidó magyarok között is falakat emelt.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a zsidók és a keresztények elkötelezettsége lebontotta a múltbéli falakat.  Azon kell együtt dolgozni, hogy a „gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt […] az antiszemitizmus veszélyére gondolok, amely még mindig itt lappang Európában és másutt […], ezt a gyújtózsinórt kell eloltani” – tette hozzá. 

Ferenc pápa tehát a Lánchíd szimbólumát a mára vonatkoztatva kizárólag az antiszemitizmus elleni európai összefogás szorgalmazására használta: a keresztényeknek tenniük kell a lelkek mélyén még ott szunnyadó megosztó gyűlölet ellen.

Volt azonban ezen az ünnepnapon valaki, aki ezt a komoly üzenetet is pitiáner aktuálpolitikai haszonszerzésre igyekezett lefordítani. A minden tekintetben szuperpasszív, csak a Facebookon aktív Karácsony Gergely délelőtt ezzel a poszttal örvendeztette meg híveit: „Ferenc pápa első beszédében a Lánchídról szólt, a hídról, ami összeköt, ami annak szimbóluma: együtt haladjunk előre. Budapest szeretettel köszönti a szentatyát!”

Karácsony nyilvánvalóan félreértette Ferenc pápa üzenetét. Az nem róla, még csak nem is „az ő Lánchídjáról”szól, amely ez idő szerint éppenhogy nem összeköti, hanem elválasztja Budát és Pestet, miután több mint másfél évi tehetetlenkedés, mellébeszélés, kormányra mutogatás után júniusban végre elkezdődött legrégebbi, legpatinásabb Duna-hidunk felújítása.

De ahogy a kormányfői vágyálmokat kergető, totális háborúra és elszámoltatásra készülő (lásd Karigeri nagyinterjúját a legfrissebb Mancsban) kontár városvezető nem ismeri a történelmet, úgy nyilván erről a latin közmondásról sem hallott: Si tacuisses, philosophus mansisses (ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna).

Faggyas Sándor - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5732) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Gazdaság (662) Autómánia (61) Belföld (6) Gasztronómia (539) Sport (729) Életmód (1) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2164) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Tereb (138) Irodalmi kávéház (508) Nagyvilág (1463) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1578) Történelem (14) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>