Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
Juncker diktatúrát épít

Juncker diktatúrát épít

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Brüsszeli bürokraták önkényuralmát építené ki.

Az Európai Bizottság tegnapi indítványa szerint 2021-től teljhatalmat kaphat az uniós pénzek elosztásában. A Bizottság a „jogállamiságra”, azaz mondvacsinált politikai okokra hivatkozva megvonhatja az EU-támogatásokat bárkitől. Közben viszont tíz százalékkal növelnék a tagállamok befizetését. Nem csak pénzről van szó: szintén szerdán egyeztek meg az uniós „nagyok” afrikai országokkal, hogy új „migrációs csatornákat” teremtenek. És ebben is Junckerék és utódai diktálnának majd.

Próbáltam valami mulatságosnak tűnő felütést találni ehhez a sztorihoz. Hát nem sikerült. Hitler és a demokrácia viszonyán viccelődni nem píszí Európában, Juncker tegnapi indítványával kapcsolatban azonban más nem jutott eszembe.

Az Európai Bizottság elnöke tegnap közzétette az EU 2021-2027 közötti költségvetési javaslatát. Az ember azt gondolná, az ilyesmi legfeljebb elszántabb közgáz hallgatókat érdekel, hiszen a Bizottság igazából csak végrehajtó szerv. Politikai döntésre való jogot soha, semmikor nem kapott. Arra ott van a tagállamok vezetőit tömörítő Európa Tanács.

Ezt – mellesleg az unió egyik alapszabályát – írná most át egy huszárvágással Juncker úr. Három év múlva a Bizottság döntene arról, hogy ki mennyi pénzt kaphat a közösből. Közösből, mert mi is fizetünk az uniós büdzsébe. Amit kapunk, az nem kegyelemkenyér, avagy nagylelkű adomány. Az jár nekünk!

No, a javaslat szerint 2021-től tíz százalékkal többet kellene fizetnünk. Ez tulajdonképpen akár rendben is lenne a britek kiszállása miatt. Azonban ezekből a többlet-befizetésekből a terv szerint a tagállamok már mit sem látnának – ezek „összeurópai célokra” mennének. Amikről ugye brüsszeli bürokratán kívül ki dönthetne…

Mik ezek a célok? Első látásra szépek. Például jut majd bőven pénz „az európai szintű infrastruktúra-fejlesztésre, különösen a közlekedés-fejlesztésre”.  A Római Birodalom is szeretett utat építeni, hiszen katonái így érhettek oda bárhova gyorsan… Mezőgazdaságra, vagy bármire, amit mi, itt idehaza fontosnak tartunk – nos, arra már nem lesz akkora költségkeret.

Amit a nagyszerű Bizottság meg is vonhat tőlünk. Elég, ha véleménye szerint sértjük „a jogállamisági kritériumokat”. Ez nem olyasmi, mint a kizárólag mértanilag ellenőrzött kígyóuborka, ez nem egzakt kategória. Ha Brüsszel azt mondja, jogot sértesz, az úgy van, és kész.

Ja, van egyfajta fellebbezés. Ha az Európa Tanácsban a kormányfők minősített többsége ellenzi a dolgot, akkor a Bizottság visszavonul. Tetszenek érteni az abszurdot? Eddig egy döntés meghozatalához kellett ilyesmi, most a bürokraták diktátumának megakadályozásához. Olyan ez, mintha egy vállalatnál nem a tulajdonosok vagy az igazgatók, hanem a könyvelő diktálná az üzletpolitikát. Avagy mondjuk az általam fizetett autószerelő politikai kritériumokhoz kötné az olajcserét.

Vétójog? Az a mesében van.

Mit jelent a minősített többség? Nem csak azt, hogy legalább 15 tagállamnak kell, hogy egyezzen a véleménye. Az is szükséges, hogy a javaslatot ellenző tagállamok az EU teljes népességének legalább 65 százalékát képviseljék. Fordítsuk ezt magyarra: ha Berlin és Párizs akar valamit, az ellen de facto senki sem tehet semmit. Lehet V4, lehet déli államok összefogása, Brüsszel mindent és mindenkit eltipor.

Van ennek a javaslatnak még egy mélyen „demokratikus” vonása. A tervet még a jövő évi uniós választások előtt akarják keresztülverni, amíg píszí többség van az Európai Parlamentben, és megfelelő bürokraták a biztosok Juncker vezetésével. (Az Európai Bizottság mindenható elnökét a Parlament választja jelenleg, a biztosokat tagállamok delegálják, de ők kevés kivétellel öt percen belül beépülnek a brüsszeli csinovnyik gárdába. Habár ki tudja, jövőre még ezeket a szabályokat is „europaizálhatják”.)

Végezetül, hogy világos legyen, ez az egész nem csak pénzről szól.

Tegnap Marrákesben ülésezett több tucatnyi afrikai ország és az uniós tagállamok képviselője. A migrációról volt szó.

Végül született egy zárónyilatkozat. Ebben többek között az van, hogy „inspirálni kell az új migrációs csatornák kiépítését”. Mivel a „migráció a gazdasági növekedés motorja, a globális jólét alapja és szervezni, nem pedig megállítani kell a folyamatot”. Ezt Soros sem diktálhatta volna pontosabban.

Magyarország képviseletében Szijjártó Péter külügyminiszter nem írta alá ezt a botrányos dokumentumot.

És ez a nyilatkozat csak jelzés. De mi van, ha – ahogy a pénzügyi kérdéseket – egy következő hasonló javaslattal majd az illegális bevándorlás kérdését is magához vonja Brüsszel? Kelet-Európa onnantól csak bólogathat. Természetesen mosolyogva és lelkesen, mert ha nem, újabb pénzt vonnak meg tőlünk– amit mi fizettünk be.

Nagyon rendbe kéne tenni valamit ebben az európai „közösségben”!

fotó: proadsheet.ie

Máté T. Gyula - ]]>https://matete.pestisracok.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (516) Sport (729) Történelem (15) Egészség (50) Mondom a magamét (6465) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1304) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (142) Jobbegyenes (2484) Életmód (1) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (260) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gazdaság (669) Politika (1581) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>