Ma 2023 október 01. Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.
Janisch Attila és a "fideszbaba"

Janisch Attila és a "fideszbaba"

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szégyelld magad. Mélységesen.

A jelenlegi kormánypárttal azonosítani az élet legnagyobb adományát, a gyermekáldást - gané tempó.

Olvasom Janisch Attilát a ]]>Magyar Narancsban]]>, és néhány apróságot olyan szívesen tisztáznék vele.

Elsőként azt, hogy egy filmrendezőnek vajon miért kell politikai elemzéseket publikálnia? Értem én, hogy a liberális demokráciában éppen az a szép, hogy mindenki belebeszél mindenbe, amihez nem ért, hogy véletlenül sem azzal foglalkozik, amivel képességei, életkörülményei alapján foglalkozhatna, de Janisch Attila és a politika… Hát. Majdnem olyan katasztrofális a végeredmény, mintha én megírnám a Nosztalgikus elemek építkezése Federico Fellini korai filmjeiben című esszémet. Nem írom meg, mert hülye vagyok hozzá.

Pontosan olyan hülye, mint Janisch Attila a politikához.

Ha személyesen ismerném, a fülébe súgva bátorítanám Janischot, hogy inkább rendezzen valamilyen filmet, mint látom, az elmúlt tizenöt évben eléggé hiányos a biográfia, de nem csoda, a politizálás már csak olyan életforma, amely nehezen tűr riválist. Én csak tudom, ebből élek, Janisch viszont művész volna vagy mifene, így tényleg érthetetlen, miért nem áll a kamera mögé és osztja rendezői utasításait ahelyett, hogy serényen köznevetség tárgyává válik.

Fenti cikkének fő motívuma, hogy Orbán tulajdonképpen Ceausescu, és hogy a zseniális analógia alapján közel a bukás – nem túl elmés, de még nem is egyedi találmány. Nyilván amíg félrenéz az ember egy pillanatra, már meg is bukott Orbán, így megy ez a honban, ahol Janisch Attila barátai legutóbb kilencvenegyen szimpatizáltak egymással a Hősök terén. Nagylelkűen engedjük el a ziccert, és ne utaltassuk Janischot erdélyi testvéreinkhez, akik tudnának egyet s mást regélni a népét kiéheztető, börtönbe hurcoló és agyonverető Conducator és a magyar miniszterelnök közötti halványka különbségről. Mondom, hagyjuk ezt. Inkább vessük tekintetünket a Janisch cikkében éktelenkedő kifejezésre, amellyel a minapi családvédelmi intézkedések nyomán majdan megszületendő kisgyerekeket tuszkolja be a maga – a Király utcától a Pozsonyi útig terjedő – világképébe.

„Fideszbaba”.

Igen, ezt írja Janisch Attila. „Fideszbaba” minden gyerek, aki ezután születik, mondja a tizenöt éve szakmailag halott rendező, nagyot sóhajt, és ügyesen elnéz a klaviatúra felett, hátha eszébe még jut egy-két mocskos szemétség magyar honfitársairól.

Mert Janisch, ezt azért lássuk világosan: bizony, aljas és becstelen megjegyzés ez a „fideszbaba”. A magunk beteg világképe alapján a túloldalra tolni minden családot alapító magyar embert – elmebaj. A jelenlegi kormánypárttal azonosítani az élet legnagyobb adományát, a gyermekáldást – gané tempó.

Nem tudom, hogy az 1957-ben született Janischnak vannak-e gyerekei. Ha nincsenek, eleve nem világos, honnan meríti a bátorságot, hogy másokért felelősséget viselő, családos embereket minősítsen. Ha pedig van gyereke, vannak gyerekei, akkor vajon korszakolja őket otthon? Lányom te 1985-ben láttad meg a napvilágot, Kádár-baba vagy, te fiam meg 1997-ben, Horn-baba lettél. Az ember már kevés dolgon lepődik meg, de hogy Janischéknál a közélet irányította a libidót a döntő pillanatokban, nem pedig a vágy és a célszerűség, cseppet megfekszi az egészséges gyomrot.

Nem tudom, Janischéknál mi a módi, de a világ népességének rajta és liberális elvbarátain kívüli hányada rendszerint nem gondol politikára nemzés közben. Vagy ha igen, viszonylag ritkán. Én egyszer felidéztem Fidel Castro borzas alakját, de a vágyak elillantak. Szívből kívánom, hogy Janisch Attila szexuális életét valamely számára rokonszenves politikus színezze, fűszerezze, és majd következő cikkéből kiderül, kire sikerült asszociálnia. Előzetes tippem: Gyurcsány-baba, Szanyi-baba, és most figyeljük, ha kilyukad az izé, zokni: Hadházy-baba.

Ez egytől egyig nagyon indokolt és érthető asszociáció, jó egészséget hozzá!

Egyébként meg Janisch Attila, szégyelld magad. Mélységesen.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Kultúra (6) Mozaik (83) Sport (729) Vetítő (30) Flag gondolja (34) Gazdaság (689) Politika (1581) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (529) Egészség (50) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Mondom a magamét (7105) Történelem (16) Tereb (145) Heti lámpás (276) Jobbegyenes (2684)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>