Ma 2022 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
Hargitay, Darnyi, Rózsa… Milák!

Hargitay, Darnyi, Rózsa… Milák!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nagy bajnokokat a nagy ellenfelek teszik még erősebbekké.

A címben vázolt sormintát akár lecserélhetnénk a következőre is: Michael Phelps, Chad le Clos… Milák Kristóf. A 22 éves magyar úszóklasszis a hazai és a nemzetközi térben is szűk, elit klubba került be azzal, hogy két aranyéremmel zárta pénteken a budapesti vizes vb-t a Duna Arénában.

 

Találkozunk 2027-ben.

Egy csibész félmosoly kíséretében, ]]>ezzel a rövid mondattal búcsúzott Milák Kristóf]]> a szavain csüngő újságíróktól a vegyes zónában, miután ]]>a világcsúccsal megnyert 200]]> után 100 pillangón a második világbajnoki címét is megszerezte pénteken a hazai vb-n.

Öt év múlva újra Budapest rendezi a vizes sportágak legnagyobb viadalát, és Milák van annyira fiatal, hogy még akkor is a csúcson lehet majd. A jövőt persze nem láthatjuk előre, bármikor felbukkanhat egy csodaúszó a világ egy távoli pontján, de 

látva Milák fölényét, a motiváció megtartása lehet a legnagyobb kihívás számára 2027-ig.

Merthogy 22 éves korára olimpiai bajnok, világcsúcstartó és a 2019-ben szerzett vb-aranyával együtt immáron háromszoros világbajnok.

Ha pedig csak az idei vb-n nyújtott teljesítményét nézzük, akkor a duplázással már most igazi legendák közé került. Milák a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon két aranyérmet szerzett. Előtte ezt csak hárman tudták véghez vinni:
– Hargitay András (1975, Cali, 200/400 vegyes),
– Darnyi Tamás (1986, Madrid és 1991, Perth, 200/400 vegyes),
– Rózsa Norbert (1994, Róma, 100/200 mell).

 

A nemzetközi mezőnyben is óriási sztárok nyomdokába lépett Milák. Korábban csak két úszónak sikerült mindkét pillangószámban, 100-on és 200-on is győznie egy vb-n. Az egyikük a legendás Michael Phelps, aki 2007-ben és 2011-ben hozta össze a bravúrt, a másik pedig a dél-afrikaiak olimpiai bajnok klasszisa, Chad le Clos, aki 2013-ban volt legyőzhetetlen.

]]>

Van még egy aspektus, amiből látszik, hogy Milák milyen ritka ajándékot adott a magyar szurkolóknak. 200 pillangón világcsúccsal szerezte meg az aranyérmet, hasonlóra hazai közönség előtt csak az olasz úszósport kiemelkedő alakja, Federica Pellegrini volt képes 2009-ben, Rómában, illetve Szun Jang 2011-ben, Sanghajban – utóbbival azonban nem szívesen vesszük egy kalap alá Kristófot.

A kínai az a botrányhős, aki összetörte a vérmintáit tartalmazó fiolákat, amikor doppingellenőrzése lett volna, riválisai pedig úgy tiltakoztak ellene, hogy nem álltak fel mellé a dobogóra a 2019-es vb-n. De ez egy másik történet.

A lényeg, hogy Milák nagyon hamar nagyon sokat ért el, az pedig különösen nehézzé teheti a felkészülését hosszabb távon, hogy nincsenek igazi ellenfelei. Kétszáz pillangón eddig is kiemelkedett a mezőnyből (a valaha volt öt legjobb idő az övé, rajta kívül senki nem úszott 1:51-en belül), de Budapesten százon is hasonló volt a helyzet.

A rövidebb távon Caeleb Dressel volt Milák fő célpontja, ő sarkallta a jobb teljesítményre, ám az amerikai állítólagos mentális gondok miatt visszalépett]]>. Dressel hamarosan 26 éves lesz, az ő pályafutása lassan a vége felé közeledik, főleg ha valóban problémái vannak.

Nélküle Milák százon is egyedül marad. Ötven másodpercen belül csak négy ember úszta le valaha a 100 pillangót: a világcsúcstartó Dressel, akinek a jövője kérdéses, Michael Phelps, aki már visszavonult, cápadresszben a szerb Milorad Csavics, aki már szintén nem aktív – és Milák.

]]>Dressel nélkül a nagy idő nem is jött ki Kristófból]]>, aki 50,14-gyel is kényelmes győzelmet aratott pénteken. Kérdés, hosszú távon hogyan hat rá, hogy nincs kivel versenyre kelnie.

Hiszen a nagy bajnokokat a nagy ellenfelek teszik még erősebbekké.

Szalay Attila - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Nagyvilág (1464) Gazdaság (667) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Mozi világ (440) Kultúra (6) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2383) Heti lámpás (260) Sport (729) Mozaik (83) Tv fotel (65) Belföld (8) Politika (1581) Irodalmi kávéház (513) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (141) Egészség (50) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6241)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>