Ma 2022 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
Greta Thunberg újra támad

Greta Thunberg újra támad

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mit akar ez a buta kislány? Mit képzel magáról?

Vajon mi a titka a megfelelő képesítés nélküli, „botcsinálta” zöldaktivistának? Portré Soros György egyik legkedvesebb aktivistareménységéről.

A svéd klímaaktivista és a mögötte felsorakozó civil zöldszervezetek újra támadnak, és keményebbek, mint eddig bármikor. Most már egyenesen ]]>azt követelik]]> az Európai Bizottság alelnökétől, hogy az uniós mezőgazdaság jövője a lehető legnagyobb mértékben tartalmazza azokat a célokat, amelyek hozzájárulnak az általuk elképzelt zöldebb, fenntarthatóbb termeléshez. Sokak számára ]]>úgy tűnhet]]>, hogy a tagállamok minisztereire nehezedő brüsszeli nyomás meghatározó oka Greta Thunberg, a zöldszervezetek és más NGO-k.

A kezdetek

Közel három esztendővel ezelőtt egy ismeretlen 15 éves kisasszony, Greta Thunberg a svéd parlament előtt táborozott egy kézzel írott tábla mellett, amelyen a „Skolstrejk för Klimatet” (Éghajlati sztrájk) felirat állt. 2018 nyarán Greta Thunberg minden pénteken elindult a svéd parlamenthez, az iskolából kimaradva, hogy ösztönözze a politikai vezetőket az éghajlatváltvelozással kapcsolatos fellépésre. Alig egy évvel később a 16 éves környezetvédelmi aktivista vezette az egyik legnagyobb globális éghajlati sztrájkot, amely becslések szerint 4 millió embert fogott össze, összesen 161 országban, világszerte. A Time magazin 2019-ben az év emberének választotta.

Alig egy év alatt a tiltakozástól a globális mozgalom vezetéséig jutott. De Greta Thunberg hírneve véletlen lenne? Felmerült, hogy a tinédzser reflektorfénybe kerülése valójában egy gondosan kidolgozott PR-kampány része. Thunberg a magányos tiltakozását követő egy év alatt már Davosban, az Európai Unióban, az Egyesült Államok kongresszusában és az Egyesült Nemzetek Szervezetében beszélt az éghajlatváltozásról. A Thunberggel találkozó hírességek és politikusok hosszú listáján szerepel Barack Obama volt amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is.

Thunberg szülei, Malena Ernman operaénekesnő és Svante Thunberg színész, egy könyvet jelentettek meg családi életükről s főként Thunberg gyermekkoráról Scenes from the Heart címmel. Thunberg asszony a könyvben – amelyet nagyrészt azelőtt írtak, hogy a család felhívta magára a figyelmet – a tinédzser Asperger-szindrómáját „szuperhatalomként” jellemezte.

Thunbergnek Asperger-szindrómája van, egy olyan rendellenesség, amelyet gyakran társadalmi szorongás, a társadalmi jelek értelmezési nehézségei jellemeznek. Ahogy Thunberg mondta: „Átgondolom. Vannak, akik csak elengedik a dolgokat, de én nem. Az iskolában az éhező jegesmedvékről és a szennyezésről készült videók hatásra könnyeztem.” Egy interjúban elmondta: „majdnem éhen haltam”.

Érkeznek a dollármilliók

Greta Thunberget kapcsolatba hozták a We Don’t Have Time nevű szervezettel. Annak vezetőjét, Rentzhogot azzal vádolták, hogy Thunberg kisasszony nevével több mint 1,5 millió dollárt gyűjtött be a társaság befektetőitől.

Andreas Henriksson svéd újságíró volt az első, aki rámutatott, hogy Rentzhog valószínűleg már ismerte Thunberget és családját, mivel ugyanazon az éghajlatváltozási konferencián vettek részt ugyanazon év májusában.

Rentzhog később a Facebook felé fordult, hogy tisztázza, „nem titok”, hogy Thunbergnek segített a PR-ban, de nem vett részt az éghajlatváltozási sztrájk tervezésében. Azt mondta, kapott egy „tippet”, hogy tiltakozni fognak a parlamenten kívül, de nem számított arra, hogy a csoport „egyetlenegy 15 éves lányból állna”. A kiadvány szerint a tinédzser családja tagadja, hogy tisztában voltak vele, hogy ilyen módon fogják felhasználni lányuk nevét, és azóta megszakították a kapcsolatot Rentzhog szervezetével.

Greta Thunberg ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Nem vagyok tagja egyetlen szervezetnek sem. Időnként támogatom, és együttműködök több, az éghajlattal és a környezettel foglalkozó nem kormányzati szervezettel. De teljesen független vagyok, és csak magamat képviselem. És teljesen ingyen teszem, amit csinálok, egyáltalán nem kaptam pénzt vagy ígéretet a jövőbeni kifizetésekre. És sem velem, sem a családommal senki nem tette ezt.”

Egy ausztrál újság szerint Thunberg „a globális felmelegedés mozgalmának mélységesen zavart messiása”. „Soha nem láttam olyan fiatal lányt, akinek ilyen sok mentális rendellenessége van, és akit olyan sok felnőtt kezel úgy, mint gurut” – írta Andrew Bolt a Herald Sunban.

Tehát Greta Thunberg az a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott gyermek, akinek mentálhigiénés problémái vannak, s akit csupán a jó szándék vezérel, hogy megmentse a bolygót a globális felmelegedéstől?

Már nyolcévesen...

Thunberg több nyilatkozatában is elmondta, hogy nyolcéves volt, amikor először hallotta, hogy a világ éghajlata változik. Ekkor nem értette, miért nem történik semmi ennek megakadályozásáért. 11 éves korában nagyon boldogtalan volt. Abbahagyta az evést és a másokkal való kommunikációt is.

„Úgy éreztem, hogy én voltam az egyetlen, aki törődött az éghajlattal és az ökológiai válsággal” – mondta Thunberg. „A szüleim nem törődtek vele, az osztálytársaim nem törődtek vele, a rokonaim nem törődtek vele... Úgy éreztem, hogy én vagyok az egyetlen.”

Elhatározta, hogy megváltoztatja ezt, és a családjával elkezdte a kampányát annak érdekében, hogy a világ cselekedjen az éghajlatváltozás ellen. Először rábeszélte szüleit, hogy hagyják abba a húsfogyasztást, sőt anyja, Malena Ernman, a híres operaénekes, akinek karrierjét nagymértékben meghatározza az utazás, állítólag beleegyezett abba, hogy felhagyjon a repüléssel.

Ezután következett éghajlatváltozási sztrájkja a svéd parlament épületének lépcsőjén, feltartva a híressé vált „Skolstrejk För Klimatet” feliratot. Onnantól pedig gyorsan ismertté vált a neve.

Hamis önarckép, amelynek bedől az egész világ

A környezetvédő napjainkban olyan képet fest magáról, amely az éghajlatváltozás megmentőjeként tünteti fel magát. Korábban olyan képek jelentek meg róla, amelyek azt sugallták, hogy egy „túlzsúfolt” német vonat padlóján ül, hazafelé tartva az ENSZ klímakonferenciájáról. A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn (DB) reagált a képre, mondván, hogy Thunberg asszony valójában saját hellyel rendelkezik az első osztályon. Mindez csupán a PR része?

„Amit tudunk, hogy Greta Thunberg előadása az, amit a legjobban csinál” – mutatott rá Caleb Bond a Sky News angol hírcsatornán. „Vitorlás hajókkal járni és a vonatokon a padlón ülni, valójában ez nagy ostobaság” – nyilatkozta a riporter, aki annak a véleményének is ]]>hangot adott]]>, hogy az emberek már unják a „Greta Thunberg-jelenséget”.

]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (667) Mondom a magamét (6236) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Sport (729) Autómánia (61) Jobbegyenes (2379) Életmód (1) Heti lámpás (260) Nagyvilág (1464) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (141) Egészség (50) Irodalmi kávéház (513) Vetítő (30) Politika (1581) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>