Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
c08b6d3c84623d390b759ccdc86423c5.jpg

Fricz Tamás: Most múlik pontosan – mármint a Kádár-korból örökölt „baloldal”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tény, hogy az utóbbi napokban megjelent közvélemény-kutatások egyik fontos eredménye a Fidesz jelentős visszaesése. Ám éppen ezzel összefüggésben észre kell vennünk a másik, legalább olyan fontos jelenséget: {...}

{...} a vezető kormánypárt látványos népszerűségvesztéséből alig profitált valamit a posztkommunista baloldal – beleértve ebbe az MSZP-t, a DK-t és az Együttet is.

Mindez pedig azt jelentheti: utóbbiak számára ez már a vég kezdete. Ha ugyanis az önmagát még mindig váltópártnak gondoló MSZP nem, vagy csak alig képes abból profitálni, hogy a kormányzó párt (beleértve persze a KDNP-t is) alig két hónap alatt mintegy 900 ezer potenciális szavazóját ]]>veszíti el]]>, akkor ez azt jelenti, hogy a választók már nem számolnak velük, mint valóságos kormányzati alternatívával.

Első ránézésre természetesen az a fő hír, hogy a Fidesz három választási győzelem után megdöbbentő gyorsasággal veszítette el híveinek egy jelentős részét. (Ennek okait az elmúlt napokban-hetekben sokan és sokszor helyesen elemezték már, ezért ennek részleteibe ezúttal nem mennék bele.) Ugyanakkor mégsem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz előnye mind az összes megkérdezett, mind a biztos pártválasztók körében még most is tetemes, hiszen például a Mediánnál az összes megkérdezett körében a Fidesz 26 százalékkal vezet, utána a Jobbik következik 15, majd az MSZP 12 százalékkal, a többi kis párt pedig a bejutási küszöb környékén, vagy az alatt helyezkedik el. A Szonda Ipsosnál pedig a biztosan szavazók között a Fidesz 45 százalékon áll, utána következik a Jobbik 24, az MSZP pedig 18 százalékkal, a többiek itt is az ötszázalékos bejutási küszöbbel küszködnek – kevés sikerrel.

Nem az történt tehát, hogy az ellenzéki pártok egyike hirtelen óriási népszerűség-növekedést könyvelhetett el, aminek következtében mintegy tíz-tizenkét százaléknyi szavazót „elrabolt” a vezető kormánypárt hívei közül, s egyben kormányváltó erővé avanzsált. Helyette a következő zajlott le: a kormánypárto(ka)t támogató szavazók egy jelentős, 800-900 ezres szelete az elmúlt hetekben csalódott az Orbán-kormány egyes lépéseiben, illetve a vezető kormányzati elit egyes tagjaiban (távirati stílusban: internetadó-tervezet, vasárnapi boltbezárási tervezet, drogtesztjavaslat, egyes politikusok „rongyrázásai”, korrupciógyanús ügyletek, rossz, ügyetlen nyilatkozatok és kommunikáció stb.), ezért „büntetésképpen” átlépett a bizonytalanok, a nem nyilatkozók táborába.

Az adatok tehát magukért beszélnek: a Fidesztől most elforduló mintegy tíz százalék nem más pártoknál, hanem döntően a bizonytalanok táborában kötött ki. Vagyis: nem ment át sem a baloldalra, sem a liberálisokhoz, sem a Jobbikhoz!

A csalódott Fidesz-szavazók „parkolópályára” álltak, s várakoznak: megvárják, hogy a következő időszakban kedvenc pártjuk képes-e arra, hogy felülvizsgálja önmagát, képes-e az önkorrekcióra, sőt – bármilyen rosszul hangzik is ez a kommunista felhangja miatt – az önkritikára. S majd utána dől el: eltávolodásuk csak ideiglenes volt, avagy véglegessé válik, aminek következtében új pártot keresnek maguknak, vagy végleg elfordulnak a pártversenytől.

Vagyis ne feledjük: a Fidesz – minden valóságos és látható megtorpanása ellenére – még mindig magabiztosan vezeti a pártranglistát, ami azt jelenti, hogy kormányzóképesség szempontjából egyelőre továbbra sincs valóságos ellenlábasa a pártok versenyében. Ám kétségtelen: ez a helyzet középtávon már megfordulhat.

Másfelől viszont, a Fidesz szempontjából kialakult „miniválság” megoldásának a kulcsa egyelőre még a vezető kormánypárt kezében van: ha képes tanulni az elmúlt hetek nem is kicsi hibáiból, ha vissza tudja szerezni társadalmi valóságértelmezési, valóságérzékelési képességét, akkor megállíthatja a népszerűség-csökkenését, s visszafordíthatja a folyamatokat.

A Fidesz népszerűség-csökkenése tehát még nem trend, de azzá válhat, ha a vezető kormánypárt nem, vagy nem jól dolgozza fel az elmúlt hetek történéseit.

A Fidesz politikai jövője tehát jelen pillanatban bizonytalan, azonban a posztkommunista gyökerű baloldali pártok kilátásai egyértelműen siralmasok. S nem pusztán azért, mert a vezető kormánypárt népszerűség-csökkenéséből nem tudtak érdemben profitálni, hanem azért is, mert az elmúlt hetek tüntetései megmutatták: az Orbán-kormánnyal szemben elégedetlen társadalmi csoportok nem fogadják el, sőt nem tűrik el a hagyományos baloldali pártok irányítását, sőt még támogatását sem, ellenkezőleg, láthatóan saját erőből, saját szervezeti, mozgalmi, szervezési módszerekkel kívánnak fellépni a közéleti színpadra.

Mind a két tényező – a baloldali pártok stagnálása a népszerűségi listákon és az új tüntetések résztvevőinek elhatárolódása ezektől a pártoktól – egyértelműen azt mutatja, hogy a posztkommunista pártok ebben az állapotukban nem képesek mértékadó szerepet játszani a politikai versenyben. Úgy tűnik, a posztkommunizmusnak tényleg annyi.

Mi következhet ezek után a pártversenyben, kitekintve 2018-ig?

Lengyelországban a posztkommunista és ultraliberális „baloldal” 2005-ben elbukott, s azóta sem tért magához, a baloldalon vákuum van, s igazából két jobboldali képződmény viaskodik a kormányzati hatalomért, a Polgári Platform (PO) és a Jog és Igazságosság Pártja (PIS).

Magyarországon véleményem szerint három út lehetséges. Az egyik a lengyel változat, Fidesz–KDNP-vel és Jobbikkal. A másik, hogy létrejönnek új (párt)szerveződések a baloldalon, amelyben csak akkor kaphat „lapot” az MSZP, ha totális személyi és szemléletbeli megújuláson megy keresztül. A harmadik, hogy teljesen újszerű, a hagyományos pártpaletta logikáját figyelmen kívül hagyó, a civil társadalomra építő közéleti alakulatok jönnek létre.

Meglátjuk. Egy tény biztos csak: még mindig a kormánykoalíció kezében van a fő folyamatok meghatározása és saját sorsa.

Fricz Tamás - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Mondom a magamét (7657) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Gazdaság (711) Tereb (146) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (319) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2815) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Sport (729) Politika (1582) Tv fotel (65) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Életmód (1) Autómánia (61) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>