Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
298d1872b9090b01aa5506b95041e1e6.jpg

Frei Tamás: Túl sokan vagyunk

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A világ túlnépesedése minden baj legfőbb oka. Legalábbis sokan látják az ezernyi globális probléma eredőjét a Föld megállíthatatlannak tűnő népesség-növekedésében.

Naponta háromszázezerrel leszünk többen, egyetlen hét alatt budapestnyi lakossággal gyarapszik a Föld. Dan Brown legutóbbi regénye, az Inferno, melynek bizonyos jeleneteit épp most forgatták Budapesten, éppúgy ezt a témakört járja körbe, mint azok, akik a legújabb kori népvándorlás okait és megoldásait keresik.

A szerb–magyar határon, vagy az amerikai–mexikóin épített kerítés ugyanarról szól, amiről Angelina Jolie beszélt pár napja a lassan kétmillió menekültet (főleg szíreket) befogadó török menekülttáborokban. De a Földközi-tengeren vagy a délkelet-ázsiai vizeken, lélekvesztőkben menekülő, aztán megfulladó ezrek sorsa is mind ugyanoda vezethető vissza. Legalábbis egyre többek szerint. Hogy túl sokan vagyunk.

Az úgynevezett nyugati világban egyébként nem. A Földön úgy lett mostanra 7,3 milliárd ember (amikor én 1966-ban megszülettem, akkor még csak alig hárommilliárdan voltunk), úgy lettünk ennyien, hogy a gyarapodáshoz Európa, Észak-Amerika vagy éppen Japán szinte semmit sem tett hozzá. A szegények lesznek egyre többen. A nincstelenségbe főleg Afrikában, Ázsiában és Közép-, valamint Dél-Amerikában születnek bele egyre-másra a gyermekek.

Ezzel szemben a nyugati világban egészen másféle demog­ráfiai robbanás készül. Miközben az elmúlt évtizedekben a világ összlakossága megkétszereződött, ez idő alatt a 65 évesnél idősebbek száma a fejlett világban meghatszorozódott. A nyolcvannál idősebbek száma pedig a tizenhétszeresére nőtt. Az egészségügy fejlődése nemcsak Afrikában tart életben kisgyerekeket, hanem Nyugaton is időseket. Ami persze remek hír mindenkinek, főleg, hogy a Nyugaton születő kevés gyerek miatt ez a trend nem növeli a Föld összlakosságát.

Eltekintve most a nyugdíjkorhatár problémájától és az állami költségvetéseket feszítő következményektől, érdekes folyamat, hogy a nyugati világban az idősek válnak a legjobb fogyasztókká. Mert nekik van idejük, felhalmozott pénzük, és jó nyugdíjuk. Világviszonylatban a vagyon több mint háromnegyede 65 évesnél idősebbek kezében van.

Svájcban ma már a 65–74 éves korosztály költ a legtöbbet, nemcsak egészségügyi szolgáltatásokra, hanem utazásra, információs ismeretekre és alkohollal nem összefüggő szórakozásra. Könyvek, színház, múzeumok, hosszú a sor. Egyszerűen azért, mert egy egész életpálya megtakarítása áll a rendelkezésükre. Sok idő, és kevés, esetleg csak egyetlen gyerek. Aki már szintén jól keres. Durván hangzik, de nem akarják a sírba vinni a pénzüket, inkább elköltik. A hosszabbá váló életívekkel, a nyugati társadalmak önzésével, a mának élés fétisével ilyenné alakult a fogyasztói világ. Az amerikai tőzsdén ma már alapszabály, hogy csak olyan vállalatok részvényébe érdemes hosszú távon is befektetni, melyek termékeinek legalább a 30 százalékát 55 évesnél idősebbek vásárolják.

Egyvalamibe viszont inkább ne invesztáljon senki. Épp ezen a héten olvastam a hírt, hogy bajba került a legnagyobb amerikai temetkezési cég. Morbid dolog, de nem halnak meg elegen. Egyetlen megoldást látnak, valahogy rávenni az élőket, hogy sokkal nagyobb számban vegyék meg előre a sírhelyüket, mert ez betömné a kieső bevételek okozta rést.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Egészség (50) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Mozaik (83) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7603) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (313) Sport (729) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2804) Gazdaság (709) Életmód (1) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>