Ma 2020 szeptember 18. Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz.
38d67fb1a746f781b955617db2e8de63.jpg

Frei Tamás - Robert Redford és a bumeráng

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bumeránghatás – ezzel írható le az a történet, amely hetek óta megosztja Amerikát.

Az afrikai bumeráng fordult vissza, és találta el azokat a hangoskodó állatvédőket, akik hirtelen a saját házuk táján szembesültek egy olyan szövevényes és nehezen eldönthető dilemmával, amellyel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt még magabiztosan osztották az észt.

Az amerikai vadlovakról van szó, de a bumeráng Afrikából érkezik. Amikor pár évvel ezelőtt felvetődött, hogy Afrika déli országaiban szervezetten ki kellene lőni sok ezer elefántot, mert „felfalják” a növényzetet, és ezzel a tápláléklánc gyengébb szereplőit veszélyeztetik, akkor épp az amerikai állatvédők voltak a leghangosabbak. Hogy miként is képzelik ezt Namíbiában és Botswanában?! Meg persze Zambiában! Hiszen épp hogy csak sikerült megfékezni az orvvadászatot (nem mindenhol persze), és újra a növekedés útjára terelni az elefántpopulációt.

Akik viszont ki szerették volna lőni őket, azok a napi 12 órában fákat legelő és háborús pusztítás módjára Afrika szavannáin átdübörgő elefántok millió tonnányi zöldélelméről beszéltek, hogy a száraz évszak végére az elefántok eleszik más állatok elől a táplálékot. Most aztán kiderült, hogy Amerikában is hasonló a helyzet. Az új-mexikói vadlovak tízezerszám szaporodtak túl, és dollármilliókban mérhető károkat okoznak, többnyire a navahó indiánok rezervátumaiban.

Amerikában pár évvel ezelőtt még léteztek vágóhidak. Évente harmincezer vadlovat mészároltak le, és a húsukat olyan országokba exportálták, ahol esznek lóhúst, például Belgiumba, Kínába és Kazahsztánba. Egy idő után azonban győzött az állatvédő lobbi, és elérte, hogy a washingtoni kongresszus ne finanszírozza tovább a lómészárszékek ellenőreinek fizetését, így nem maradt senki, aki kiadta volna a vadlovak „ehetőségéről” szóló állat-egészségügyi igazolásokat. Tehát leálltak a vágóhidak, a vadlovak pedig szaporodni kezdtek.

Éppen úgy, mint az elefántok Afrikában. Nemrégiben aztán a navahó indiánok azt kérelmezték, hogy legalább három vágóhíd újra megnyílhasson Texasban és Új-Mexikóban. Ekkor viszont újra támadásba lendültek a zsebforradalmárok, a konkrét problémát nem ismerő, de hangos állatvédőként népszerűségre törekvő mozgalmárok. Köztük persze sok ismert ember is, jelen esetben például Robert Redford. A hollywoodi sztár petíciót írt (alaposabb tájékozódás nélkül), hogy ő „az indiánok oldalán áll, és ellenzi a lómészárszékeket, mert a vadlovak levágása ellentétes az indián törzsi kultúrával és értékrenddel”.

Hát nem! Köszönjük, Mr. Redford, mondták maguk az indiánok, de nem ellentétes, és épp mi szeretnénk levágni a vadló-populáció egy részét, mert megeszik a növényeinket, leradírozzák a gabonaföldjeinket, és hasonlók. Kínos ügy, Robert Redford el is tűnt évi rendes szabadságára, és nem nyilatkozik. A bíróság viszont közben helyt adott az állatvédők petíciójának, és Robert Redford kérésének megfelelően egyelőre elhalasztotta a mészárszékek megnyitását. A kompromisszumos javaslat most úgy szól, hogy az indiánok fogamzásgátlóval oltsák be a vadlovakat, és így fékezzék meg a túlszaporodásukat. Kíváncsi vagyok, mit szólnának ehhez az elefántok?

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1571) Mozaik (83) Egészség (50) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (490) Heti lámpás (243) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1849) Tv fotel (65) Kultúra (6) Mondom a magamét (4795) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Nagyvilág (1452) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Belföld (5) Flag gondolja (33) Gazdaság (652)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>