Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
fd465273060c07fcbdea738fca85c892.jpg

Frei Tamás: Közép-európai euróválság

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lépjünk be az eurózónába, vagy sem? Mi tenne jobbat Magyarországnak? Sokat veszítenénk a függetlenségünkből? Vagy a cserébe kapott háttér és erő megvédené Magyarországot ezerféle belső és külső kilengéstől?

A nálunk egyelőre érzékelhetően csak hipotetikus kérdés a hétvégi lengyel elnökválasztás második fordulója előtt lett érdekes. Ott ugyanis hirtelen központi témává lépett elő az euró esetleges bevezetése. A két egymással szemben álló jelölt ugyanis ellentétesen vélekedik a kérdésről, ezzel is bizonyítva a lengyel közvélemény megosztottságát. A nemzeti-konzervatív jelölt, Andrzej Duda éppúgy elveti az uniós pénzügypolitikához történő szorosabb csatlakozást, mint a jobbra húzó magyar szavazók többsége.

Az érvek Lengyelországban körülbelül ugyanazok, mint Magyarországon. 

Az euró a nemzeti függetlenség újabb darabjának feladása lenne, kiszolgáltatná az országot a frankfurti pénzügypolitikának. Csökkenne a mozgástér, a manőverezési képesség. Ami pedig fontos – van benne igazság bőven –, hiszen a 2008 utáni gazdasági válság megmutatta, hogy a kelet-közép-európai, nem euróövezeti országok sokkal gyorsabban és rugalmasabban tudtak reagálni a kihívásokra, mint a nekik megfelelő méretű, de Frankfurtból kommandírozott euróövezeti országok. Mint például Portugália, Görögország vagy éppen Írország.

Akik Lengyelországban ennek ellenére a csatlakozás mellett érvelnek, azok főleg a jelenlegi elnök, Bronislaw Komorowski körül csoportosuló jobbközép, liberális és polgári platform szószólói. Ők azt bizonygatják – a nálunk sajnos le sem folytatott – vitában, hogy az eurócsatlakozás fontos lendületet adna a gazdaságnak, mert az árfolyamrizikó kiesése rengeteg külföldi beruházót csábítana. Hiszen nem fordulhatna elő (mint az Magyarország esetében is többször megtörtént), hogy a forint vagy zloty árfolyamesése miatt veszteséget kelljen a befektetőknek elkönyvelniük. Mert ez bizony sokakat visszatart. Arról már nem is beszélve, hogy a külső turbulenciák (milyen szép szó), nos, a külső viharok esetén az euró, már csak az ereje miatt is, védettebb, mint a kis kelet-európai valuták. Lásd ukrán válság, és hasonlók. Ebben is sok igazság van.

Az mindenesetre tény, hogy a lengyel elnökválasztási kampányban központi kérdéssé váló eurócsatlakozás ügye és a hangoskodás körülötte feltűnt Nyugat-Európában. Most valahogy észrevették… Az elmúlt napokban több olyan cikk is megjelent a nyugati sajtóban, amely ezt elemzi, és azon csodálkoznak, hogy tényleg: a kelet-közép-európai régió három legerősebb állama, a lengyel, a cseh és a magyar eddig nem lépett be az euróövezetbe, és a jelek szerint nem is akar. Vajon miért?

Pedig bőven megtehetnék, a lengyelek és a csehek mindenképp. 

Az összes úgynevezett maastrichti kritériumot, államadósságtól kezdve a hiánycélokig, bőven teljesítik (mi, magyarok is csak a GDP-arányos hiánnyal állunk hadilábon), ennek dacára nem dörömböl a frankfurti ajtón senki. Jegyzem meg, hogy össztársadalmi szinten mi, magyarok vagyunk a leginkább európártiak. 51 százalék még mindig csatlakozni szeretne, a lengyeleknél már csak 40, a cseheknél 24. Tíz évvel ezelőtt mindhárom országban kétharmados többségben voltak az euróra vágyók.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Életmód (1) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Mozaik (83) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Egészség (50) Jobbegyenes (2804) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Heti lámpás (313) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Történelem (18) Mondom a magamét (7603) Nézőpont (1) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Gazdaság (709)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>