Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
f9e87895e33703edbcfef057fbfb177e.jpg

Frei Tamás: Hamisított világ

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kamu napszemüvegek, táskák, világmárkák koppincsai az utcasarkon, bőröndből árulva. Magyarország is tele már az ilyesmivel, a többnek, gazdagabbnak látszani akaró emberek magamutogató ösztönére alapozott hamisítási üzlet vadhajtásaival.

Ne menjünk most bele abba, hogy ez miért és hogyan is okoz károkat. A zsebből zsebbe, számla, adó és elszámolás nélkül árult tárgyak. Hány rendes üzletet tesznek tönkre és hány munkahelyet szüntetnek meg világszerte a státusszimbólumokra vadászó, de persze mindent olcsón megkapni akaró emberek. Inkább hüledezzünk kicsit azon, hogy ez mostanra már hová jutott!

Mert a hamisított világ a jelek szerint tényleg nem ismer határokat. Kínában olyan kamu IKEA- és Apple-üzletek működnek, ahol maguk az alkalmazottak is azt hiszik, hogy ők az IKEA és az Apple alkalmazottai. Annyira tökéletes a másolat. A svéd lakberendezési lánc hasztalan perel, mert Kínában nem védik megfelelő törvények a szellemi tulajdont.

A hamis IKEA-ban nem svéd húsgombócot adnak az étteremben, hanem kínai ételt, és ez már elég ahhoz, hogy az IKEA ne nyerhessen bírósági pert Kínában. Mert ha más az étel, akkor az az IKEA nem is másolat, hanem megújított koncepció.

De mondok egészen extrém példákat is. Világszerte több tucat koppintott Stonehenge emlékhely létezik. Eredeti méretben. A körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben áll, de a múlt héten épp Ausztráliában adtak át egy teljesen „eredetit” a turistáknak. Miért is kellene Stonehenge miatt keresztülrepülni a fél
világot, ha Ausztráliában is van egy? Ha jó a hamis Louis Vuitton-táska az embereknek, akkor jó nekik a hamis Stonehenge is, nem? Erre jöttek rá a kamuüzlet nagybefektetői. Úgyhogy ma már áll az öt év alatt felépített, tökéletes Tádzs Mahal-kópia Bangladesben és a kínai nagy fal Dél-Koreában. Tudtak róla?

Vagy az óceán mélyéről „felhozott” hamis Titanicról egy amerikai kisvárosban, Pigeon Forge-ban, ahol óriási bevételekre számítanak jövő áprilisban, a Titanic elsüllyedésének századik évfordulóján?

Egyelőre nem tudom a választ, de a kérdés már a fejemben van. Jó ez nekünk?

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Vetítő (30) Gazdaság (667) Mozaik (83) Történelem (15) Jobbegyenes (2432) Nagyvilág (1464) Belföld (8) Tereb (142) Irodalmi kávéház (514) Politika (1581) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (6349) Kultúra (6) Sport (729) Egészség (50) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Életmód (1) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>