Ma 2023 február 01. Ignác napja van. Holnap Karolina, Aida napja lesz.
c54ae24d8dc73bcf689f60434f788c15.jpg

Frei Tamás: Az orosz gazdasági szankciók hatása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Európa lábon lőtte magát az Oroszországgal szemben bejelentett gazdasági szankciókkal – állította a magyar miniszterelnök a múlt héten, ismét heves vitákat váltva ki ezzel.

Volt olyan európai politikus, aki indulatos kirohanást intézett Orbán Viktor ellen, arról értekezve, hogy inkább mi lőjük lábon saját magunkat, mint hogy az oroszok lőjenek minket fejbe. Voltak persze (például a csehek), akik a magyar kormányfővel értettek egyet.

Annyi haszna mindenképp volt Orbán Viktor kijelentésének, hogy az európai sajtó mélyebbre ásott, és előkaparta a számokat. Egyelőre nehéz levonni a végkövetkeztetést, mert túl sok ellentmondásos tény került napvilágra, de annyi azért tisztán látszik, hogy bármerre is célzott Európa (a saját lábára vagy Oroszország fejére), Moszkvát aligha találta el.

 

Moszkva sokak szerint legjobb delikátüzlete, az 1901-ben alapított Jeliszevszkij Gourmet

 Egyelőre semmiképp. A bank-, az energia- és a hadiipari szektorra kiterjedő szankciók a jelek szerint annyira felületesek, hogy komoly sérülést aligha okoznak majd Moszkvának. Sőt, egyre több hír, tény és szám azt mutatja, hogy az Európai Unió tartósan veszíthet el olyan üzleteket, főleg az orosz gyümölcs- és zöldségpiacon, melyek maradandó károkat okoznak majd a tagországoknak, például nekünk, magyaroknak. Most már ugyanis tudjuk, hogy Putyin elnök alaposan felkészült, jó néhány sakklépéssel előre gondolkodott.

Az ukrán válság miatt bevezetett uniós szankciók életbeléptetése előtt, augusztus 8-án, teljes titoktartás mellett Moszkva olyan széles körű agrármegállapodást írt alá Kínával, amely hosszú évekre átalakítja majd a hatalmas orosz élelmiszerpiacot. A négyezer kilométeres orosz–kínai határszakaszon, Hejlungcsiang tartományban azonnal két új határátkelőhelyet nyitnak. A kínaiak óriás méretű zöldség- és gyümölcspiacokat, valamint elosztóhelyeket létesítenek, hogy az idén várhatóan 80 százalékkal megugró orosz exportjukat ki tudják szolgálni.

Furcsa, de a jelek szerint a szankciók bevezetése előtt Brüsszelben elfelejtették megnézni a statisztikákat. Ma már Kína állítja elő a világ zöldség- és gyümölcstermelésének 37 százalékát. Van miből Oroszországba szállítani. Főleg, hogy Moszkva gázzal fizet majd, már csak ezért is gőzerővel épül tovább az Északkelet-Kínába tartó orosz gázvezeték. A két ország az augusztus 8-i, egyelőre csak részleteiben kiszivárgó megállapodás szerint rubel- és jüanelszámolásra tér át a dollárról. Egyszóval: megoldják.

Mint ahogy megoldja a bojkott alá vont orosz olajcég, a Rosznyefty is. Kína ugyanis előre kifizeti az idei és a jövő évi olajmegrendeléseit, először 26, aztán 63 milliárd dollárt utalva a Rosznyefty számlájára. Nem túl bonyolult matematika, hogy az orosz vállalatnak ebből könnyen futja majd az idén esedékes 12,2 milliárdos és a jövőre lejáró 17,4 milliárd dolláros hitelei visszafizetésére.

Más szóval az orosz gáz- és olajipar is megoldja – megint csak kínai segédlettel.

Azt már lábjegyzetben teszem hozzá, hogy az oroszok élelmiszer-ipari embargójából szándékosan kihagyott Svájcon keresztül amúgy továbbra is ömlik az európai luxusdelikátesz Moszkvába. Sajt, sonka, különleges húsok – másról sem lehet olvasni a svájci lapokban, mint hogy ők aztán most milyen jól járnak azzal, hogy Európa – lábon lőtte magát…

Forrás: Frei Tamás facebook

Kapcsolódó írás
- ]]>Frei Tamás Orbán mellett]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Nagyvilág (1305) Jobbegyenes (2536) Egészség (50) Mozaik (83) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Politika (1581) Történelem (15) Autómánia (61) Belföld (8) Heti lámpás (260) Sport (729) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Tereb (142) Gazdaság (675) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (516) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Életmód (1) Mondom a magamét (6587)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>