Ma 2022 július 07. Apollónia napja van. Holnap Ellák napja lesz.
ad56b15a726d6c98193515c2962e2910.jpg

Frei Tamás - Ahol túl kevés a szemét

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezdeném egy, a magyar fül számára értelmezhetetlen mondattal. A városban, amelyről szó lesz, kevés a szemét. Szó szerint! Nincs elég belőle. Úgyhogy a város vezetése szemetet importál. Részben Angliából, elég sokat Svédországból, de most már Amerikából is – hajón szállítva.

Szemetet!

A tengeri transzport ugyanis olcsó, így aztán ezertonna-szám érkezik a szemét a norvég fővárosba. Oslóról van szó, most már elárulom, ott panaszkodnak arra, hogy nincs elég szemét. Az észak-európai mentalitás, az újrahasznosítás, a jövőbelátás mostanra ugyanis azt eredményezte, hogy Oslóban a központi fűtés, például az iskoláké, mind-mind szemétégetésen alapszik. Arrafelé újrahasznosítják és energiává alakítják még a mérgező szennyezőanyagokat is, olyan futurisztikus technikával, hogy a város levegője a világ egyik legtisztább lélegzetét ajándékozza az ott élőknek. Az észak-európaiak „szemétből energiát” programnak hívják azt a fejlesztést, amely vészes hiányhelyzetet okozott. A svéd, a norvég és a finn szemétégető és energiaellátó rendszer évi 700 millió tonna szemetet képes elégetni, miközben ennek a három országnak a lakossága együttvéve is „csak” 150 millió tonna szemetet termel. A „csak” szót azért tettem idézőjelbe, mert a probléma tényleg súlyos. Hiszen az energiaellátó és fűtőrendszer kapacitásait arrafelé az elmúlt években úgy alakították ki, hogy azt feltételezték: jön majd szemét bőven.

Micsoda probléma, ugye?

Azért lesz hideg a norvég iskolákban, mert apu és anyu nem szemetel eleget otthon. Így aztán az oslói városvezetés jobb híján szemetet vásárol, a már említett helyekről. A szemétimport lebonyolítói azért szervezik gőzerővel az amerikai szállítmányokat, mert hosszú távon egyelőre csak az a „piac” tűnik stabilnak. A norvégok lebiggyesztett ajakkal panaszolják, hogy most már a németek is kezdik túlépítkezni magukat szemétégetőkből, az osztrákokról pedig már jobb nem is beszélni. Lassan nem marad Európában elég szemét ahhoz, hogy legyen mit újrahasznosítani. Kelet-Európa, a mi térségünk egyelőre nem került szóba, mert innen túl drága lenne szemetet szállítani. Pedig vihetnék, csak sajnos teherautóval, a jelenlegi benzinárakon, nem gazdaságos. Az óceánon át viszont megéri. Amerika dobálja csak nyugodtan továbbra is a szemétbe minden kávézó összes papírpoharát, műanyag kanalakat és tányérokat az olcsó étteremhálózatokban, éljen, éljen, jól jön mindez Norvégiában.

Ide jutott a világ

A szemétről most már úgy beszélnek, mint értékes „nyersanyagról”. Olvasom a külföldi lapok gazdasági hírei között, hogy a szemétpiac növekvő ágazat, érdemes befektetni, szemétgyűjtő vállalatokat létesíteni, logisztikát szervezni, országhatárokon átívelő cégeket alapítani. Az oslói panaszok legbizarrabb vetülete valószínűleg az, hogy Norvégia amúgy tele lenne másféle energiahordozókkal is. Az Északi-tenger olajkészleteinek köszönhetően olajexportőr, óriási gázkészletekkel rendelkezik, miközben a hegyekben 1100 vízerőmű áll a rendelkezésére.  Ki gondolta volna a mai, környezettisztaságért aggódó korban, hogy néhány város vezetése lassan azt kéri majd a polgáraitól, hogy szemeteljenek sokat és bátran. Ha télen nem akarnak fázni…

Kapcsolódó anyagok:

metropol.hu - Frei Tamás

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1465) Tereb (141) Kultúra (6) Autómánia (61) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Gazdaság (665) Életmód (1) Heti lámpás (260) Mondom a magamét (6164) Belföld (8) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Politika (1581) Mozi világ (440) Vetítő (30) Jobbegyenes (2349) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>